Kunst og kollaps ved drejeskiven

Kunst og kollaps ved drejeskiven
Deltagerne Bornholms Mesterskabet i drejning dyster blandt andet om at lave den bredeste skål. Her måler dommerne Alexandru Murars eksemplar. Foto: Anna Holm
KULTUR | Lørdag 9. september 2023 • 19:00

Seks kunsthåndværkere stillede lørdag op i Bornholms Mesterskabet i drejning på Grønbechs Gård i Hasle. Lokalet var fyldt med tilskuere, der fulgte den nervepirrende dyst.

Det er anden gang, at der afholdes Bornholms Mesterskabet i drejning, og Chiara Della Cava fra Italien er mødt op for at få revanche efter sin andenplads ved sidste års mesterskab.

– Jeg deltager for at vinde en drejebænk, siger Chiara Della Cava på engelsk med henvisning til den eftertragtede førstepræmie, der har en værdi på over 10.000 kroner.

Chiara Della Cava har lige vundet den første af tre konkurrencer, der gik ud på at lave den højeste cylinder på drejebænken.

– Det er meget stressende at skulle dreje foran tilskuere, forklarer hun og kommer trådløse høretelefoner i ørerne for at finde sin indre ro inden næste konkurrence.

Dagens vært Nina Erichsen er til daglig programleder på det Kongelige Akademi, men i dagens anledning underholder hun i ægte sportskommentater-stil de mange fremmødte publikummer på Grønbechs Gård i Halse.

– Alle kan deltage. Der er ingen særlige krav andet end, at man skal kunne dreje, bekendtgør hun nonchalant og får hele lokalet til at grine. De fremmødte kan godt se, at det kræver lidt mere øvelse end som så at deltage ved dette mesterskab. Chiara Della Cava er som sidsteårsstuderende på Glas- og keramikværkstedet i Nexø, den eneste af de i alt seks deltagere, der ikke allerede er etableret som kunsthåndværker. De øvrige deltagere tæller Alexandru Murar, sidste års vinder Simon Koefoed, Martin Sejr Riis, Bjørn Kaae og Jani Keto.

Chiara Della Cava fra Italien er studerende på Glas- og keramikværkstedet i Nexø og håber at vinde en drejebænk ved dagens konkurrence. 

Den bredeste skål

Dagens anden disciplin går ud på at lave den bredeste skål. Kravet er, at bunden skal være minimum en centimeter, ellers er det diskvalifikation. Deltagerne skal bruge en klump ler på maks 5 kilo, og de tre dommer går rundt i lokalet med en elektronisk køkkenvægt og måler efter, inden den store lerklump får lov til at blive placeret på drejeskiven.

Nina Erichsen råber start og beder publikum give deltagerne en hånd. De seks deltagere bliver klappet i gang og har nu præcis 30 minutter til at lave en bred skål.

– Den her disciplin er den sværeste, siger Nina Erichsen og kommer med en lidt teknisk forklaring om centrifugalkraften.

Det kan dog også forklares mere simpelt.

– Jo bredere skålen bliver, jo større risiko er der for kollaps. Og jo hurtigere drejeskiven kører, jo større risiko er der også for kollaps, forklarer Nina Erichsen.

– Åhhhh, udbryder publikum kollektivt, da det første kollaps finder sted 15 minutter inde i konkurrencen.

Det er Jani Ketos smukke skål, der bukker under for centrifugalkraften - eller måske bare tyngdekraften. Han får leveret en ny klump ler på præcis 5 kilo og går i gang på ny. En anden deltager, Martin Sejr Riis, er også i gang med en ny klump ler, da han måtte kassere sin første brede skål, da bunden kun var en halv centimeter høj og derfor stod til diskvalifikation.

– Fire minutter tilbage, bekendtgør Nina Erichsen, hvorefter det andet kollaps finder sted.

Martin Sejr Riis må kassere to skåle i løbet af de 30 minutter konkurrencen varede. 

Det er Martin Sejr Riis, der må vinke farvel til sin anden skål. Han får målt en ny klump ler og har nu kun to minutter tilbage til at arbejde i.

Det bliver en skål, men ikke en bred en af slagsen, og han er nu hægtet godt af i den samlede konkurrence.

Tæt kamp

To skåle skiller sig ud fra mængden. Chiara Della Cavas og Alexandru Murars. De er størst og dermed mest imponerende at se på. De to rivaler sidder i hver sin ende af lokalet, og Alexandru Murar gestikulerer til publikum, om hans skål er den bredeste.

– Ingen kommunikation mellem deltagere og publikum, advarer Nina Erichsen.

Med et minut tilbage vælger Alexandru Murar ikke at røre mere ved sin skål af frygt for kollaps.

De tre dommere og enerkendte keramikere Karina Skibby, Ejnar Paulsen og Michael Geertsen finder tommestokken frem. Til stor spænding for alle, er de nødt til at måle de to store skåle en ekstra gang.

Chiara Della Cava løber igen med sejren med et mulehår. Hendes skål måler 58,85 centimeter i diameter, mens Alexandru Murars skål måler 58,80 centimeter.

Chiara Della Cava skål er både smuk og bred. Hele 58,85 centimeter i diameter.

Spænding før afgørelsen

Sidste og afgørende konkurrence er seriedrejning. Her gælder det for deltagerne om at dreje kopper, der i højden maks må adskille sig fra hinanden med 0,5 centimeter.

Chiara Della Cava og Alexandru Murar, der nu ligger henholdsvis nummer et og to i den samlede konkurrence, går ud bag scenen for at måle ler af til deres kopper. De to kender hinanden og hjælpes ad med de sidste forberedelser.

Er i nervøse?

– Selvfølgelig. Jeg har klaret mig godt indtil videre, men hvis nogen laver ti kopper mere end mig, så vinder de, siger Chiara Della Cava.

– Jeg er ikke nervøs. Det her er min favoritkonkurrence, siger Alexandru Murar.

Er du seriøs, eller gør du hende bare nervøs?

– Ja, det er en del af min strategi, siger han drillende.

Alexandru Murar og Chiara Della Cava kender hinanden fra studiet og hjælpes ad i pausen, selvom de er konkurrenter til førstepladsen. 

Imponerede tilskuere

På tilskuerpladserne venter man også spændt på den sidste og afgørende konkurrence. Jörg og Doris Lehmann er kommet hele vejen fra Tyskland og er imponerede over niveauet på deltagerne.

– Vi er tre uger på Bornholm, og min kone fandt det her her event, og vi synes det er så spændende at se de her kunstnere arbejde, siger Jörg Lehmann.

Povl og Kirsten Stenbæk har rejst knapt så langt for at overvære mesterskabet, da de bor i Allinge, men deres interesse for kunsthåndværket er mindst ligeså stor.

– Jeg har drejet en hel masse som lærer. Jeg har undervist på ungdomsskole og aftenskole i keramik. Det er fantastisk at se, især de brede skåle, at hun (Chiara Della Cava red.) kunne lave den så bred!, siger Povl Stenbæk.

– Jeg synes, det er sjovt. Man får lyst til at komme ud og se deres keramik bagefter, supplerer hans kone Kirsten Stenbæk.

300 kopper på en dag

Men først skal der produceres kopper til den store guldmedalje. Deltagerne har igen 30 minutter.

– Som professionel skal man kunne producere 300 kopper på en dag, siger Nina Erichsen og forklarer publikum, at kopperne bagefter skal brændes og hankes, hvilket i praksis gør, at de produceres over to dage. Dermed laverede en professionel keramiker på en fabrik "i gamle dage" 150 kopper om dagen, fortæller Nina Erichsen, der er imponeret over deltagerens produktivitet.

– Hvis I var min fabrik, ville jeg give lønforhøjelse til hele banden, siger hun.

Sidste års vinder Simon Koefoed er her i gang med sin produktion af kopper. Til daglig arbejder han på Bornholms Højskole, hvor han underviser i keramik. 

Alexandru Murar kommer hurtigt fra start og har tidligt i konkurrencen 11 kopper, mens Chiara Della Cava kun har fem. Tendensen fortsætter, og Alexandru Murar begynder at ligne en samlet vinder af konkurrencen. Martin Sejr Riis er også hurtig til at producere, og Bjørn Kaae får ligeledes mange kopper for hånden.

– Bjørn er en dark horse i den her konkurrence, udbryder Nina Erichsen med henvisning til, at han ikke tidligere har været med i førerfeltet i konkurrencerne.

– Et minut tilbage, nu må I gerne klappe, siger Nina Erichsen for at gejle publikum op.

Selvom det er tydeligt for tilskuerne, hvem der har flest kopper, er intet afgjort, før dommerne har godkendt kopperne. Igen finder de tre dommere tommestokken frem. De kopper, der afviger mere end 0,5 centimeter, bliver trykket flade af dommerne.

Herefter bliver der talt og regnet på det samlede resultat, og nu er afgørelsen kommet.

Tredjepladsen går til Bjørn Kaae, der som en dark horse indhentede de andre i slutspurten.

Andenpladsen går til Chiara Della Cava, der i år må se sig slået af Alexandru Murar.

Alexandru Murar kommer oprindeligt fra Rumænien, men kom til Bornholm for ni år siden for at studere på det Kongelige Akademi.

– Man har brug for en udfordring engang imellem. Ikke for at måle og sammenligne sig selv med andre, men for at udfordre sig selv, siger vinderen, der nu er en drejebænk rigere.

På bare 30 minutter laver Alexandru Murar 39 ens kopper. Martin Sejr Riis producerer 27, Bjørn Kaae 23, Chiara Della Cava 19, Simon Koefoed 13 og Jani Keto seks. 

Lidt mere om deltagerne, tak

Chiara Della Cava måtte nøjes med et gavekort på 3000 kroner til Cerama, som sælger udstyr til keramikere.

– Jeg fik også et gavekort sidste år. Hvis jeg næste år får endnu et, så har jeg næsten til en drejebænk, siger hun.

Tilskuerne klapper af deltagerne, og journalisten får en kærlig opfordring inden afgang.

– Jeg regner med, at du skriver i avisen, hvor de alle sammen har værksted. Det ser vi frem til, ellers siger vi avisen op, siger Povl Stenbæk.

Hermed til glæde for de fremmødte tilskuere og læsere, der gerne vil se mere til de seks modige og dygtige keramikere:

  • Vinder Alexandru Murar har keramikværkstedet "Skuret" i Nexø. Læs mere på skuretnexo.com.
  • Sidste års vinder Simon Koefoed underviser i keramik på Bornholms Højskole og producerer under navnet "Simon Koefoed Keramik". Hans keramik udstilles og sælges på Grønbechs Gård.
  • Chiara Della Cava er stadig under uddannelse og er i praktik på Bornholms Højskole. Hun sælger lige nu nogle af sine produktioner i Grønbechs Gårds butik og håber på i fremtiden at kunne slå sig ned på Bornholm som kunsthåndværker.
  • Dette års nummer tre Bjørn Kaae har Galleri Pilehøj i Østermarie. Læs mere på galleripilehoj.dk.
  • Martin Sejr Riis er manden bag Lerja Ceramics. Lerja betyder lerjord på bornholmsk. Han færdiggjorde uddannelsen på Glas- og keramikværkstedet for 20 år siden og har i mange år drevet virksomhed i København. I 2019 hjemvendte han til Bornholm og bor nu i Gudhjem, hvor man i dag kan købe hans keramik på adressen Toftevej 5.
  • Jani Keto er oprindeligt fra Finland, men er nu flyttet il Bornholm og har eget værksted i Pedersker under navnet "Enkel". Han har tidligere lavet skateboards i træ, men har de seneste tre år kastet sig over keramikken. Han laver ikke funktionelle ting, men abstrakte værker i keramik.

 

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT