Jan krakker sild: Krakmester med erfaring

Jan krakker sild: Krakmester med erfaring
Jan Håkansson er medlem i bestyrelsen af Redningsbåden Venner og frivillig i brofesten. Lørdag stod han for de krakkede sild til Brofesten. Foto: Mette Holm Hansen
KULTUR | Søndag 23. juli 2023 • 05:30
Mette Holm
Journalist
KULTUR | Søndag 23. juli 2023 • 05:30

Krakket sild er en speciel delikatesse og har været det i mange år til havnefesten i Snogebæk.

Han åbner forsigtigt, så ikke alt for meget varme og røg slipper ud. Sildene sætter han ind og lukker hurtigt igen.

Jan Håkansson har stået for de krakkede sild i mange år. Først ved Snogebæk Havnefest, nu ved brofesten, der afholdes for tredje år i træk.

– Det er en tradition, det har det altid været, lyder det fra "krak-mester" Jan Håkansson.

Krakkede sild er en bornholmsk specialiet, hvor saltede sildefilteler grilles over høj varme. Serveres gerne med rugbrød og sennep til. En lidt speciel delikatesse, men både lokale og de besøgende turister går til biddet på de spegede, krakkede sild, hvor der vælges mellem smør eller fedt på brødet.

– Hvor meget skal de have i ovnen?

– Ja, de skulle have haft lidt mere, afslører Jan Håkansson og tilføjer:

– Men folk kan jo ikke vente. Men det bliver de jo ikke dårligere af, det er jo spegesild, siger Jan Håkansson, der også har stået for saltningen af sildene.

Jan Håkansson er medlem i bestyrelsen af Redningsbåden Venner og frivillig i brofesten.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT