I aften optræder rønneduo i X-Factor

I aften optræder rønneduo i X-Factor
Oskar Tall Skovgaard er 17 år og Lawm Za Thang 18. Her ses de under en optræden i Raschs Pakhuz i Rønne. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 15:30

Gårsdagens Drenge kan blive lørdagens bornholmske helte i X-Factor.

Rapduoen Gårsdagens Drenge optræder lørdag klokken 20 i X-Factor på TV2, hvor dommertrioen skal afgøre, om de skal videre i programmet, som denne weekend er blevet forflyttet fra den vante sendetid fredag på grund af VM i håndbold.

Lawm Za Thang og Oskar Tall Skovgaard, som begge bor i Rønne, udgør Gårsdagens Drenge, og det var i august sidste år, de stillede sig op på det berømte kryds i studiet til audition, hvor de tre dommere bedømmer deltagerne og vender tomlen op eller ned i forhold til, om deres optræden skal være en engangsforestilling, eller om der venter flere chancer for eventuelt at nå helt til tops på X-Factor-tronen.

Og hvordan var det så at stå ansigt til ansigt med Kwamie Liv, Thomas Blachman og Simon Kvamm?

– Det virkede som en drøm, lidt surrealistisk, for man har jo set programmet, da man var mindre. Jeg har i hvert fald selv gerne fulgt med i X-Factor, siger Lawm Za Thang.

– Så selv pludselig at skulle stå foran de tre dommere virkede surrealistisk. Men det var fedt at prøve.

Havde I nerver på?

– Ja, det havde vi godt nok. Vi var begge to virkelig nervøse, og vi havde to kammerater med, som stod ude foran sammen med Sofie Linde, og jeg tror næsten, de var mere nervøse end os. Så vi var alle sammen meget nervøse, ler Lawm.

Hvordan fandt du og Oskar på, at I skulle prøve at gøre jer i X-Factor?

– Mig og Oskar har lavet musik sammen siden marts sidste år, og vi har for eksempel opvarmet for Fyr og Flamme i Musikhuzet og for Afskum. Vi har også optrådt lidt i Raschs Pakhuz og til Folkemødet. Vi har en Facebook-side, og så var der en caster fra X-Factor, som skrev til os og spurgte, om ikke vi ville være med i programmet.

Ved du, hvordan de fandt frem til jer?

– Jeg har faktisk ingen idé, vi modtog bare over Facebook en besked fra casteren, som spurgte, om vi havde lyst. Så vi må have gjort et eller andet rigtigt, når de har kunnet finde os.

Langt væk

Duoen skriver selv sin musik, fortæller Lawm, som er 18 år, mens hans makker er 17. De havde kendt til hinanden et stykke tid, uden at de dog snakkede meget sammen, men da de sidste år kom på samme erhvervsuddannelse på Campus Bornholm udviklede deres relation sig.

Hvordan det går duoen i det videre forløb i X-Factor, må Lawn ikke fortælle.

Hvad handler jeres tekster om?

– Til audition optrådte vi med en sang, som hedder "Langt væk", og som man også kan høre på Spotify og alle de andres streamingtjenester. Vi optrådte faktisk med to sange, men det er den, der kom med i programmet, siger han.

"Hold kæft, det ku' være rart, hvis du tog mig langt væk herfra", rapper duoen blandt andet i "Langt væk", og præcis sådan kan man da sikkert have det, i det øjeblik, man stiller sig ind på det lidt skrækindgydende X på gulvet.

Hvad er jeres drøm, vil I arbejde seriøst videre med jeres musik?

– Det er drømmen for os begge, at vi kan leve af musikken en dag eller i hvert fald have indflydelse på den danske musikscene på en eller anden måde.

Har I nogle musikalske forbilleder?

– Ja, vi har da et par stykker. For eksempel kan vi begge 100 procent godt li' en dansk kunstner, som hedder Pind. Vi kan også li' nogle af de up coming kunstnere, som skal spille i Raschs Pakhuz i februar og marts. For eksempel en gruppe, som hedder Ung-skab og også en kunstner, som hedder Mas, siger Lawm.

 

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 09-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Lørdag eftermiddag - søndag morgen: Kulden har sluppet sit tag, og søndag morgen er der rigtig gode elpriser til dem, der kan flytte deres forbrug. Mellem 00 og 05 svinger priserne mellem 1,67 og 1,59 kr./kWh alt inkl.  Opdateret 13.10 Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning