Camilla Laudrup gør status: 'Der var noget folkemøderust, der skulle bankes af'

Camilla Laudrup gør status: 'Der var noget folkemøderust, der skulle bankes af'
Direktør Camilla Laudrup er glad og tilfreds med årets Folkemøde. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 19. JUN 2022 • 13:50
NYHED | ABONNENT
19. JUN 2022 • 13:50

Årets folkemøde er slut, og direktøren ser tilbage på det, hun selv kalder en succes.

Årets demokratifestival i Allinge er slut, og knap er de sidste debatter afholdt og de sidste fadøl drukket, før det store oprydningsarbejde for Foreningen Folkemødet går igang. Direktør Camilla Laudrup ser tilbage på et veloverstået folkemøde.

– Jeg er utroligt glad og glad for, at Folkemødet er tilbage. Det er tre år siden, og nu har vi haft et folkemøde i høj sol med tusindvis af mennesker og 2500 debatter, hvor borgere og beslutningstagere var samlet. Vi var spændte på, om det ville lykkedes at komme tilbage. Og der må vi bare sige, at det er lykkedes.

Folkemødet blev grundet corona helt aflyst i 2020 og blev afholdt i en meget begrænset og digital version i 2021, så i år var altså det første fulde folkemøde siden 2019. Og derfor har der ifølge Camilla Laudrup været 'noget folkemøderust, der lige skulle bankes af'.

Føler du, at I er kommet i mål?

– Jeg føler i høj grad, vi er kommet i mål. Når man har gået rundt på Folkemødet i år, har man forhåbentligt oplevet en festivalplads, der sprudlede af liv med en masse smukke installationer. Vi har arbejdet med at sprede Folkemødet ud på en klog måde, så publikumsflowet var behageligt, og så har vi oplevet af få demokratidebatter tilbage her i en tid, hvor krigen er rykket ind i Europa, og hvor vi bliver mindet om hvor vigtigt det er at værne om vores demokrati. Min oplevelse af folkemødegæsterne i år har været, at der har været en endnu større grad af fællesskabsfølelse og et ønske om at vise, at man har lyst til at deltage i demokratisk dialog i et frit samfund, netop fordi vi desværre tæt på ser, hvor grueligt galt, det kan gå, hvis man ikke værner om sit demokrati og ytringsfriheden.

De lokales bekymringer

Når Folkemødets mange tusinde gæster kommer til byen, er det en stor omvæltning for Allinge og de lokale. Tidligere har vi på Tidende skrevet om en række lokale allingeboer, der ikke kun synes, det er fantastisk, når Folkemødet kommer til byen, og at larm fra de mange gæster blandt andet får en del lokale til at trække sig fra byen under mødet. Og larm er der måske kommet mere af i år, fordi Folkemødet har haft stort fokus på at tiltrække flere unge mennesker. Det har de blandt andet gjort med oprettelsen af campingspladsen Camp Ung Agenda for de 16-30 årige.

– Jeg vil sige, at det har været glade mennesker, som har været til politiske debatter i høj sol og som hen mod aftentid nyder en burger og noget musik rundt omkring og fester og nyder en dansk sommeraften. Mit indtryk er, at det er forløbet helt fint og i fred og fordragelighed, siger hun og tilføjer, at musikken fra teltene har været slukket klokken 02.00 hver nat.

Hun er godt klar over, at det er en stor omvæltning for de lokale, når Folkemødet rykker til byen.

– Først og fremmest vil jeg benytte lejligheden til at sige tak for lån af byen til Allinges borgere. Der er ingen tvivl om, at det er et voldsomt indryk i en lille by, når man holder Danmarks største demokratifestival her. Det ligger meget på sinde at sige tak for tålmodighed og fleksibilitet. Det er mit indtryk, at der er stor opbakning til, at vi skal have et folkemøde her på Bornholm, hvad det så også medfører af besvær både før, under og efter.

Hun fortæller samtidig, at de fra Folkemødets side har forsøgt at holde borgermøder, og at de 'i det hele taget taler tæt med byens borgere og erhvervsdrivende'.

– Vi kan selvfølgelig altid gøre det bedre, og vi vil rigtig gerne også udvide den dialog, siger hun og tilføjer, at Folkemødehusets dør altid er åben, og at folk er velkomne til at komme forbi.