Ny kamp for kulturhus: 'Nexø mangler virkelig et sted, hvor vi kan få nogle store oplevelser sammen'
Foreningen bag kulturhuset blev stiftet ved et velbesøgt borgermøde i 2018. Foto: Jens-Erik Larsen

NYHED | NEXØ
5. NOV 2021 • 14:03
Berit Hvassum
Journalist

Ny kamp for kulturhus: 'Nexø mangler virkelig et sted, hvor vi kan få nogle store oplevelser sammen'

Kulturhusforening i Nexø har valgt en ny kampklar bestyrelse og genoptager kampen for at få et kulturhus i Bornholms næststørste by.


– Der sker mange gode ting i Nexø i disse år, men der mangler virkelig et sted, hvor vi kan samles om kulturen, få nogle store oplevelser sammen og generelt bare komme hinanden mere ved. Hele året rundt, siger Michael Charles Gaunt.

Torsdag aften blev han valgt som ny formand for foreningen Huset på Havnen – Nexøs Kultur- og Aktivitetscenter.

På generalforsamlingen besluttede medlemmerne, at der fortsat skal arbejdes for, at Nexø får et nyt stort kulturhus med plads til blandt andet teater og koncerter.

Foreningerne i Nexø har længe arbejdet for at etablere et kulturhus i byen, som er stort nok til, at Bornholms næststørste by også kan få større koncerter og teaterforestillinger til byen, samt til brug for andre arrangementer, hvor der er mange deltagere.

I november 2018 blev foreningen Huset på Havnen – Nexøs Kultur- og Aktivitetscenter stiftet ved et velbesøgt borgermøde på Værftet i Nexø. Samtidig blev der sat folkeaktier til salg for at bakke op om kulturhuset.

Det seneste år har arbejdet ligget stille, dels på grund af corona, dels på grund af usikkerhed om planerne på havnen, oplyste bestyrelsen på generalforsamlingen torsdag aften. Men nu er en ny handlekraftig bestyrelse klar til at fortsætte arbejdet med Michael Charles Gaunt i front.

– Jeg er utrolig glad for, at bestyrelsen har valgt at pege på mig som ny formand. Efter længere tids corona-dvale er det meget positivt, at det nu er lykkedes at samle en ny og stærk bestyrelse. Der ligger stadig meget arbejde foran os, men vi er klar til at give den en skalle, så drømmene om et nyt kulturhus i Nexø forhåbentlig kan blive til virkelighed, siger den ny formand.

Oprindeligt var planen, at kulturhuset skulle etableres i et nedlagt pakhus på Nexø Havn mellem Østre Kajgade og Kystvej i sammenhæng med DLGs projekt Nexø Mole. Men denne plan kunne ikke realiseres.

Siden afsøgte foreningen en række andre muligheder, blandt andet om kulturhuset kunne etables i det gamle værft i den sydlige ende af havnen, i den lukkede konservesfabrik, Bornholms, nord for bymidten, i Møbelfabrikken mod vest, eller måske i et helt nyt byggeri på den gamle Nordfiletgrund i samarbejde med K. E. Larsen.

I februar 2020 besluttede foreningen på sin generalforsamling at arbejde videre for at få et kulturhus i Nexø – blot på en anden placering.

Ny plan fremlægges til februar

Foreningen Huset på Havnen blev stiftet med netop det formål at etablere og drive et kultur-og aktivitetscenter i det tidligere pakhus på Kystvej på Nexø havn. Deraf navnet "Huset på Havnen".

Salget af folkeaktierne startede, da foreningen blev stiftet, med formålet at købe og renovere pakhuset.

Foreningen fik også støtte af blandt andet Østbornholms Turistforening.

Indtægten fra aktierne samt anden støtte, som kulturhusprojektet har modtaget udgør 100.000 kroner og står fortsat på en særskilt konto, oplyste foreningens kasserer på generalforsamlingen.

Der er flere muligheder for, hvordan et kulturhus kan realiseres, men ikke den oprindelige mulighed, fastslår bestyrelsen.

Generalforsamlingen torsdag var på grund af corona udskudt fra februar til nu den 4. november. Bestyrelsen besluttede, at næste generalforsamling planmæssigt holdes i februar 2022.

Den nyvalgte bestyrelse vil nu arbejde videre med planerne, og på generalforsamlingen i februar fremlægge sit forslag til, hvordan der skal arbejdes videre med planerne for et kulturhus i Nexø.

Her vil det så være muligt for folkeaktie-indehaverne at beslutte, om de fortsat ønsker at eje en aktie i projektet, eller om de ønsker at få refunderet deres indskud.

 


Den nye bestyrelse

Michael Charles Gaunt, som er nyvalgt og ny formand. Rasmus Kvist også nyvalgt og ny næstformand

Rebecca Marx, sekretær, Carsten Johannesen, genvalgt og kasserer samt medlemmerne Vivi Lillie Gornitzka og tre nyvalgte medlemmer, John Blicher Madsen, David Allen og Elisabeth Krogh.Flere nyheder