Jagten på Michael Anchers ukendte pølser

Jagten på Michael Anchers ukendte pølser
Den bornholmske skagensmaler Michael Ancher havde øjensynligt en forkærlighed for bekkasinpølser. Men hvad er det? Det vil en kulturjournalist i Jylland gerne have svar på. Selvportræt fra 1902
NOTITS | ABONNENT | 19. SEP 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
19. SEP 2022 • 05:30

Under arbejdet med en hjemmeside om skagensmalerne er man stødt på Michael Anchers omtale af bekkasinpølser, og det vil man gerne vide, hvad er.


En gang imellem sker det, at der lander en mail med en forespørgsel ud over det sædvanlige i Tidendes indbakke. Det skete i sidste uge, hvor avisen modtog en henvendelse fra kulturjournalisten Chris Kraft-Christensen. Han er på jagt efter viden om en madret, som den bornholmske skagensmaler Michael Ancher åbenbart nævner i forbindelse med sin hjemø.

Aktuelt er Chris Kraft-Christensen involveret i arbejdet på en hjemmeside om skagensmalerne, som Michael Ancher fra Frigaard i Rutsker var en af.

Efter endt uddannelse fra Kunstakademiet og C.V Nielsens Tegneskole i Købehavn, drog den 25-årige Michael Ancher til Skagen for første gang i 1874. Her mødte han Anna Brøndum, og da de blev gift i 1880, bosatte de sig i Skagen.

Selv om Michael Ancher var endt så langt som muligt fra Bornholm uden at forlade landet, glemte han øjensynligt ikke sin hjemstavn. Chris Kraft-Christensen fortæller således, at han et sted skriver om sin hjemø og en ganske særlig spise.

"Det er Bekkasinpølser, som Michael Ancher fik første gang den 21. november 1921. Det er, hvad jeg ved". "Den opskrift har vi forsøgt at finde, men heldet har ikke været med os", skriver han og efterlyser mere viden om pølsens oprindelse og tillavning.

I 1991 udgav Bornholms Museum "Bornholmernes mad – en kulturhistorisk kogebog", der handler om ganske almindelige bornholmeres mad. To af bogens sider handler om pølser, og der er opskrifter på syv af slagsen: lungepølse, gåseblodpølse, sortepølse, hvidepølse, ristepølse, skorstenspølse og leverpølse – men ikke nogen bekkasinpølse.

Af den bornholmske ordbog på Købehavns Universitets hjemmeside fremgår der ingen anden betydning af ordet bekkasin end den, der gælder i resten af landet, altså en gruppe af sneppefugle, og på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside finder man opskrifter med bekkasiner, så måske var det pølser med kød fra bekkasiner, Michael Ancher tænkte på. Hvis nogen kender til det, vil Chris Kraft-Christensen gerne høre om det.

Ved sin død i Skagen den 19. september 1927 blev Michael Ancher begravet ved de såkaldte kunstnergrave på Skagen Kirkegård.