Ny formand: Vi skal vende det hele på hovedet

Ny formand: Vi skal vende det hele på hovedet
– Vi skal helst have nogle flere medlemmer med gode ideer og erfaring i forhold til, hvordan man kan gøre tingene, siger Susi Rosendahl Laursen blandt andet. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 29. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
29. FEB 2024 • 15:30

Rønne Borgerforening har i Susi Rosendahl Laursen fået en ny formand, som både drømmer om mange flere medlemmer og om, at rønneboerne vil tage aktivt ejerskab over deres by.

Omkring 20 medlemmer mødte onsdag aften op til generalforsamlingen i Rønne Borgerforening, som blev afviklet i Rønne Sejlklubs hus på Nørrekås.

Det var den anden ordinære generalforsamling, siden foreningen blev stiftet den 28. februar 2023, og allerede nu har den også har fået sin anden formand, eftersom den første, Flemming Bech – som oprindeligt også var initiativtager til foreningen – valgte i god ro og orden at trække sig, da Susi Rosendahl Laursen på et møde op til generalforsamlingen meddelte, at hun da gerne indtog formandsstolen.

Således blev det, fortæller hun og fortsætter:

– Det foregik helt uproblematisk.

I sin beretning som afgående formand kom Flemming Bech vidt omkring og slog også fast, at det godt kan se lidt sort ud med udviklingsmuligheder på grund af regionskommunens trængte økonomi.

Det synspunkt anerkender Susi Rosendahl Laursen skam, men konstaterer også, at hun måske trods alt har en lidt mere positiv tilgang til det hele.

– Jeg har jo for eksempel ikke så meget historie med mig i forhold til, hvad der er sket for mange år siden på Bornholm. Min indgangsvinkel er, at selvfølgelig kan tingene lade sig gøre – men det bliver måske bare nogle andre ting, end dem man oprindelig havde tænkt sig skulle lade sig gøre, siger hun, som selv kom til øen med sin familie for 12 år siden, da den slog sig ned i Rønne.

– Ser man på andre borgergrupper som eksempelvis dem i Svaneke, Allinge og Tejn, så lykkes forskellige ting jo på grund af nogle borgerinitiativer, og det er sådan nogle ting, vi også skal have gang i her i Rønne. For eksempel har jeg bemærket, at Nørrekås-baderne gør et kæmpe stykke arbejde dernede i form af at samle skrald og andre ting. På Galløkken er der også en gruppe, som har aftalt med kommunen, hvad den må foretage sig. Så der sker allerede nu positive ting på baggrund af nogle borgerinitiativer. Det er fantastisk, og det er sådan nogle ting, vi skal have flere af.

Er det din kongstanke: At I skal have aktiveret borgerne, for så skal det nok lykkes at skabe noget udvikling?

– Ja, for det kan man jo i de andre byer! Og man kan da godt sige, at det er ærgerligt, at der ikke er penge til at udvikle hverken Rønne eller dem, men jeg tænker, at hvis man kommer med nogle gode projekter, kan det da godt være, at man alligevel kan finde lidt penge – når bare ikke kommunen skal finansiere det hele hele tiden. Det kommer selvfølgelig til at blive på en anden måde, end man før har håbet på, det er jeg med på.

Flemming Bech på sin sidste generalforsamling som formand i denne omgang. Privat foto

Ejerskab

Tænker du også i fonde for eksempel for at rejse nogle midler?

– Ja, det kan bestemt være en mulighed. Men vi skal også helst have nogle flere medlemmer med gode ideer og erfaring i forhold til, hvordan man kan gøre tingene. Vi kan jo ikke i bestyrelsen løfte alt, så vi skal have fokus på, at tingene i høj grad skal drives af frivillige – det gør de også allerede i stor stil, men måske i endnu højere grad.

I skal få fyret op under Rønnes borgere?

– Lige præcis. Og få dem til at tage noget ejerskab i forhold til deres egen by, for vi har jo rigtig mange gode ting i byen. Der er bare nogle ting, vi godt kunne tænke os blev lidt bedre, såsom udviklingen af havnen. Måske man sammen med kommunen kan lave en fælles indsats, hvor den ikke nødvendigvis skal have penge op af lommen, men hvor den stiller med noget mandskab, så borgerne og kommunen kan løfte nogle projekter i fællesskab. Det ville være rigtig dejligt, siger Susi Rosendahl Laursen.

– Vi er nødt til at tænke anderledes end hidtil, hvis vi skal have noget igennem – simpelthen vende det hele på hovedet.

Flere medlemmer i foreningen, betoner hun også, er decideret et stort ønske:

– Har du en god idé til, hvordan vi kan få fat i borgerne, så de melder sig ind, spørger hun.

Tja, tænke-tænke ...

 

Bestyrelsen

Den nye bestyrelse i Rønne Borgerforening ser efter generalforsamlingen onsdag således ud:

• Susi Rosendahl Laursen, formand

• Lars Falk, næstformand

• Claus Mogensen

• Pernille Graversen

• Heino Karlshøj-Nielsen

Der er stadig en plads ledig som suppleant, oplyser formanden. 

 

Pluk fra formandens beretning

I sin beretning om det forgangne år i Rønne Borgerforening ridsede den afgående formand, Flemming Bech, situationen op og forklarede blandt andet, at det første hele år i foreningens levetid har budt på mange udfordringer og skuffelser.

– Men jeg er fortsat meget optimistisk på foreningens vegne, slog han dog indledningsvist fast.

Foreningen har i løbet af året holdt flere møder med regionskommunen, projektmedarbejdere, handelsstandsforeningen, byforeningen, Styregruppen for Rønnes Byudvikling, personer omkring projekt-Vandkulturhus, deltaget i offentlige møder, samt møder med Rønne Havn A/S med videre.

– Det har i den grad givet foreningen et overblik over "rigets tilstand", når vi taler Rønne som helhed, slog han fast og sagde videre:

– Det har desværre også givet syn for sagen, at kommunen i den grad ikke kan løfte nye initiativer for Rønne by på grund af det katastrofale økonomiske manglende råderum, vi befinder os i. Der er absolut ingen penge at gøre godt med nu.

Han talte på den baggrund også om forliste projekter, såsom en udvikling af trafikken omkring Store Torv, som er gået i vasken.

I forhold til Rønne Havn omtalte han, at foreningen er stålfast i forhold til permanente støjmålinger, ligesom landstrøm for både færger og krydstogtskibe er vigtig – ikke mindst i forhold til at fremtidssikre krydstogtturismen for Bornholm.

Vedrørende Søndre Bådehavn og Masterplan 2050 (Rønne Havns plan for udviklingen, red.) forklarede han, at det er særligt vigtig for kulturarven, at fiskeriet og granithavnene bevares.

Projektet til cirka 40 millioner kroner ved Nørrekås er faldet til jorden, slog han fast, og sagde uddybende, at regionskommunen ikke fik det søgte tilskud fra Erhvervsministeriet, hvorfor man står tilbage med ingenting.

Projektet omhandlede gangforbindelse med skaterbane fra Velkomstcentret til Nørrekås, renovering af Bådehavnsvej foran Studsgård, klimasikring og renovering af den vestlige mole, etablering af mindre erhvervslokaler til udlejning, etablering af kulturformidling af det maritime miljø med videre.

Glædeligt er det dog, sagde han, at de handlende rundt om Lille Torv med meget små midler, lidt hjælp fra Vej & Park samt fra Fonde har forskønnet og moderniseret torvet og gjort pladsen mere brugbar for både borgerne og turisterne.

 

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT