En rebelsk stemme sat på noder

En rebelsk stemme sat på noder
Stina Ekblad og Anna Kruse fremfører Edith Södergrans digte på Svanekegaarden. Pr-foto
NOTITS | 26. MAJ 2023 • 05:30
NOTITS
26. MAJ 2023 • 05:30

En af Danmarks og Sveriges bedste skuespillere og dertil Reumert-vinder, Stina Ekblad, gæster Svanekegaarden lørdag eftermiddag her i pinsen i forbindelse med EN poetisk jazz- og visekoncert i selskab med en fantastisk trio og Edith Södergrans rebelske digte, som Anna Kruse har sat musik til.

Det fortæller administrator Mie Hjort i en pressemeddelelse.

I 2023 er det 100 år siden, den svenske digter Edith Södergran døde, hvilket er anledning til, at Svanekegaarden inviterer til "en varm, poetisk og sanselig eftermiddag i selskab med denne fantastiske kvartet og de vidunderlige digte".

Anna Kruse fortæller imellem sangene, hvor "musikken strækker sig som en kat i morgenlys mellem melankolsk skovbundsduftende folkevise og stolt, rank champagnetango med et touch af jazz", om Edith Södergrans korte og intense liv og hendes kraftfulde, eksistentielle, livsbekræftende og magiske digte.

Nicholas Kingo er med på klaver, Fender Rhodes, smægtende sav og harmonika, og Jeppe Holst knipser, stryger og slår på alle de mange strengeinstrumenter, han har med.

Anna Kruse synger sine egne melodier, mens Stina Ekblad læser nogle af de rebelske digte.

Edith Södergran levede 1892-1923 og var poeten, som ikke blev anerkendt, mens hun var i live, men som efterfølgende har haft stor betydning for de nordiske sprogs lyrik, og hendes værker er oversat til flere end 50 sprog.

Hun blev kun 31 år gammel og kæmpede fra hun var 15 år mod tuberkulose, men hun brugte sin sygdom, sine følelser, sit liv og sig selv til at skabe et kreativt livsværk midt i en verden af fattigdom, krig og kaos.

Hun var en rebel, havde humor, ben i næsen og var nok lidt besværlig indimellem, fortæller pressemeddelelsen.