Den lange vej til et flop

Den lange vej til et flop
BAGGRUND | KULTUR | Mandag 3. juni 2024 • 11:04
BAGGRUND | KULTUR | Mandag 3. juni 2024 • 11:04

Bornholms Tidende har gennem årene skrevet en del om arbejdet med at sikre et nyt museum ved Helligdomsklipperne. Her følger nogle klip:

• 4. juli 2008:

Den amerikanske arkitekt og lyskunstner James Carpenter kunne lide, hvad han så, da han i weekenden besøgte Bornholms Kunstmuseum, oplyser DR P4 Bornholm.

Det er kunstmuseets planer om et lysmuseum, der har vakt James Carpenters interesse, og han var på Bornholm i weekenden for at se på lyset over Østersøen og vurdere, om udbygningen af kunstmuseet eventuelt var en opgave, han kunne have lyst til at arbejde med.

Og det kunne han, oplyser DR P4 med reference til TV2/ Bornholm.

James Carpenter forventer at vende tilbage senere på sommeren med et bud på, hvordan opgaven kan gribes an.

• 13. marts 2009:

Finanskrisen forsinker realiseringen af et kommende lysmuseum på Bornholms Kunstmuseum på Helligdommen med foreløbig omkring halvandet år. Til gengæld vil stadigt flere verdensfirmaer lege med.

Det fortæller museumsdirektør Lars Kærulf Møller, der var blandt paneldeltagerne på torsdagens konference på Møbelfabrikken i Nexø om, hvordan man kan fremme kreativitet og innovation på Bornholm i anledning af Det Europæiske År for netop dette tema.

– Det er et par af de pengestærke fonde, der skal hovedfinansiere projektet til omkring 25 millioner kroner, der i øjeblikket føler behov for lige at puste lidt ud, inden de igen kommer til kræfter, fortæller Lars Kærulf Møller.

• 18. marts 2011:

Bornholms Kunstmuseum er ved at være i mål, når det gælder udbygningsplanerne på museet. Dermed forventes et projekt – det såkaldte lysmuseum – udarbejdet i samarbejde med den amerikanske arkitekt James Carpenter at kunne realiseres inden for de næste tre år.

Udbygningsprojektet, der er på cirka 1.500 kvadratmeter er inklusiv teknisk inventar budgetteret til cirka 60 millioner kroner.

– Museet har endnu ikke projektet finansieret, men har modtaget positive tilkendegivelser fra en række betydelige fonde og håber, det vil være muligt at realisere projektet inden for en tidsramme på tre år, oplyser museumsdirektør Lars Kærulf Møller.

• 27. september 2011:

En stor gruppe sværvægtere inden for dansk arkitektur protesterer nu – som noget ganske usædvanligt – imod den foreslåede udbygning af Bornholms Kunstmuseum på Helligdommen, med et lysmuseum.

Protesten fremgår af et åbent brev til Bornholms Regionskommune, underskrevet af Bent Falk, arkitekt, formand for Foreningen for bygnings-og landskabskultur – Jens Fredslund, arkitekt, fhv. kgl. bygningsinspektør – Christoffer Harlang, arkitekt, professor – Tage Lyneborg, arkitekt, professor, medlem af dommerkomiteen, der i 1990 udpegede vinderprojektet til Bornholms nye kunstmuseum – og Lene Tranberg, arkitekt, adjungeret professor.

– Den planlagte udvidelse strider tilsyneladende helt med den unikke arkitektoniske idé, som lå til grund for opførelsen af kunstmuseet i 1993 efter 1. præmie i en arkitektkonkurrence med 187 deltagere, står der i protesten mod tilbygningen, der er udtænkt af den amerikanske stjernearkitekt, James Carpenter.

• 23. maj 2014:

Efter adskillige års anstrengelser for at skaffe midler til et underjordisk lysmuseum til omkring 72 millioner kroner, tegnet af den internationalt berømte arkitekt James Carpenter, har Bornholms Kunstmuseum nu trykket remoten på standby for det ambitiøse projekt.

– Detailprojektering og de nødvendige tilladelser og dispensationer er for længst på plads. Og det er da også lykkedes at få flere større donationer hjem til en virkeliggørelse. Men nu prioriterer vi i stedet Bornholms Museums ønsker om nutidige rammer i et stort fælles museumscenter på Helligdommen.

– Disse tanker, der endnu er på tegnebrættet mellem de to museer, forventer vi allerede i år at kunne præsentere helt udfoldede. Og forhåbentlig kan vi i 2017 slå dørene op til en helt ny form for museumsoplevelse, fortæller kunstmuseumschef Lars Kærulf Møller.

• 29. januar 2015:

Kommunalbestyrelsen står ved, at der tildeles Bornholms Museum en samlet bevilling på 16,6 millioner kroner de næste to år. Pengene tildeles specifikt til Bornholms Museums opbevaring af danefæ, så de kan overholde Kulturstyrelsens kvalitetskrav.

Det er Bornholms Museumsforening, som har ønsket kommunalbestyrelsens bekræftelse på, at de afsatte penge kan bruges til Bornholms Museumscenter.

Bag det ligger en samling af Bornholms Museum hos Bornholms Kunstmuseum i form af en udbygning, hvor man også satser på en udvidelse med et lysmuseum. Det forventede anlægsbudget lyder på 115 millioner kroner.

• 18. april 2017:

Økonomi-og planudvalget skal på sit møde tirsdag tage stilling til en anmodning fra Bornholms Museum om at få stillet et tilskud til rådighed i forbindelse med planarbejdet til Bornholms Museumscenter i Rø.

Teknik- og økonomidirektøren indstiller til udvalget, at der gives en anlægsbevilling på 700.000 kroner, idet udgiften finansieres af det i budgettet til formålet afsatte rådighedsbeløb.

Kommunalbestyrelsen godkendte den 28. januar 2015, at det afsatte rådighedsbeløb på i alt 16,6 millioner kroner kan benyttes til den del af projekt "Bornholms Museumscenter", der omfatter nybyggeri til Bornholms Museum på Helligdomsklipperne ved Bornholms Kunstmuseum.

Den store usikkerhed om projektets fremtid har gjort at fondene ikke ønsker at frigive nogle af deres midler, og museet har ikke selv penge til det videre arbejde. Et tilsagn om tilskud til planarbejdet vil være forbundet med en risiko i tilfælde af, at der indledes en fredningssag eller lignende, og projektet i sidste ende ikke bliver til noget, står der i dagsordenen for mødet.

• 4. maj 2017:

Bornholms Museum har tilbagetrukket de fondsansøgninger, som skulle have bidraget med de sidste 8-10 millioner kroner til den 120 millioner kroner dyre udvidelse af Bornholms Kunstmuseum ved Rø.

Det sker efter at en række arkitekter – primært ovre fra – har lavet så meget palaver omkring byggeriet, at ingen ved, om det bliver til noget. Og hvis det bliver, så ved ingen hvilken form og placering, det vil få.

Direktør for Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen, ser en pause i arbejdet med at søge fonde som museets eneste mulighed i den givne situation.

• 21. juni 2019:

Der er stadig gang i arbejdet med at finde fondspenge til at bygge det store Bornholms Museumscenter ved Helligdommen.

Nu kan en glad direktør ved Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen, fortælle, at projektet netop har modtaget 2,1 millioner kroner.

Pengene kommer fra tre forskellige fonde.

Bornholms Brand, Brdr. Larsens Legat og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond har således bevilget henholdsvis 1,5 millioner, 500.000 og 100.000 kroner.

• 3. oktober 2019:

Budgettets store vinder er det kommende Bornholms Museumscenter, fusionen af Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum.

De i alt 17 millioner kroner, som kommunalpolitikerne forlods sætter af på budgetterne for 2021 og 2022 betyder, at museerne nu kan modtage de i alt 120 millioner kroner i lovede fondsmidler og dermed komme i gang med byggeriet.

• 29. november 2019:

Arbejdet med at slå Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum sammen til et udvidet Bornholms Museumscenter i Rø nåede torsdag aften en lille milepæl.

Her godkendte kommunalbestyrelsen at sende forslaget til en ny lokalplan for området og et tillæg til kommuneplanen i otte ugers offentlig høring. Efter planen vil begge blive endeligt godkendt næste forår (...). De to museer henvendte sig i 2016 til regionskommunen og fortalte, at de ønsker at fusionere og bygge ud på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Kommunen reagerede ved at indkalde ideer og forslag i offentligheden.

• 27. marts 2020:

Lettelsen er stor hos direktør for Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen. Kommunalbestyrelsens godkendelse af museumsudvidelsen på Helligdommen redder for ham at se vigtig bornholmsk kulturhistorie fra at gå tabt.

– Vi er meget lettede, fordi vi står i en helt uholdbar situation med kulturhistoriske ting, der mugner på museet i Rønne. Hvis der ikke var kommet en lokalplan, var projektet dødt. Konsekvenserne af det kan jeg næsten ikke forestille mig. Vi har brug for de her rammer. Både til vores samling og til at lave en tidssvarende formidling, siger Jacob Bjerring-Hansen.

• 27. marts 2020:

Allerede til næste år, i 2021, vil det første spadestik blive taget til Bornholms Museumscenter. Et stort museumskompleks, der ud over det nuværende kunstmuseum skal rumme et lysmuseum, et kulturhistorisk museum og et kulturhus på Helligdommen ved Rø. Sådan lyder vurderingen fra Steen Colberg Jensen, bestyrelsesformand i Bornholms Museumsfond, der er bygherre på udvidelsen af Bornholms Kunstmuseum.

• 22. juli 2020:

Planklagenægnet har modtaget en klage over den lokalplan, der skal muliggøre byggeriet af Bornholms Museumscenter på Helligdommen, hvor kunstmuseet i dag har til huse.

Det betyder, at byggeriet, der i forvejen er stærkt forsinket, nu bliver endnu mere forsinket.

I klageperioden, der kan vare mere end et år, vil det væsentligste planlægningsarbejde ligge stille, indtil klagen har fundet sin afgørelse.

• 25. september 2020:

Bornholms Museumsfond, der står for den planlagte udvidelse af Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen nær Rø, vil gerne undersøge det sandsynlige byggeområde nærmere. Før byggeriet kan gå i gang, skal området undersøges af arkæologer, og geofysiske undersøgelser skal fastslå, hvor meget klippe der er, og hvilken beskaffenhed den har.

Derfor har Bornholms Museumsfond nu anmodet Bornholms Regionskommune om at udbetale en million kroner ud af de 15,534 millioner kroner, som kommunen har afsat til udvidelsesprojektet i 2020.

• 3. oktober 2020:

Der tegner sig et politisk flertal for, at Bornholms Regionskommune frigiver en million kroner til, at der kan blive lavet arkæologiske og geofysiske forundersøgelser på Helligdommen forud for en udbygning af Bornholms Kunstmuseum.

I øjeblikket er den lokalplan, der skal muliggøre byggeriet af Bornholms Museumscenter, blevet bragt for Planklagenævnet af borgere, der forholder sig kritisk til processen.

Det er en process, der ifølge Bornholms Regionskommunes embedsværk kan tage op mod et år.

• 17. december 2021:

Avisens leder: En tidlig julegave af den helt rigtige slags. Sådan må man have haft det på Bornholms to museer, da det midt på ugen stod klart, at planen om at samle de to til ét stort super-museum i Rø nu endelig kan gå videre.

I vejen stod en klage, som en gruppe borgere havde indgivet til Planklagenævnet. Den klage har nævnet nu afvist, efter at den har forsinket byggeriet i snart halvandet år. Der er ikke noget at komme efter i det planarbejde, der ligger til grund for det fusionerede museum.

• 4. maj 2022:

Bornholms Museumsforening afholder ordinær generalforsamling på Bornholms Kunstmuseum onsdag 18. maj klokken 19.00. Efter generalforsamlingen vil direktør Jacob Bjerring-Hansen fortælle om – og vise de seneste planer for – Bornholms Museumscenter.

• 11. maj 2023:

Debatindlæg af tidligere amtsborgmester Knud Andersen:

Med den voksende krydstogtturisme i Rønne vil man ved flytning af Bornholms Museum ud af rønneområdet reducere den mulige besøgsfremgang, som det stigende antal krydstogter og turisme generelt kunne give.

På den baggrund har jeg på vegne af Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier ved Helligdomsklipperne opfordret de finansierende fonde til at finde udvej til at forhindre tilbygningen til Bornholms Kunstmuseum og i stedet fokusere på at fremme et museum i Rønne, der til fulde tilgodeser Bornholms omfattende arkæologi og kulturhistorie.

• 17. maj 2024:

Det nye museumsbyggeri i Rø bliver forsinket. Præcist hvor længe vides ikke, men for nu lyder meldingen, at man ikke kan overholde den aktuelle tidsplan med åbning til sæsonen i 2026.

Det kunne museumsdirektør Jacob Bjerring- Hansen ærgerligt konstatere til generalforsamlingen for Bornholms Museum onsdag. Her måtte han svare på spørgsmål fra de fremmødte. Spørgsmål, der primært gik på én ting; Hvornår vil det lukkede kunstmuseum åbne igen?

– Det korte svar er; jeg ved det ikke. Vi er ude i en ekstremt udfordret udbudsproces, og så kan I jo selv lægge to og to sammen, lød den klare melding fra museumsdirektøren til forsamlingen.

Til Tidende uddyber han:

– Der skal ske et mirakel, hvis vi skal åbne til en ny sæson i 2026. Så skulle anlægsarbejdet være begyndt i forgårs ifølge tidsplanen. Men vi er stadig i gang med udbudsprocessen, og der er mange gode forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan, siger museumsdirektøren.

FÅ ABONNEMENT