Kæmpe bogværk om guldgubberne på vej

Kæmpe bogværk om guldgubberne på vej
Ekspert i guldgubber: Arkæolog Margrethe Watt tager her en tørn med at vandsolde under sidste sommers gravearbejde på Sorte Muld. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. NOV 2022 • 05:30

Arkæologen Margrethe Watt fandt cirka 2.500 guldgubber på Sorte Muld ved det store fund for næsten 40 år siden. I dag har hun registreret samtlige fundne guldgubber i en database, der bliver grundstenen til det definitive bogværk om guldgubberne: Et tobindsværk på op mod 1.000 sider.

 

Ingen har bedre styr på de nu 3.416 fundne guldgubber fra Sorte Muld, end arkæologen Margrethe Watt har.

Omkring 2.500 af dem fandt hun selv, da hun gravede på Sorte Muld midt i 1980'erne. Årets gravearbejde bragte 199 nye til. 25 af årets nyfundne guldgubber havde en prægning, der ikke var kendt i forvejen. Det bragte antallet af kendte præg på guldgubberne op på 565 forskellige.

Margrethe Watt holder styr på de fundne guldgubber med en database, der for hver eneste af dem dokumenterer fundet med både tekst og foto. Både Dronning Margrethe og tidligere minister Søren Pind er registreret som finder af en guldgubbe.

Indenfor de nærmeste år vil Margrethe Watt lade det store arbejde med at registrere guldgubberne munde ud i en kæmpe bog. Faktisk et helt bogværk, for det bliver i to bind. Udgiveren bliver Det Kongelige Danske Oldsagsselskab, en enhed under Nationalmuseet.

– Bogen bliver en kæmpe sag i to bind på mellem 800 og 1.000 sider i alt. Der bliver flere tusinde fotos i den. Det løber jo op, når man skal dokumentere alle de forskellige præg, som vi har fundet på guldgubberne, fortæller Margrethe Watt.

– Det bliver en videnskabelig afhandling, men jeg skriver samtidig bogen i et sprog, så den også bliver mulig at forstå for almindelige mennesker, siger hun.

– En anden del af bogen handler om sammenlignende ikonografi. Altså at sammenligne guldgubberne fra Sorte Muld med hvad der er blevet fundet af lignende materiale, både i Danmark og i resten af Europa.

Mange sølvgubber i år

Margrethe Watt tør ikke sige, hvornår bogen er klar til at udkomme. Nye udgravninger på Sorte Muld både i år og sidste år har bragt nye guldgubber frem, som også skal med.

– Jeg sidder og nørkler med bogen, men jeg fik så den her lille gave, at der også blev fundet en del guldgubber i år. Og det er jo dejligt, men det betyder også to-tre måneders arbejde ekstra for mig, før jeg har skrevet bogen færdig, siger hun.

– Jeg håber at kunne sætte det sidste punktum denne vinter. Så skal den læses igennem af referenter, og så skal vi have fundet nogle penge at udgive den for, siger Margrethe Watt.

Årets udgravning på Sorte Muld skilte sig ifølge Margrethe Watt ud ved at bringe usædvanligt mange nye præg frem – og mange sølvgubber, som der er fundet betydeligt færre af end af guldgubberne. 44 nye sølvgubber i år bragte kun det samlede antal op på 129, så der bliver fundet 24 guldgubber for hver gang der bliver fundet en af sølv.

– Vi fik i år et voldsomt hop i antallet af fundne sølvgubber. De plejer at være forfærdelig ødelagte, når vi finder dem, og de ville ikke overleve, hvis de lå i pløjelaget. At vi har fundet så mange i år skyldes, at vi fandt dem dybt nede i de her stolpehuller, hvor de har ligget beskyttet mod pløjning, fortæller Margrethe Watt.

– Der er også ganske mange nye præg imellem årets fund. Et nyt præg for hver otte nyfundne guldgubber er mange. Normalt regner vi med at finde et nyt præg for hver 10 eller 12 fundne guldgubber.