Museet tager hul på gigantisk opgave

Museet tager hul på gigantisk opgave
Den bornholmske presse er inviteret til at overvære arbejdet gå i gang. Kort: Bornholms Museum
KULTUR | Fredag 19. maj 2023 • 15:30
KULTUR | Fredag 19. maj 2023 • 15:30

Nu starter de arkæologiske forundersøgelser i forbindelse med Energiø Bornholm, og de strækker sig ind i efteråret 2025.

På mandag, den 22. maj, sætter Bornholms Museum spaden i jorden til de første arkæologiske forundersøgelser ved Vasegårdsvej i forbindelse med Energiø Bornholm, oplyser museet i en pressemeddelelse.

I første fase udføres forundersøgelser, hvor der laves såkaldte søgegrøfter med gravemaskiner for at afsøge hele området for mulige fund. I anden fase udgraves de områder, hvor der er gjort fund.

Undersøgelserne udføres i de områder, hvor omformerstationen til Energiø Bornholm skal bygges – et 107 hektar stort område samt tilstødende områder, der potentielt kan blive benyttet som arbejds- og oplagsarealer under anlægsarbejdet. I første ombæring undersøges et areal på 60 hektar. Senere udføres der også forundersøgelser på de områder, hvor der skal nedgraves kabler.

Der er kendte fund i området, og Bornholms Museum har en klar forventning om, at der vil blive gjort interessante fund undervejs. På grund af det store område, der skal undersøges, forventer Bornholms Museum og Energinet, at forundersøgelserne kommer til at foregå fra maj 2023 til og med efteråret 2025. Det er Energinet som bygherre, der finansierer de arkæologiske undersøgelser.

Bornholms Museum og Energinet forventer at invitere bornholmerne indenfor, når undersøgelserne er kommet i gang, oplyser pressemeddelelsen.

I september sidste år påpegede museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen i Bornholms Tidende, at det er en større opgave at lave store arkæologiske undersøgelser på Bornholm end andre steder i landet, hvor man nemt kan hente de nødvendige ressourcer hos omkringliggende museer. Allerede i maj samme år sagde han blandt andet:

– Det bliver uden sammenligning det største arkæologiske projekt i Bornholms Museums historie, og dengang vurderede han endda, at det relevante område var på "kun" 90 hektar.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT