Fem måneder til Folkemødet: Det ser ud til at blive større end 2022

Fem måneder til Folkemødet: Det ser ud til at blive større end 2022
Arbejdet med årets folkemøde er i fuld gang fra Folkemødehuset. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. JAN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
22. JAN 2023 • 15:30

Vanen tro vender Folkemødet tilbage til Allinge til sommer. Og selvom der er mange måneder til, så er arbejdet i fuld gang.

 

Den 15.-17. juni bliver Allinge igen forvandlet til et hav af hvide telte, talks, taler og events, når Folkemødet vender tilbage.

Og planlægningen er i fuld gang i Folkemødehuset på Sverigesvej i Allinge.

– Lige nu er vi ved at lægge sidste hånd på kortet over festivalpladsen og få tildelt pladserne så præcist som muligt og få det her store puslespil til at gå op, fortæller kommunikationschef Pelle Nybirk.

– Den 1. februar offentliggør vi kortet, og så får alle dem der har søgt plads at vide, hvor de ligger. Om det er tæt ved brandstationen, røgeriet eller hvad det er.

Der var deadline for at indsende sin ansøgning i november, og lige før jul fik man at vide, om man havde fået plads, men ikke hvor præcist.

– De fik bare en forhåndsgodkendelse.

Der var 15 procent flere ansøgninger i år end sidste år, fortæller han, men det er svært at sige helt præcist, om der er fuldt booket eller ej.

– Det hænger sammen med, hvor store telte, folk vil have. Men overordnet ser det rigtig godt ud, og det bliver større end i 2022. Jeg vil mene, at nu er vi tilbage til noget, der på niveau med før corona i størrelsesorden.

Som sædvanligt er der både gengangere og nye ansigter blandt ansøgerne, ligesom nogen er faldet fra, fortæller Pelle Nybirk.

Et folkemøde, som man kender det

Sidste år introducerede Folkemødet et nyt initiativ, Camp Ung Agenda, som skulle engagere og tiltrække flere unge til at deltage i den demokratiske samtale. Og det kommer igen i år, hvor unge mellem 16 og 30 år kan slå telt op i et campområde, ligesom man kan købe pakkerejser med transport fra og til Bornholm.

– Vi er i fuld sving med, at man kan booke overnatning og transport på Camp Ung Agenda, så det kører vi videre med. Der skruer vi også op for kapaciteten, så det er også i fuld sving, siger Pelle Nybirk og tilføjer, at der er nogle tilmeldte, men at han ikke kan komme med det præcis tal.

Sidste år introducerede I Camp Ung Agenda. Er der nogen nye tiltag i år?

– Ikke som jeg kan fortælle om endnu, svarer Pelle Nybirk hemmelighedsfuldt men forsikrer samtidig om, at der ikke bliver lavet om det på det Folkemøde, man kender.

– Det vil ligne det, vi kender. Og så vil der være store og små tiltag både fra vores hånd og de mange organisationers hånd, som er med til at udvikle det hvert år.

Der er dog en ændring, nemlig at der ikke i år vil være nogle events søndag, som det ellers har været tidligere.

Pelle Nybirk i Folkemødehuset i Allinge. Arkivfoto: Berit Hvassum 

Appen vender tilbage

Men noget, der fortsætter, er mange af de begivenheder, man kan opleve på Hovedscenen.

– Der vil være partiledertaler, debatter, talks, og så vil der nok også blive spillet lidt musik, siger Pelle Nybirk uden at kunne afsløre, om der allerede nu er booket noget.

Det samlede program vil formentlig være færdigt i starten af maj, når alle arrangører har tilmeldt deres events.

– Men her i slutningen af vinter eller start forår forventer vi at kunne offentliggøre programmet for hovedscenen.

Og så vender Folkemøde-appen tilbage.

Sidste år var den væk, og i stedet skulle man bruge Folkemødets hjemmeside for at fremsøge informationer og se programmet for de forskellige dage. Og det var ikke alle gæster, der var lige begejstrede for det.

Men den kommer altså tilbage nu, forsikrer Pelle Nybirk.

– Vi sidder og arbejder på den med vores it-team.

Dialog med Allinge

Over tre dage mangedobles indbyggertallet i Allinge, og det bliver borgere i byen berørt af på både godt og ondt. Og det er arrangørerne bag Folkemødet godt bevidste om.

– Vi bruger meget tid på at finde ud af, hvordan vi kan gøre det på den mindst forstyrrende måde og på en ordenligt måde, så vi ikke haster ting igennem. Vi prøver at tænke over, hvornår kan vi sætte telte op og gøre tingene smart for at forstyrre mindst muligt og lave den bedst mulige produktion. Vi har løbende dialog med enkelte borgere og snakker med foreningslivet, og til foråret skal vi holde et borgermøde, siger Pelle Nybirk. 

Allerede nu er flere færgeafgange mellem Ystad og Rønne udsolgt både for bilister og gående passagerer på datoerne for Folkemødet.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 27-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag: Det variable timepris-produkt er denne tirsdag i gennemsnit 17% billigere end det kvartalsfastsatte produkt. Tørretumblertesten afslører, at du sparer yderligere 4,41 kr. ved at tørre dit tøj kl. 23 i stedet for kl. 18. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning