Malere mindes på væggene

Malere mindes på væggene
Tonning Rasmussen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 14. JUL 2024 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED
14. JUL 2024 • 19:00

To af samtidens største navne i bornholmsk billedkunst - malerne Inge Lise Westman og Tonning Rasmussen - bliver begge mindet med mindre ophængninger på Holkahestens årlige udstilling på Gudhjem Museum.

Inge Lise Westman og Tonning Rasmussen har været med i Holkahesten fra starten i 2001 samtidig med, at de på den større scene årligt udfoldede deres bemærkelsesværdige kunst som medlemmer af henholdsvis Koloristerne og Grønningen, og de var begge betænkt med Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Inge Lise Westman bosatte sig på Bornholm i 1971, hvis natur hun skildrede i både små grafiske værker og ikke mindst med årene i enorme, nærmest abstrakte landskabsbilleder, ligesom hun udførte markante skulpturer. Blandt andet foran Gudhjem Museum.

Tonning Rasmussen var – særligt for sine store farvedansende udsmykningsopgaver – allerede et kendt navn, da han i 1986 flyttede til Svaneke og senere til Sorthat, hvor han malede i tre årtier. Han stammede fra Horsens og var uddannet som bygningsmaler, inden han som autodidakt sprang ud som maler og grafiker.

Inge Lise Westman døde i april 2024, mens Tonning Rasmussen gik bort i oktober 2023, henholdsvis 78 og 87 år.

Tre gæstekunstnere

Holkahestens sommerudstilling kan ses på Gudhjem Museum torsdag til søndag fra den 28. juli til den 1. september. Der er fernisering med gratis adgang lørdag den 27. juli klokken 14-16, oplyser Hanne Strøby fra Gudhjem By- og Museumsforening.

I år udstiller 10 af kunstnersammenslutningens nu 15 medlemmer samt tre indbudte gæster. Udstillingen byder på maleri, grafik, keramik, foto og skulpturer og giver indtryk af den variation og spændvidde, der findes i øens samtidskunst.

De 10 kunstnere er Hans Munck Andersen, Vibeke Glarbo, Julie Høm, Michael Geertsen, Silas Inoue, Hans E Madsen, Hanne Mailand, Anne Sofie Meldgaard, Gerd Hiort Petersen og Klaus Thommesen.

Årets gæster med tæt tilknytning til øen er fotografen Nicolai Howalt, født 1970, der også var gæst i fjor, Peter Frimand, født 1969, der blandt andet arbejder med installationer og video samt maleren Christoffer Munch Andersen, født 1979. Begge er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

 


 


Inge Lise Westman. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT