Fusion skal være med til at sikre liv på Hasle Havn

Fusion skal være med til at sikre liv på Hasle Havn
En fusion med Freias Venner kan redde Bådmotorklubben Columbus’ museum på Hasle Havn. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 3. DEC 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. DEC 2023 • 19:00

Bådmotorklubben Columbus og Freias Venner er på vej til at slå sig sammen.

Den ene forening er på vej ned, den anden er på vej op. Men den førstnævnte forening har nogle faciliteter, som den anden mangler. Så faktisk kan de hjælpe hinanden ved at slå pjalterne sammen.

De to foreninger er Bådmotorklubben Columbus og foreningen Freias Venner. Sidstnævnte er støtteforeningen bag skonnerten Freia, som er vendt hjem til Bornholm og har fået hjemhavn i Hasle.

Columbus ejer en værkstedsbygning, Jydevang, som ligger ved Grønbechs Gård. Foreningen har desuden et museum med fortrinsvis bådmotorer, men også andre maritime effekter. Det ligger i kommunale lokaler ved kanalen på Hasle Havn. Foreningen ejer desuden fiskekutteren Hansa og den tidligere redningsbåd Columbus.

– Vi er 42 betalende medlemmer. Vi var 96, da jeg blev formand i 2015. De er ikke gået, de er døde. Før coronaen havde vi nogen til at passe vores museum på havnen i tre-fire timer hver dag. Men nu er vi kun tre-fire aktive. I sommer har jeg låst op til udstillingen hver dag, og jeg har nogle enkelte gange været der og har startet vores hundestedmotor op, men ellers har gæsterne været der på egen hånd, siger Columbus-formand Bjarne Stefaniuk, der erkender, at klubben er i en svær situation.


Skonnerten Freia – her til Folkemødet i Allinge – vil blive endnu mere knyttet til Hasle Havn, hvis Freias Venner fusionerer med Columbus, siger Niels-Jørn Jensen. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

Freia lejer sig ind

Bjarne Stefaniuk håber, at et samarbejde – og måske en regulær sammenlægning – kan rette op på det. I første omgang har Freias Venner lejet sig ind på Columbus’ værksted, hvilket giver bådmotorklubben kærkomne indtægter.

Niels-Jørn Jensen er med i begge foreninger, men lægger især sine kræfter i arbejdet med at holde den 126-årige bornholmske stålskonnert Freia flydende.

– Columbus er vel en lidt hensygnende forening. Hvis den fortsætter med kun at være aktiv på motorsiden, dør den af sig selv, for det er der ikke nogen unge mennesker, der synes er interessant, og de har ingen relationer til det, siger Niels-Jørn Jensen.

– Hvis vi fortsat skal have et maritimt museum i Hasle, skal vi nok lægge Freja og Columbus sammen, konkluderer han.

Det bedste for havnen

Foreningen Freias Venner er i løbet af kun godt et år vokset til omkring 250 medlemmer og oplever i øjeblikket nærmest dagligt at få nye medlemmer. Det giver Freia nogle muskler at spille med.

– Til gengæld har Columbus et navn og et renommé. På den måde er Columbus stærk, hvor Freia er et nyt projekt, som stadig skal finde sine ben i det bornholmske samfund, siger Niels-Jørn Jensen og fortsætter:

– Jeg tror på, at det på sigt er det bedste – og det bedste for hele Hasle Havn – at de to foreninger slår sig sammen. Det vil knytte Freia endnu tættere til Hasle Havn, og så kan vi fint klare os med de faciliteter, der er på Columbus’ værksted – og så er der også noget aktivitet der.


Freias Venner har lejet sig ind på Bådmotorklubben Columbus’ værksted ved Grønbechs Gård. Arkivfoto: Allan Rieck

Hasle Kulturhavn

Niels-Jørn Jensen mener, at sammenlægningen vil give god mening rent praktisk:

– Der vil være kræfter fra Freia, der også vil interessere sig for museet, hvilket nok vil betyde en ændring af udstillingen, og der vil også blive lagt flere kræfter i Hansa, hvor Bjarne Stefaniuk i dag er meget alene om det. Der vil også være en synergieffekt i en fusion. Når vi skal have tjekket redningsudstyr med videre, kan vi lige så godt få det gjort samtidig og få det billigere på den måde, og de samme skippere kan sejle begge både, siger han.

Niels-Jørn Jensen er idémand bag projektet Hasle Kulturhavn, som er en del af den turismeudvikling, som der arbejdes med i Hasle i øjeblikket. Den plan går ud på at gøre Hasle Havn til en frihavn for historiske både som blandt andre Freia.

Bjarne Stefaniuk har tilmeldt sig den gruppe, der arbejder videre med ideen, og han betegner planen som fantastisk.

Det indgår blandt andet i projektet, at et nyt maritimt værksted skal bygges sammen med bådmotormuseet.

Columbus får nye effekter

Selv om der ikke er mange aktive kræfter tilbage i Bådmotorklubben Columbus, får foreningens maritime museum på Hasle Havn stadig tilført nye effekter.

Man har senest lånt nogle effekter fra skipperforeningen i Rønne, og nu er der også nogle ting på vej fra nedrivningen af bygninger på Rønne Sydhavn.

Columbus-formand Bjarne Stefaniuk fortæller, at det handler om nogle skabeloner til bygning af både, som er blevet efterladt i det gamle værft, hvor træbådelauget er flyttet ud fra.

Columbus vil også gerne overtage portene fra den gamle redningsstation. Her er det planen, at portene skal erstatte de gamle porte i bådmotorklubbens værksted Jydevang ved Grønbechs gård, oplyser Bjarne Stefaniuk.