Ernst Pedersen boede på gården i 77 år: 'Sjovt at se, at der nu skal ske noget helt andet'

Ernst Pedersen boede på gården i 77 år: 'Sjovt at se, at der nu skal ske noget helt andet'
Ernst og Vera Pedersen, tidligere ejere af Kjøllergaard, i selskab med Roald Bergmann, ny ejer af Kjøllergaard og arrangør af festivalen Østpaa. Foto: Marie Hofman
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 29. JUL 2022 • 18:50
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
29. JUL 2022 • 18:50

Fredag var anden og sidste dag for den nye satsning i Østermarie - kulturfestivalen Østpaa. Og her var de tidligere ejere af Kjøllergaard, hvor festivalen afholdes, mødt op for at støtte op om arrangementet.

 

Der er høj sol og ligeså humør på gårdspladsen ved Kjøllergaard i Østermarie fredag eftermiddag. Her er man nået til den sidste dag for den nye kulturfestival Østpaa, hvor det nedlagte landbrug de seneste to dage har dannet ramme for en række kulturtilbud som musik, talks, kunst og madboder. Og de tidligere ejere af Kjøllergaard, Vera og Ernst Pedersen, er også mødt op for at bakke op om den nye kulturfestival.

– Gården er jo mit fødehjem, hvor jeg er opvokset som tredje generation. Her har jeg boet i 77 år og drevet landbrug, så det er sjovt at se, at der nu skal ske noget helt andet, siger Ernst Pedersen.

Også for Vera Pedersen, der har kaldt Kjøllergaard sit hjem i 49 år, er det spændende at se den anderledes kulturfestival.

– De (ejere og arrangører Miriam og Roald Bergmann, red.) er søde og rare mennesker, så vi ville gerne komme og støtte op om det - det er spændende at se gården nu, siger Vera Pedersen.

Særlige æresgæster

For Roald Bergmann betyder det meget, at ægteparret har lyst til at komme og støtte op om festivalen.

– Jeg har glædet mig meget til at se dem - de er mine æresgæster i dag, fortæller Roald Bergmann stolt.

Og her godt halvvejs inde kan Roald Bergmann konstatere, at afviklingen af Østpaa er gået over al forventning.

– Det går rigtig godt, vi nåede op på 400 besøgende i går og har i dag, indtil nu haft besøg af godt 100 mennesker, fortæller en glad – men forpustet – Roald Bergmann, der disse dage betegner sig som brandslukker for den nyopstartede festivals mange børnesygdomme.

– For bare en time siden var toiletterne stoppet, og strømmen gået - men vi tager det hele lidt, som det kommer.

Fedt at vise frem

Han fortæller, at man indtil nu oplever alle slags gæster på den nye festival.

– Vi kan faktisk ikke sige primært, hvem der kommer, for vi ser alle typer. Der er gæster fra København, fra Østermarie, landmænd fra nærområdet - børnefamilier, pensionister og unge, så det er meget blandet, siger Roald Bergmann, der glæder sig over mangfoldigheden i festivalens besøgende.

Og det er netop også afsættet for værtsparret Miriam og Roald Bergmann, at Østpaa skal være en kulturel folkefest. Og ikke mindst en markering af Kjøllergaard som nyt kulturelt knudepunkt i Østermarie.

– Vi har jo ejet gården i et år, hvor tiden bare er gået med at søge fondsmidler, renovere og lægge planer. Så det er en fed måde at kunne vise det frem nu, og folk kan se vores ideer frem for bare at høre om dem, siger Roald Bergmann.