Mødding, musik og mad: Ny kulturfestival i Østermarie er åbnet

Mødding, musik og mad: Ny kulturfestival i Østermarie er åbnet
Der bliver ikke lagt skjul på, at festivalen finder sted på et nedlagt landbrug. Baren Gyllebar ligger lige ved siden af gylletanken. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 18:50
NYHED | ØSTERMARIE | ABONNENT
28. JUL 2022 • 18:50

Bornholms nye kulturfestival åbnede torsdag på Kjøllergaard i Østermarie.

Torsdag åbnede Bornholms nye kulturfestival, Østpaa, på Kjøllergaard i Østermarie, og der er lagt op til to dage med livemusik, talks, madboder og kunst på den gamle gård.

Festivalen foregår primært udendørs, men med aktiviteter i gårdens nedlagte lader. Langs den grusbelagte vej mod festivalens hovedscene, passerer man både Kunstladen, hvor der er udstillet kunst, og Balladen, hvor der er sat en scene op til senere. Der er også opstillet en række madboder i det område, der har fået navnet Madhjørnet, hvor man kan få is, kaffe, pølser, toast, pizza og fadøl fra Svaneke Bryghus.

Hovedscenen har fået det passende navn Møddingen. Der er jo ingen grund til at skjule, at man befinder sig på et nedlagt landbrug. Og temaet går igen i flere af navnene: Gyllebar hedder den bar, der står ved siden af den gamle gylletank. Navnene og de autentiske rammer får desuden selskab af fluer og hvepse, der også er med til at forstærke de landlige rammer.

Første akt

Festivalens første artist er Spir, og selvom han skal optræde foran festivalens få første gæster, så indtager han scenen med en selvtillid, som spillede han foran en stor flok på Roskilde Festival. Og det kan mærkes blandt publikum, der er mødt frem i de tidligste timer af festivalens levetid, særligt blandt de seks unge, der danser foran scenen.

Undervejs får Spir selskab af en sangerinde, han præsenterer som Hannah.

– Nu skal det handle om noget, vi alle får i morgen, siger han.

Løn? tænker Tidendes udsendte og kigger på datoen. Jo, den er god nok, det er sidste hverdag i juli i morgen. Men næh nej.

– Tømmermænd! lyder det fra Spir, og de trofaste fans foran ham jubler.

Da han har spillet sidste nummer, har publikum ikke fået nok. De råber på ekstranummer.

– Jeg ville gerne spille et ekstranummer. Men jeg ved ikke, om musikken kan loade, lyder det grinende fra Spir, der kigger hen mod mixerpulten.

– Men vi kan da spille et nummer, I allerede har hørt. Vil I det?

Det vil de gerne, og første artist har åbnet ballet med manér.

Musikeren Spir åbnede festivalen. Foto: Line Søndergaad Hansen

Selvom det var tidligt på dagen, var Spir ikke bleg for at komme ud blandt publikum. Foto: Line Søndergaard Hansen

Udfordringer

Det er første gang, festivalen Østpaa bliver afholdt, og selvom det meste ser ud til at forløbe nogenlunde gnidningsfrit, så kan man godt fornemme, at der er nogle medfødte børnesygdomme, som det er naturligt med nye tiltag.

Det er Kjøllergaards nye ejere, det bornholmske par Miriam og Roald Bergmann, der står bag festivalen, og det er også Roald, der fungerer som brandslukker og skal svare på alle de spørgsmål, der kan dukke op under en festival. Han render fra den ene ende af gården til den anden, og han når knapt at gå tre meter, før der er nogen, der kalder på ham igen.

– Roald, må vi sætte den her?

– Ja, bare I ikke blokerer her, der skal kunne komme redningskøretøjer igennem.

– Roald, hvad er den nye plan? spørger en medarbejder fra Fugato, der netop er rullet op til festivalen. De står for kloakering og affaldcontainere, og når man på sin hjemmeside annoncerer, at det udløser en bøde på 500 kroner at smide affald på jorden, så skal man have skraldespande nok.

– Jeg synes, det går rigtig godt, fortæller Roald Bergmann, da Tidende fanger ham mellem de mange gøremål.

– Jeg er faktisk positivt overrasket. Jeg havde tænkt, at det var folk, der havde købt armbånd på forhånd, der ville komme. Men der er faktisk en del, der dukker op og køber i døren.

Han estimerer, at man har sat armbånd på 150-200 gæster.

– Og nu begynder det at blive eftermiddag, og folk får fri fra arbejde. Så måske der kommer flere.

Der er flere udfordringer, når man har med en ny festival at gøre. Der er ingen reel vagtplan for de cirka 35 frivillige, der står i baren, sidder i indgangen og hjælper med at få det hele til at køre. Men der er alligevel en stemning af, at de frivillige står til rådighed og springer til og hjælper, hvor der er behov for det.

– Vores største udfrodring lige nu er faktisk parkering. Der er kommet flere biler, end vi regnede med. Så lige nu har vi en til at arbejde med at lave nogle skilte.

Nogle gæster har svært ved at finde indgangen og forsøger at komme ind gennem et hegn det forkerte sted.

– Jeg beklager kaosset, der er kommet flere, end vi havde regnet med! siger Roald til dem.

De senest ankomne gæster måtte parkere et stykke væk fra selve Kjøllergaard. Foto: Line Søndergaard Hansen

Lokale ildsjæle

Klokken 13 indtager borgmester Jacob Trøst scenen for at holde åbningstale.

– Tak fordi jeg måtte være med til at åbne den her folkefest, siger han fra scenen og henleder hurtigt talen på lokale ildsjæle, som er vigtige for ham at anerkende.

– I Roald (Bergmann, red.) mødte jeg en ildsjæl, som jeg har så meget respekt for.

Trøst taler lidt om sin nyligt overståede tur med Team Rynkeby Bornholm, som han fulgte til Paris på motorcykel.

– Der var fællesskabet en bærende kraft. Ligesom fællesskabet på Bornholm, som jeg har oplevet siden jeg flyttede hertil for to år siden. Jeg glæder mig til at opleve stemningen og musikken her til Østpaa i de her fantastisk bygninger med sjæl og i smukke omgivelser, afslutter han.

Roald Bergmann indtager scenen efter Jacob Trøst, og får lige nævnt, at han synes, man skal udforske nogle af de grønne områder, der også er at finde på gårdens arealer.

– Det hele behøver ikke lugte af lort!, siger han, og publikum griner.

Østpaa foregår på Kjøllergaard i Østermarie torsdag den 28. og fredag den 29. juli. Dørene bliver åbnet klokket 11 og lukker klokken 01.30 begge dage. Billetter kan købes i indgangen, og programmet kan findes på festivalens hjemmeside.

 

Borgmester Jacob Trøst holdt åbningstale torsdag. Foto: Line Søndergaard Hansen

Et af de grønne områder lidt væk fra festivalen. Foto: Line Søndergaard Hansen

Westh + La Boheme Executif var den anden artist, der spillede på scenen torsdag. Foto: Line Søndergaard Hansen

Både de helt små og de lidt ældre kunne være med, da musikken begyndte at spille. Foto: Line Søndergaard Hansen

Gæsterne kunne også få stillet sulten i Madhjørnet. Foto: Line Søndergaard Hansen

Foto: Line Søndergaard Hansen