Det bliver aldrig surt, hvis man tager den søde vej

Det bliver aldrig surt, hvis man tager den søde vej
Bogens omslag.
NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2024 • 11:00
NYHED | ABONNENT
12. MAJ 2024 • 11:00

Ud af 111 søde steder landet over ligger i hvert fald de tre på Bornholm, fremgår det af en ny bog, som på bagsiden noterer "spænd sikkerhedsselen – det bliver en sød tur!".

Forlaget Frydenlund omtaler den som "bogen til læseren med den søde tand" – ja, dem er vi nogle stykker af – og der er da heller ikke rigtig noget at tage fejl af, hvis man læser titlen: "111 søde steder som du skal se".

Danmark er en af de mest slikspisende, kageelskende og isslubrende nationer i verden. Derfor fortjener vi en bog, der udpeger og fejrer kalorier af den bedste kvalitet, mener Frydenlund, og det samme gør naturligvis forfatteren Britt Nørbak, som har begået den kalorietunge sag og ikke er nøjedes med se de forskellige steder.

Forlaget oplyser således videre, at hun sidste år havde den bedste sommer i sit liv, da hun udvalgte de sødeste hotspots i Danmark, som skulle med i denne Michelin-guide for alle, der elsker de søde sager, som ligger spredt ud over Danmark, idet der fremstilles bolsjer, is, honning, trøfler, lakrids, vingummi, donuts, marmelade, lakridskonfekt, karameller, konditorkager, freakshakes, flødeboller og chokolade.

Hm, det var da utroligt, så hurtigt ens krop kan reagere alene på opremsningen af lækkerierne ...

Så lad os straks orientere os i forhold til, hvor kalorierne hober sig op på Bornholm. Britt Nørbak har fokuseret sit kalorieindtag tre steder: Kjærstrup Chokolade i Snogebæk, Karamel Kompagniet i Gudhjem og Karamelleriet i Svaneke.

Om sidstnævnte fortæller hun blandt andet, at det er de bornholmske gymnasieveninder Tine Ipsen og Charlotte Vigel, der i 2006 åbnede Karamelleriet i en nedlagt cykelkælder i Jægersborggade på Nørrebro i København, men to år senere også åbnede en håndlavet produktion i deres fødeby, Svaneke.

"Karamelnavne som "Rokkesten", "Bornholms Granit" og "Strandsten" viser også tydeligt, at klippeøen har en stor plads i Tine og Charlottes Hjerter", skriver Britt Nørbak blandt andet.

Opskrift fra 1894

Om Karamel Kompagniet oplyser hun, at dets historie begynder helt tilbage i 1894, hvor en kogebog fik nedfældet en familieopskrift på karameller, som Anna Knightbridges mormor brugte hjemme i England, og at Anna husker, at mormor gerne bød på hjemmelavede flødekarameller. Som voksen flyttede hun til Bornholm og startede på et tidspunkt en decideret produktion af flødekaramellerne.

"Karamellernes konsistens er perfekt, smagene er afrundet, og i skrivende stund er mine favoritter brombær, kirsebær og kirsebær i chokolade. Karamel Kompagniets bestsellere er de tre klassiske med fløde, lakrids og chokolade, men i 2023 tog varianten brombær fusen på alle og røg også ind på bestsellerlisten", noterer forfatteren.

Om Kjærstrup fortæller hun, at produktionen i 1999 blev skabt af Birgitte Kjær og Peter Bræstrup i Snogebæk, og at deres is, chokolade og flødeboller bærer præg af kvalitet og grundigt håndværk.

"Som de første i Skandinavien fik Kjærstrup kakaojuice på flaske, og de har også kakaofrugtnektar med noter af citrus, passion, ananas og hyld. Disse produkter er ifølge Kjærstrup et stort skridt på rejsen mod mindre madspild og større bæredygtighed", fortæller Britt Nørbak.

Hun står også i øvrigt også bag bøgerne "111 steder i Nordjylland, som du skal se" og "111 steder på den jyske vestkyst som du skal se".

Britt Nørbak: "111 søde steder som du skal se" (Frydenlund, 240 illustrerede sider, udkommer den 16. maj).



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT