Naturens juledekorationer

Naturens juledekorationer
Lærkegrene med kogle er dekorative.
DELUXE | ABONNENT | 26. NOV 2023 • 11:00
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
26. NOV 2023 • 11:00

Julen står for døren, og hvorfor ikke lave juledekorationer selv med naturens materialer. Sådanne kan indsamles i næsten alle skove. Samtidig forener man frisk luft, god motion og glæden over det meste er gratis.

Engang var juledekorationer noget med kravlenisser på væggene og en dekoration på bordet med nisser, samt pladevat med et udklippet hul og et spejl, der lignede isen på en sø. Midt i dekorationen var et højt, tyndt og hvidt datolys. Senere skiftede moden gennem årene. Ofte ting fra naturen med grangrene, mos og grankogler. Kalender lyset blev udskiftet med tykt bloklys. ”BO Bedre” havde år hvor alle julens dekorationer var sprayet med enten sølv eller guld.

Indsamling i naturen til juledekorationer

Med 1. Søndag i advent står julen for døren og tiden med en flot juledekoration. De kan naturligvis købes, men hvorfor ikke lave dem selv med naturens materialer. Sådanne kan indsamles i næsten alle skove. Samtidig forener man frisk luft, god motion og glæden over det meste er gratis.


Skovbunden af Vestermarie Plantage er dækket med mos.

Regler for indsamling i skove

I alle offentlige skove er det tilladt at samle nedfaldne grankogler, grene og mos. Det er forbudt at klippe af grantræernes grene, de må købes ligesom lyset, leret og det grønne Oasis. Enten hos blomsterhandleren, supermarkedet eller et byggemarked. De private skove har andre regler. Der må man slet ikke indsamle noget, alt tilhører skovens ejer. På skilte vil det fremgå, hvilke regler der er for færdsel i skoven.

Materialerne

I alle juledekorationer skal der være grankogler. De store åbne fyrrekogler er mest dekorative, og nedfaldne lærkegrene med små kogler er også fine. Langs skovvejen gennem Rø Plantage er der mange nedfaldne lærkegrene med kogler. Sådanne kan også hænges op på stuens loft med tynd ståltråd og pyntes med hvide stjerner af pap.

Mos er altid smukt. Der er enorme mængder af mos under granerne i Vestermarie Plantage. Endda af forskellige arter, fra stjernemos til cypresmos der ligner små juletræer. Den mere sjældne pude mos er ekstra flot, den kaldes grå mos og koster i København en formue, men kan indsamles gratis flere steder på Bornholm. Skrænterne i skoven ved Lilleborg og langs stien gennem Store Rævegænge i Almindingen. Mosset vokser ligeledes ved Komyr i Slotslyngen, samt enkelte steder i Paradisbakkerne. Ved den sidste lokalitet er indsamling forbudt, området er privat.


Eller aflange kogler af nåletræer.

Rensdyr lav og bæger lav

Det grå krusede rensdyr lav er også populært. Hos blomsterhandleren kaldes det ”islandsk mos”, men er lav. Rensdyr lav vokser i sandede fyrreskove ved Dueodde og skovene mellem Rønne og Hasle. En sjov variant af lav ligner små grå drikkeglas og hedder bæger lav. Det vokser mange steder i tætte klynger på rådne nåletræ stubbe. Skær en lille klump fra med en kniv og sæt den som pynt i juledekorationen.

Træernes svampe og grene med lav

Visne grene med gråt lav er dekorativt. Det er også svampen randbæltet hov svamp. De hårde frugter af egetræer kaldes agern er dekorative og bruges sammen med bøgens behårede skaller i bunden af dekorationen. Som en krans omkring den kan bruges vedbendens lange stedsegrønne ranker. Eller vikles sammen til en advents krans og holdt sammen med tyndt ståltråd. Mange steder kan man købe runde kranse af strå i næsten alle størrelser. De kan pyntes med mos, der omvikles med tyndt ståltråd. Man kan også pynte den med kogler, lærkegrene eller gran, kun ens fantasi sætter grænsen.


Fyrrekogler pynter enhver juledekoration.

Store borde med en dekorativ træstub

Til et stort stuebord kan man bruge en gammel rådden træstub som dekoration. Da de ofte er bolig for levende smådyr, må man inden skylle den med kogende vand. Ellers vil stuen myldre med levende myr, bænkebidere og andre smådyr. Små stubbe kan man lægge i dybfryseren et døgn.

Man laver dekorationen hjemme

Til en naturlig juledekoration skal man undgå nisser og kunstige røde fluesvampe. Alle bakker med kanter kan bruges, eller flade skåle af porcelæn med en lille kant. Meget elegant er gamle kobberfade med hanke, eller andet gammelt. Leret til lyset placeres i midten af dekorationen, og hele bunden udfyldes af det grønne oasis til grenene. Med lyset i centrum arbejder man sig udefter. De høje grangren og lærke grene inderst og nedad. Dekorationens bund udfyldes med mos eller lav og ovenpå det lægges koglerne og andre småting. Den sammenslyngende krans af vedbend er kanten af fadet.


Bunden af dekorationen kan udfyldes med agern, egetræernes frugter.

Udendørs dekorationer

Hvis man har en have, kan man bruge frostsikre krukker af ler eller zink. Heri sætter man store bundter af grangrene, lærkegrene, kristtorn eller mini juletræer og fylder bunden med kogler eller røde æbler. Æbler er dekorative, men rådner let indendørs. Det gør æbler i haven ikke, samtidig er de føde for havens fugle, især solsortene.

Desværre elsker rotter også æbler, men som bekendt er det snart jul, og så skal alle munde være mætte.

God fornøjelse.


Dette mos kaldes stjerne mos.


Små stykker af bæger lav sættes ind i dekorationen.


Der vokser også cypres mos, der ligner nåletræer.


Randbæltet hov svamp er velegnet til juledekorationen.


Den stedsegrønne vedbend kan vikles sammen som en adventskrans.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT