Nexø Kirke - med løgformet kirkespir og et underligt lighus

Nexø Kirke - med løgformet kirkespir og et underligt lighus
Nexø Kirke og tårnets smukke bindingsværk med fodrem.
KULTUR | Tirsdag 31. december 2024 • 05:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
KULTUR | Tirsdag 31. december 2024 • 05:30

Søren Sillehoved siger godt nytår med en tur til Nexø Kirke, der byder på løgformet kirkespir og et mærkværdigt lighus.

Efter 2. Verdenskrig kom russerne og bombede Rønne og Nexø.

I Rønne blev 2.300 huse ødelagt, deraf 300 totalt. Det meste af Nexø blev bombet og delvist Nexø Kirke. Men mærkelig nok var kirkens tårn med sit løgformede spir af kobber fra 1910 urørt. Måske troede den sovjetrussiske bemanding på bombeflyene, at det var en russisk-ortodoks kirke. De turde ikke gøre det af religiøse grunde.


Nexø Kirke har et besynderligt løgformet kirkespir af kobber fra 1910. 


Nexø Kirke

Oprindeligt blev kirken anlagt af kampesten i 1300 som et kapel under Bodils Kirke.

Da det skulle betjene fiskerne, blev det opkaldt efter de søfarendes helgen Sant Nikolaus. Først efter 1921 blev kirken selvstændig. Oprindelig blev den bygget som en lang stenbygning uden tårn, det kom først omkring 1500 med bindingsværk og tegltag.

I 1760 blev kirken udvidet med en tilbygning mod nord, og mod øst anlagde man i 1800 en sidebygning til sakristi. Våbenhuset mod syd blev bygget i middelalderen, men ombygget 1777. Det særprægede løgformede kobberspir kom ovenpå kirkens tårn i 1910.


Det lille hus med bindingsværk er landets eneste bevarede lighus


Kirkegården

I 1920 flyttede man kirkegården udenfor Nexø.

Kirken har bevaret den gamle kirkegård, indhegnet af flade sandsten fra byens undergrund, de ses overalt i byen. Sandstenene er anlagt uden cement, bare lagt ovenpå hinanden, en ”tør stenmur”.

Lighuset, kaldes også ”Ben huset”

Det lille hus af bindingsværk med gavl af træ bliver kaldt det nordre våbenhus.

Det blev bygget i 1745 som et lighus. Indvendigt er husets loft af træ delt med i tre fag. De to er dekoreret med malede snoede mønstre. Som en af landets eneste kirker har Nexø Kirke bevaret sit lighus, selv om en bygning på Christiansø har det samme navn.

I Nexø kaldes huset også ”Ben huset”, når en grav blev sløjfet, lagde man de dødes knogler i en stor bunke inde i huset, beskyttet af kirkens hellighed. Dengang var der meget overtro, når det om natten lyste fra husets små vinduer, troede man, de døde var genopstået. Da gamle knogler indeholder en lille mængde selvlysende fosfor, giver spøgeriet god mening.


Den farveglade kirke sal og pulpituret.


Middelalderens tyske sildemarkeder

De store sildemarkeder i middelalderen berørte også Bornholm.

Hvor tilrejsende tyske købmænd med salt i tønder opkøbte sild, som blev solgt som spise under fasten i det katolske Europa. Til Bornholm kom købmænd fra de østlige forbund: Greiswald, Stralsund, Stettin og Colberg.

Der blev i 1545 klaget til rådet i Lübeck over, at byen Colberg havde stiftet et len i Nexø Kirke, men ikke betalt den aftalte ydelse på 24 skippund salt (165 kg). Hvad ordret len betyder, ved man ikke, måske brugte de kirken med deres egne præster.


Orgelet på pulpituret er lavet af H.F. Oppenhagen København med 13 stemmer.


Den indvendige kirke

Kirkerummets lofter består af pudsede tøndehvælvinger af træ.

Det meste af kirken er præget af en større renovering i årerne 1985 – 1995. Kunstneren Bodil Kaalund stod for udsmykningen, og både prædikestolen, stolene og pulpituret er malet i stærke farver i rosa, lyseblå og blå, der giver kirken et varmt præg, og samtidig vidner om hendes store farveglæde. Gulvet af kirken er sandfarvet.

Det store orgel på pulpituret er lavet af H.F. Oppenhagen København, det har 13 stemmer. Døbefonten er fra 1786, lavet af sandsten, ligesom kirkens alterbord. Prædikestolen er fra 1500, inddelt med fem fag, hvoraf de fire er med karnap.

Over den lyseblå prædikestol hænger et forgyldt krucifiks fra 1600. Trækorset bag er nylavet. Selve krucifikset er 60 cm højt, det forestiller Kristus på korset med strakte arme og hoved med tornekrone, der hælder mod den højre skulder. Benene er bøjede, og fødderne er samlet med en nagle.

I kirkens loft er ophængt tre skibe. Blandt andet ”Tora” fra Nexø, et flot skib med tre master.

Et besøg i Nexø Kirke kan varmt anbefales, ikke mindst for inventarets flotte farver.

Godt nytår.


Den lyseblå prædikestol fra 1500 og det forgyldte krucifiks fra omkring 1600.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT