Ny grundlovssang skal synges ved åbningen af Folkemødet

Ny grundlovssang skal synges ved åbningen af Folkemødet
Den nye sang vil blive sunget til åbningen af Hovedscenen på Folkemødet i Allinge den 13. juni. Arkivfoto: Berit Hvassum
NOTITS | 11. FEB 2024 • 19:00
NOTITS
11. FEB 2024 • 19:00

Til maj vil en jury udpege en nyskreven hyldestsang til Grundloven.

Sangens Hus, Højskolerne og DR udskriver en sangkonkurrence i anledning af 175-året for Grundloven. Vindersangen vil indgå i DR's grundlovsfejring og blive sunget til åbningen af Folkemødet på Bornholm, oplyser Louise Bjerregaard fra Folkemødet i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Hvis Grundloven skulle hyldes med en sang, hvordan skulle teksten og melodien så lyde? Det får danskerne nu mulighed for at give deres bud på.

Sangens Hus, Højskolerne og DR har nemlig udskrevet en konkurrence om at lave en ny fællessang, der lægger vægt på Grundlovens værdier i det 21. århundrede.

Det sker i anledning af, at det i år er 175 år siden, Fredrik VII underskrev Danmarks første grundlov, som markerede overgangen fra enevælde til demokrati.

Grundlovens sprog og indhold bærer præg af den tid, som den er skrevet i. Den nye fællessang skal derfor i et nutidigt sprog beskrive værdierne, der er forankret i vores grundlov, og hvad de betyder for os i dag, siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Højskolerne.

– Når nye fællessange kommer til, dokumenterer vi tiden. Når verden forandrer sig, gør sangene det også. Den danske sangskat følger med folket, og den skal sætte ord på det liv, vi lever med hinanden, siger hun i meddelelsen.

Vindersangen vil blive udvalgt at en jury, som lægger vægt på litterær kvalitet og på en iørefaldende og sangbar melodi.

Ifølge Elsebeth Gerner Nielsen, som er direktør i Sangens Hus, er det også vigtigt, at sangens tekst og melodi appellerer til fremtidens generationer, da det er dem, der skal sikre og leve demokratiet i fremtiden:

– Håbet er, at sangen med tiden kan synge sig ind i den danske sangskat, blive en del af historien, men også revitalisere Grundloven og vores forestilling om, hvad ytringsfrihed for eksempel er og ikke er, forklarer hun.

Juryen

Vindersangen vil blive udpeget i maj og indgå i DR's dækning af jubilæet for Grundloven. Den vil også blive sunget til åbningen af Hovedscenen på Folkemødet i Allinge den 13. juni.

Derudover arbejdes der på, at den vil blive sunget i forbindelse med grundlovsfejringen i Folketinget.

Vindersangen kåres af en jury bestående af:

Mathias Hammer, pianist og radiovært i DR.

Trine Heide, kulturproducent.

Amina Elmi, forfatter.

Rasmus Skov Borring, pianist og redaktør for Forlaget Højskolerne.

Lea Wierød Borcak, fællessangsforsker.

Konkurrencekriterier

Sådan kan man deltage i konkurrencen om en ny grundlovssang:

• Deadline for at indsende en færdig grundlovssang er mandag den 2. april klokken 12 på forlaget@ffd.dk.

• Node fremsendes med melodi/becifring og tekst samt en indspillet lydfil. Lydfilen skal være i god kvalitet, så tekst og melodi fremstår tydeligt.

• Der lægges i udvælgelsen vægt på litterær kvalitet samt en iørefaldende og sangbar melodi. Bidraget må gerne udfordre fællessangens traditionelle rammesætning både i tekst og melodi.

• Der er en pengepræmie på 15.000 kroner til forfatter og 15.000 kroner til komponist. Er der flere bidragsydere deles præmien.

• Vindersangen udpeges primo maj.

• Er der spørgsmål til konkurrencekriterierne eller fra pressen, kan du kontakte Rasmus Skov Borring på rsb@ffd.dk.