Nexø Kirke: Psykisk arbejdsmiljø tvang Jesper til at sygemelde sig

Nexø Kirke: Psykisk arbejdsmiljø tvang Jesper til at sygemelde sig
NYHED | ABONNENT | 9. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
9. FEB 2024 • 05:30

Fyret organist beskylder menighedsråd i Nexø for at dømme og ekskludere. Han efterlyser åben debat og transparens omkring kirkens ledelse og Folkekirkens rolle i samfundet.

Jesper Werner Mejlvang blev i december fyret efter næsten ti år som organist i Nexø Kirke. Hans stilling blev opslået onsdag på kirkens hjemmeside, og det har sat gang i en hed, men også oplysende, debat på facebook.

Hvorfor er den populære organist blevet fyret, vil folk vide, og beskriver Jesper Mejlvang som en dygtig organist, der skriver kantater og salmer, der er optaget i salmebogen, organiserer og komponerer to kirkekoncerter om året og sideløbende har været korleder for kirkens sangkor.

Jesper Werner Mejlvang burde med andre ord være enhver kirkes drøm om en organist. Nu er han fyret og sangkoret er efter sigende nedlagt.

Farlige typer, du ved

Onsdag postede den konservatorieuddannede pianist selv et opråb på facebook, hvor han anklagede sin tidligere arbejdsgiver for at lukke debatten ned.

"Censur i Nexø Kirke! Hvorfor ikke en fri og åben debat?" lød spørgsmålet fra Jesper Werner Mejlvang, efter at Nexø Kirke gik ind og fjernede alle indlæg vedrørende det nye stillingsopslag og den forudgående fyringssag med henvisning til, at der er tale om en personalesag.

Jesper Werner Mejlvang efterlyser først og fremmest transparens omkring kirkens valg. Han har tavshedspligt og kan derfor ikke gå i detaljer om baggrunden for fyringen. Det kan hans kone, Pernille Werner, imidlertid.

"Jesper og jeg passede ikke ind i kirkens "profil", som vi stadig ikke har fået at vide, hvad er", skrev Pernille Werner onsdag til en kvinde, der ville vide, hvorfor Nexø kirke har fyret "den bedste organist på øen".

Pernille Werner, der er 24 år yngre end Jesper Mejlvang, har været kirkesanger i Nexø Kirke i en årrække. Gennem samarbejdet i kirken lærte hun og Jesper Mejlvang hinanden at kende, og de to blev forelskede. For halvandet år siden blev parret gift, og Pernille Werner har selv en teori om, at netop den udvikling er den reelle årsag bag fyringen af hendes mand.

"Jeg tror desværre, at det var svært for dem (menighedsrådet, red.), at han og jeg blev gift: Fraskilte, stor aldersforskel, imod diskrimination og censur, tilhængere af fri abort og så videre. Farlige typer, du ved".

Skriver altså Pernille Werner, der bor sammen med Jesper Werner Mejlvang i udkanten af Nexø, et stenkast fra den kirke, hvor de begge har haft deres virke i mange år.

De dømmer og ekskluderer

Jesper Werner Mejlvang tager imod i parrets fælles bolig og understreger med det samme, at uenighederne med kirkens ledelse og den efterfølgende afskedigelse ikke retfærdiggør en stor plads, hvis der skal tegnes et fyldestgørende billede af hans næsten ti år lange virke i Nexø Kirke.

– Jeg har været glad for det faglige, det har været skønt at være organist, siger han.

Men det psykiske arbejdsmiljø, forårsaget af det dårlige samarbejde med kirkens menighedsråd, sled på ham. Jesper Werner Mejlvang meldte sig derfor syg den 1. august 2023 på anbefaling af sin læge.

– Jeg har tidligere haft depressioner og panikangst. Og der fik jeg nogen af de samme symptomer igen, fortæller han.

Da han raskmeldte sig igen i december blev han fyret kort efter.

Nu har han mistet sit levegrundlag, men Jesper Werner Mejlvang er ikke interesseret i at få sit gamle job tilbage. I virkeligheden er han mest optaget af, at hans sag fører til en åben debat om, hvad Folkekirken skal være.

– Jeg synes, vi har brug for en fri og åben debat om, hvad folkekirken er for os. Vi skal være der for hinanden på trods af vores fejl, på trods af det syndige liv, vi lever. Det var faktisk det, Jesus forsøgte at lære os, siger Jesper Werner Mejlvang, der betegner sig selv som troende.

