Lokale museer beder om hjælpepakke: 'Økonomien er meget anstrengt'

Lokale museer beder om hjælpepakke: 'Økonomien er meget anstrengt'
Bornholms Museum holder lukket i januar og februar for at spare på energien, men hvis der kommer en hjælpepakke, behøver museet ikke at holde lukket. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2022 • 19:00
Af:
Jesper Gynther/Ritzau
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2022 • 19:00

For at spare på energiregningerne holder flere afdelinger i Bornholms Museum lukket i januar og februar, mens Bornholms Kunstmuseum dropper at holde åbent om torsdagen. Nu håber museerne på hjælp fra staten.

Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum forventer at skulle bruge omkring 100.000 kroner mere på el og varme end sidste vinter, og derfor har museerne besluttet at holde mere lukket end normalt for at forbruge mindre energi.

– Det er virkelig ærgerligt, fordi vi de sidste år har satset meget på at have vinteråbent, så både turisterne og bornholmerne kan komme på museum. Så det er i modstrid med vores strategi og ønsker, men vi er nødsaget til at gøre det i år, fortæller Jacob Bjerring-Hansen, som er museumsdirektør for både Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum.

Bornholms Museum vil holde tre afdelinger lukket helt ned i januar og februar. Det drejer sig om Bornholms Museum, Hjorths Fabrik og Gaarden, som dækker over frilandsmuseet Melstedgård, det bornholmske Madkulturhus samt Skafferiet. 

Hos Bornholms Kunstmuseum er der normalt åbent om torsdagen i lavsæsonen, men det vil der ikke være denne vinter. Dermed vil der kun være åbent fredag til søndag.

Planen er at skrue ned for varmen, når museerne holder lukket, og dermed holde energiregningen nede.

Haster med hjælpepakke

Mange andre museer i Danmark har besluttet at gøre det samme, eksempelvis Museum Sønderjylland, Skive Museum og oplevelsescenteret Naturkraft i Ringkøbing. Derudover har Museum Sønderjylland varslet afskedigelse af 11 medarbejdere.

De drastiske tiltag får nu museernes interesseorganisation, Danske Museer, til at bede om en økonomisk håndsrækning til de mest pressede medlemmer.

– Ligesom vi blev hjulpet under corona, så efterlyser vi en form for hjælpepakke i forhold til at kunne bevare kulturarven, siger direktør i Danske Museer Nils M. Jensen.

Problemet er ifølge direktøren, at man ikke bare kan skrue ned for varmen i de magasiner, hvor kulturgenstandene er opmagasineret.

– Når det handler om de arealer, hvor medarbejderne er, så skruer museerne selvfølgelig ned for varmen, men det lader sig ikke gøre i samlingerne og udstillingsarealerne. 

– Der er et eksakt forhold mellem luftfugtighed og temperatur, og hvis man sætter temperaturen for meget ned, så kommer der hurtigt skimmelsvamp, som ødelægger kulturarven, siger Nils M. Jensen.

Han siger, at det haster med en form for hjælpepakke.

– Hvis der ikke sker noget, forventer jeg, at vi vil se flere nedlukninger og flere fyringer.

– Efter to svære år, hvor vi nogenlunde har holdt skindet på næsen, så er det forhåbentlig ikke energikrisen, der gør, at museerne skal minimeres. Det tror jeg ikke, at nogen ønsker, siger Nils M. Jensen.

Danske Museer er interesseorganisation for 172 af landets museer og konserveringscentre. 

Et opråb om hjælp

Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen tror ikke, at det er realistisk, at den kommende regering vil lave en hjælpepakke for museerne, men det er alligevel vigtigt at komme med ønsket, mener han.

– Det er et opråb om hjælp, som også er udtryk for, at mange kulturinstitutioner på grund af nedlukningerne under corona er hårdt presset, siger han.

Umiddelbart mener han ikke, at 100.000 kroner i ekstra energiudgifter er sindssygt mange penge, når man sammenligner det med museernes samlede budget.

– Men det er dråben, som gør, at vi er nødt til at lukke ned for aktiviteterne. Det er et udtryk for, at økonomien er meget anstrengt, siger han.