Fremtiden er sikret: Kæmpe donation til Rønne Theater

Fremtiden er sikret: Kæmpe donation til Rønne Theater
Teatret har haft et ønske om at fremtidssikre scenen, så den kan holde 200 år endnu. Arkivfoto
TOPNYHED | KULTUR | Onsdag 1. marts 2023 • 05:30

Fonde sikrer med godt 17 millioner kroner både arbejdsmiljøet og publikumsoplevelserne i Rønne Theater.


– Hvor er det godt, det bliver fantastisk. Jeg glæder mig!

Der er ingen grund til at at lægge låg på sin begejstring, når man er formand for bestyrelsen i Rønne Theater, og det viser sig, at den 200 år gamle institution bliver begavet med godt 17 millioner kroner.

Det er altså med god grund, når Jon Schmidt således lader glæden sprudle over.

Her i 200-året for teatret skal de mere præcist 17 millioner og 50.000 kroner investeres i modernisering og klimasikring af scene og sal samt sørge for ordentlig udluftning, fortæller formanden og oplyser videre, at de mange millioner til det bornholmske kulturliv primært kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Den har således givet tilsagn om 15,7 millioner kroner til moderniseringen af teatret, og dertil kommer støtte fra de lokale fonde Brdr. Larsen E., S. og A. Larsens legat, Sparekassen Bornholms Fond og Bornholms Brand på i alt 800.000 kroner samt endelig 550.000 kroner fra Teaterforeningen Bornholm og Rønne Theaters Venneforening.

Om baggrunden for, at det er lykkedes teatret at løfte de mange penge, siger Jon Schmidt til Bornholms Tidende:

– Vi besluttede for et par år siden i bestyrelsen at fokusere på og tage ansvar for den renovering, som vi søsatte op til 200 års-jubilæet her i efteråret. Det gjorde vi ved at ansætte en professionel fundraiser, Laura Frederikke Jespersen, som er superdygtig til både fundraising og kulturformidling.

Hun arbejder da nu også på blandt andet den bornholmske kulturuge, oplyser bestyrelsesformanden.

– I samarbejde med bestyrelsen her på teatret lykkedes det hende at få A.P. Møller-fonden i tale og at vække dens interesse for projektet her på teatret, siger Jon Schmidt.

I forbindelse med arbejdet med at rejse midlerne til renoveringen af teatret, har der været en række opgaver, der skulle løses, i form af diverse myndighedsgodkendelser, projektering og andet arbejde, som skulle være på plads, inden processen overhovedet kunne gå i gang.

Lokale kræfter

– Og det primære har jo været vores ønske om at fremtidssikre scenen, så den kan holde 200 år endnu, siger Jon Schmidt.

– Det har også været et stort ønske at forbedre indeklimaet med et tidssvarende ventilationsanlæg, og faktisk blev Rønne Theaters Venneforening grundlagt for adskillige år siden, da skuespilleren Waage Sandø omkring årtusindskiftet stod for den bornholmske sommerrevy. Han svedte rigtig meget, så han sagde: "Her giver jeg billetindtægterne til den her forening, og så skal vi have lavet noget ventilation". Men der gik så cirka 25 år.

– Men da først vi fik sat hjulene i gang, er der mange gode, stærke lokale kræfter, der har støttet op. Ud over venneforeningen også Teaterforeningen Bornholm og de lokale fonde, og så har vi også selv investeret en masse penge, altså fra Rønne Theaters egenkapital. Alt i alt har det bidraget til, at A. P. Møller har fået øjnene op for, at det her er et projekt, som faktisk har ben at stå på, fordi vi på Bornholm mener det alvorligt. Så både det og den grundige projektering har betydet, at vi er kommet i betragtning, siger Jon Schmidt.

Seneste store ombygning fandt sted med etableringen af teatrets nye scene – som rent faktisk ligger i en nybygning fra 2010 – ligesom teatercafeen er blevet etableret.

– Siden har vi mest beskæftiget os med vedligehold, malet vinduerne, kalket huset og så videre. Men vi var nået til et tidspunkt, hvor der skulle ske noget med vores gamle scene, hvis den skulle leve op til kravene fra for eksempel turnéteatrene, siger Jon Schmidt, som kom ind i Rønne Theaters bestyrelse for fem år siden og altså nu er formand.

Mere i vente

Ud over at indeklimaet forbedres – også til glæde for publikum – er målet for fremtidssikringen af Danmarks ældste aktive teater generelt at sikre nye moderne rammer for arbejdsmiljøet på teatret med blandt andet elektrisk scenetræk, nyt sceneloft og -gulv samt renovering af skuespillergarderoben.

Millionprojektet skal gennemføres, mens teatret fortsat er aktivt og åbent, men med tilpasninger af åbningstid og programkalender, som sikrer, at teatret ikke lukkes helt ned under moderniseringen.

– Opbakningen fra fondene er en gave til det bornholmske og danske kulturliv, konstaterer Jon Schmidt.

 


 

– Rønne Theater er en aktiv kulturskat, som vi er begejstrede for at kunne fremtidssikre med fondsopbakningen i form af den flotte fødselsdagsgave fra fondene og ikke mindst fra A.P. Møller-fonden.

Der er dog også flere projekter i vente, som teatrets bestyrelse gerne ser realiseret snarest.

– Vi mangler stadig at få gjort noget ved vores have, siger formanden.

– I forbindelse med nybyggeriet og etableringen af vores nye scene var der også et ønske om at få lavet et godt miljø i haven, men det har vi endnu ikke fået finansieret, så arbejdet med det pågår i den kommende tid. Men nu går vi i gang med det store projekt, vi har fået penge til, og man kan sige, at ligesom driftige folk for 200 år siden gik sammen og lykkedes med at etablere det her teater, så oplever vi med renoveringen af teatret i dag på samme måde, at driftige folk her på Bornholm har gjort en prisværdig indsats for at sikre kultur til bornholmerne.

Rønne Theater

Rønne Theater er fra 1823 og Danmarks ældste fungerende teater. Bygningerne blev opført af lokale borgere og teaterentusiaster og har i snart 200 år dannet rammen om det bornholmske teaterliv både for den engagerede amatørscene og de professionelle teatre.

Den selvejende institution Rønne Theater er bygherre og ansvarlig for den fremtidssikring, som nu skal finde sted ved hjælp af de fondsmillioner, der er blevet teatret til del.

Driften af Rønne Theater sikres med lejeindtægter, især lejeindtægten fra Bornholms Teater, der som egnsteater modtager støtte fra både kommune og stat under egnsteaterlovgivningen. Bornholms Regionskommune bidrager ikke direkte til projektet, men sikrer teatrets drift gennem blandt andet tilskud til teatrets faste udgifter samt Bornholms Teater og Bornholms Teaterforening.

Kilde: Jon Schmidt

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT