Folkemødet er lig med overvågning

Folkemødet er lig med overvågning
Der bliver holdt skarpt øje med folkemødegæsterne. Arkivfoto
NOTITS | ABONNENT | 15. JUN 2022 • 17:42
Jakob Marschner
Journalist
NOTITS | ABONNENT
15. JUN 2022 • 17:42

Allinge er spækket med overvågningskameraer under Folkemødet. Der er også flere end dem, som man kan se, for nogle af dem er mobile.

Du har sikkert set et overvågningskamera i Allinge, når der er Folkemøde. Men du har temmelig sikkert ikke set dem alle sammen.

Ingen, der kender antallet, vil fortælle hvor mange der er. Men:

– Alt på Folkemøde-området er dækket, så vi kan følge en person hele vejen fra nord til syd på området. Så der sidder det antal kameraer, som vi sammen med politiet har fundet passende for at kunne løse den opgave, fortæller Claus Munk, der som centerchef i regionskommunen er helt tæt på alt praktisk og sikkerhedsmæssigt under Folkemødet.

– Selvfølgelig vil der være områder, der ikke er dækket af et videokamera. Det er jo en hel by, vi taler om. Men her kan vi så gøre brug af mobile kameraer. Kameraer kan både være faste, drejbare og mobile. Der er forskellige muligheder.

– De mobile kameraer betyder, at enhver medarbejder kan bruge sin mobiltelefon som kamera og sende billeder ind til centralt hold. Derinde kan vi modtage signaler fra enheder, som vi har godkendt. Det bruger man, hvis der kommer en hændelse, hvor man gerne vil tættere på, siger Claus Munk.

Politiet får billederne

"Centralt hold" betyder Bornholms Politigård på Zahrtmannsvej i Rønne. Her, i politiets kommandocentral, ender de videobilleder, der bliver optaget under Folkemødet.

Politifolk er hele tiden parat til at studere, analysere, vende og dreje og zoome ind og ud af de mange billeder fra Allinge. Hele den operation foregår i kommandocentralen, der blandt de indviede er forkortet til "KSN".

– En medarbejder, der oplever noget, vil kunne tage kontakt til KSN. I KSN kan man så gå ind og åbne for tilladelse til, at han kan sende et signal, fortæller Claus Munk.

Alt på Folkemøde-området er dækket,
så vi kan følge en person hele vejen
fra nord til syd på området.

Claus Munk, centerchef i kommunen

Claus Munk ønsker ikke at fortælle hvor mange eller præcis hvilke faggrupper, der har mulighed for at sende videooptagelser ind til KSN. Han vil dog gerne fortælle, at alle politifolk og beredskabsfolk har muligheden.

– Men alle vil i princippet kunne det, hvis vi giver dem muligheden, siger han.

Folkemødet har altid været videoovervåget. Det var også det første, meget beskedne Folkemøde. Som Folkemødet er vokset, er overvågningen af det vokset med.

– Antallet af kameraer er på niveau med 2019. De har altid været der, lige fra det første Folkemøde, og så er det stille og roligt blevet tilpasset hen ad vejen, fortæller Claus Munk.

– Teknikken har også givet nogle nye muligheder, og i takt med at de er opstået, er det nuværende set-up så blevet udviklet. Det er sket som en løbende udvikling, og sådan vil det også være fremadrettet

Er der flere kameraer, end folk vil opdage?

– Det ved jeg ikke. De sidder jo, så man kan se dem. Men det er jeg nok heller ikke den rigtige at spørge om, for jeg ved jo, hvor de sidder.