Nyt galleri ser dagens lys: 'Jeg satser på at kunne leve af det'

Nyt galleri ser dagens lys: 'Jeg satser på at kunne leve af det'
Daniel O'Rourke foran et Whistler-inspireret maleri. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2024 • 05:30

Herboende kunstmaler fra England tager skridtet fuldt ud og åbner galleri i Gudhjem.

Endnu en kunstner er rykket til Gudhjem.

41-årige Daniel O'Rourke har nemlig åbnet galleri og værksted på en af de bedste adresser i byen, i den tidligere sportstøjsbutik i Aabogade tæt på havnen. Her vælter lyset ind fra rækken af sydvendte vinduer, og der er kig til havnen fra den højtliggende stueetage.

Daniel O'Rourke fortæller, at han oprindeligt er uddannet grafisk designer og har arbejdet som sådan indtil for to år siden. Her kastede han sig ud i noget endnu mere kreativt, nemlig kunstmaleri.

– Jeg malede meget med akryl som barn og ung, men holdt op, da jeg skulle vælge karriere. Jeg skulle jo have et rigtigt job, siger han.

Daniel O'Rourke flyttede til Bornholm sammen med sin kone for 10 år siden, og for halvandet år siden vendte trangen til at genoptage maleriet tilbage med uventet kraft.

– Der er et eller andet i mig som brænder for at male og tegne. Jeg bruger rigtig mange timer foran lærredet, det gjorde jeg ikke som grafisk designer, siger den autodidakte maler fra Gloucestershire.

Belønningen kom hurtigt, for Daniel O'Rourke løb med førstepladsen på Svanekegaardens Censurerede Forårsudstilling i 2023. Sideløbende med maleriet etablerede han en salgskanal på Instagram, som faktisk har givet ham en pæn omsætning. Drømmen er derfor, at han med tiden vil kunne leve af kunsten.

– Jeg satser på at kunne leve af det, siger O'Rourke, der bor udenfor Klemensker med kone og fire børn.


Det nye galleri ligger ved indkørslen til Biblioteket i Gudhjem. Foto: Anette Vestergaard


Arbejdende værksted

Det er især om foråret og efteråret, at staffeliet kommer frem, fortæller O'Rourke. Det er der en grund til.

– Lyset er helt fantastisk herovre, også når solen ikke skinner. Jeg er meget til de tågede dage, hvor man får lidt atmosfære, siger han.

Daniel O'Rourke ligger stilmæssigt op af de gamle landskabsmalere, med en forkærlighed for naturalistiske motiver. De fleste malerier på væggene i Galleri O'Rourke er umiddelbart genkendelige for folk med et basalt kendskab til Bornholm. Ols Kirke, vandfaldet i Døndalen, Gudhjems tage, Christiansø, partier med skov, hav, klipper og horisont.

I galleriet har Daniel O'Rourke opstillet to staffelier, og det er ikke kun til pynt. Den selvlærte kunstmaler har nemlig fundet ud af, at han faktisk godt kan arbejde, selvom kunderne går ud og ind af værkstedet.

– Det er ikke noget problem, jeg kan sagtens snakke lidt og så vende tilbage til arbejdet, siger den nye gallerist, der har planer om at holde åbent seks dage om ugen i sæsonen.


Parti med brænding og klipper. Foto: Anette Vestergaard