Han er med egne ord bekymret over den måde, Nexø Kirke ledes på.

– Jeg synes, de dømmer og ekskluderer, uden at stå åbent frem. De lukker sig om sig selv. Og jeg synes ikke, det er Folkekirkens mandat at gøre sådan, siger Jesper Werner Mejlvang, og minder om, at der er valg til menighedsrådene til september.

– Vi skal snakke om, hvad vi vil med Folkekirken. Vi skal have folk op af sofaen.

Peder Skovbo Jørgensen, der er sognepræst i Nexø Kirke, arbejder på at vende tilbage med en kommentar fredag, efter samråd med menighedsrådsformand Lasse Munk.

 

Måske var det en sang, der blev dråben

Pernille Werner, hustru til Jesper Werner Mejlvang og tidligere kirkesanger i Nexø Kirke gætter på, hvad der blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for menighedsrådet i Nexø Kirke efter mange år på kant med kirkens kreative organist, nemlig da sangkoret for to måneder siden afsluttede den årlige julekoncert med sangen "Vil du være min, i nat".

Pernille Werner skriver således på facebook, at hendes mand fik skæld ud for at have valgt den sang. "Sangen opfyldte ikke kirkens "profil", og det var jo "illoyalt"", skriver Pernille Werner.

Trine Løwenstrand, der har psykologpraksis i Snogebæk, er ikke enig i den betragtning, og forklarer hvorfor på facebook:

"Lad mig først slå fast: Jeg er overhovedet ikke inde i personalesagen, der her diskuteres. Men helt generelt kalder diskussionen på nogle rent neutrale kommentarer. Folkekirken har et helt bestemt teoretisk grundlag de må være tro overfor, som præsterne jo faktisk går i mange år for at studere på teologistudiet på Uni. Og det er dét kirken ligesom er forpligtet til at udstråle i al sin forkyndende aktivitet. Det må vi acceptere, for ellers er det ikke en kirke, rent logisk argumenteret.

Til alt det andet har vi Folkets Hus, Musikhuset, Teateret, Kulturhus osv. Der er mange andre arenaer, hvor der fx kan synges "Vil du være min, i nat" (blot for at hive et eksempel frem), for et begejstret og fuldtalligt publikum. Men kirken kan vi ikke bare forme som en af de der populære geléklumper, som børnene køber i Coolshop. For hvad er da pointen i, at teologi overhovedet eksisterer som akademisk disciplin??? Så kan den jo bare udfyldes af pastorer med en række weekendseminarer, eller en karismatisk person med et særligt taletalent. Men så er det altså ikke længere en kirke i ordets historiske betydning. Tænk lidt over det, som minimum", skriver altså Trine Løwenstrand.

Musikeren Frans Bak blander sig også i debatten på Jesper Werner Mejlvangs facebookside med en på den ene og den anden side betragtning:

"Det er dødssygt, hvis man ikke føler sig set i sin lokale kirke. Men jeg er egentlig tilhænger af, at forskellige kirker har en forskellig profil. Hvis kirken er indre missionsk - og organisten vælger at spille “vil du være min i nat” - hænger det jo ikke sammen.

Jeg er ved gud ikke indre missionsk - og er selv stødt på en mur i forhold til at nytænke musikken i kirker. Men jeg synes også, vi skal være rummelige overfor forskellige afskygninger af den kristne tro. Og så kan man jo heldigvis blive gift i Ibsker i stedet:)"

Den verdensberømte fløjtespiller Michala Petri har ligesom mange andre sendt en sympatierklæring i Jesper Werner Mejlvangs retning: "Jeg er ked af at høre, at der er de problemer... men alt er under forandring disse år, og går mod større åbenhed - så er der bump på vejen, når de gamle tænkemåder skal slippe.."

 

Valg til meninghedsråd

I 2024 skal menighedsrådene som noget nyt vælges på en valgforsamling, hvor kandidater opstilles og vælges.

Ved at møde op til valgforsamling den 17. september 2024 kan man være med til at vælge retningen for kirkens arbejde i det lokale sogn.

Forud for valgforsamlingen afholder menighedsrådet et orienteringsmøde. Begge møder er offentlige og alle er velkomne.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT