Bornholmerugen: Hvem kaster den første sten? Formentlig en svensker

NYHED | ABONNENT | 1. MAJ 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
1. MAJ 2022 • 10:30

Den sidste uge af april bød både på bøllegås, uenighed i Dansk Folkeparti og 1.000 kroner som blev væk og fundet igen ved hjælp af en hædersperson.

 

 

Bornholmerugen

I Bornholmerugen tager Tidende hver weekend et vue over den forgangne uges begivenheder.

• Hvad var væsentligt?

• Hvad husker vi?

• Hvem satte dagsordenen? 

 

 

April synger på sidste vers – kom maj, du søde, milde! – men chefredaktør Kristoffer Gravgaard indledte omvendt ugen med helt nye toner, da han i sin leder bebudede, at papirudgaven af Bornholms Tidende skal omlægges til morgenavis, hvilket jo altså er et brud med en gammel tradition.

Det har tidligere givet god mening, men nu bliver nyhederne lidt bedagede, hvis de først anduver til medlemmerne/abonnenterne på print ud på eftermiddagen. Lad os i øvrigt her ikke her tøve med at oplyse om det velkendte faktum, at på tidende.dk lever nyhedshuset skam døgnet rundt.

Således fik vi her i klummen startet ugens gang i egen andedam, hvilket heldigvis, umiddelbart betragtet, spændte mere fredsommeligt af end den redelighed, man har oplevet på Christiansø, og som man kan læse om i nærværende udgave af papiravisen. To bølle-gæs, som tævede edderfugle.

Nå, de har da heldigvis fået det røde kort, idet de blev indfanget og i to papkasser sendt af sted til Bornholm med færgen Ertholm.

Et decideret rødt kort kan man ikke sige, at familien Engmann har fået, men den føler sig sat under pres i en grad, så den har overvejelser om, hvorvidt mor Cilie Engmann kan blive nødt til at flytte over sammen med sønnen Linus, som har en opmærksomhedsforstyrrelse. Han kke kan ikke få et skoletilbud, der passer ham, hvilket moren er overbevist om, han kan få på den anden side af vandet.

Centerchef for Center for Skole Trine Schloss Pedersen vurderer, at der meget vel kan komme flere mellemformer i den bornholmske folkeskole i de kommende år, men det løser jo ikke familien Engmanns akutte problem, og området som sådan er tydeligvis en kæmpe udfordring. Held og lykke til alle involverede, inklusive de ansvarlige politikere i kommunalbestyrelsen.

Det er nok ikke så tosset endda, at de bornholmske socialdemokrater oplyste, at de på deres generalforsamling mandag aften ville fyre op under både politik- og talentudviklingen. Christian Faurholdt Jeppesen, som nåede at sidde i den sidste udgave af Rønne Byråd og siden ekskluderede sig selv fra bornholmsk politik, da han blev formand for Bornholms Lærerforening, sprang i øvrigt direkte ind og blev valgt som den ene af Socialdemokratiets to bornholmske næstformænd.

Så kan de lære det, og velkommen tilbage.

Alkohol

Fordi man med fynd og klem kaster sig ind i en god meningsudveksling, behøver man ikke kaste sig ind i politik. Debat kan foregå på mange plan, og det var fornøjeligt at se Christian Froberg Dahl fra Ekkodalshuset og Martin Thorborg, hotelejer i Gudhjem, krydse klinger i debatindlæg i Tidende i forhold til, hvad Bornholm skal byde hvilke turister. Skal der snobbes op eller ned eller lige ud. Superinteressant emne, som vi alle kan bidrage til, om ikke andet så i privat regi, og så må vi se om Thorborgs fremstrakte hånd om at mødes med Froberg Dahl giver pote.

Mon ikke den gør? For han foreslog, at de skal mødes over en forsoningsøl, og lige i netop dét set up – med en kende alkohol involveret – kan vi danskere være ret gode til at tale os til rette og finde det, der samler, frem for det, der deler.

Som stand upperen Jacob Taarnhøj konstaterede i sit show torsdag aften i Musikhuzet, tager vi gerne begivenheder, der inkluderer alkohol, til os som vore egne. Se blot til eksempelvis Sankt Patricks dag. Vi er på!

Så havde ramadanen dog bare handlet om at vakle rundt fra daggry til solnedgang og tylle alkoholiske drikke i sig, havde vi utvivlsomt også omfavnet denne muslimske højtid, slog han fast.

Hvad der skal ske med Rønne bymidte hører også til blandt emner, som kan dele vandene, men mon ikke alle parter er enige om, at det er en god idé, at regionskommunen har besluttet at sende en ansøgning af sted til Bolig- og Planstyrelsen i håb om at få del i en pulje på 130 millioner kroner til medfinansiering af fornyelse og etablering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten?

10 kommuner kan blive blandt de heldige, og eftersom der så muligt skal indgå byer fra alle regioner, må det da være umuligt at komme uden om Bornholm, skulle man synes. Dermed kan der forhåbentlig komme luft under vingerne og under tankerne om Byens Hus i Dams Gård og Torv på Tværs, som handler om at udvikle den nordlige dele af Store Torv og gårdarealet ved Dams Gård og Musikhuzet.

Follow the money – følg pengene – som det hed i den amerikanske film "Alle præsidentens mænd" fra 1976, som bygger på Watergate, og Tidende fortalte i ugens løb, at det nye flertal bag borgmester Jacob Trøst (K) vil bruge ubrugte penge fra blandt andet ældreplejen til at dække underskud på børn- og ungeområdet. Er det i orden? Det bekymrer Ældre Sagen, naturligvis, men én gang er i orden, påpegede Ældrerådet, og DF's gruppeformand Linda Kofoed Persson kom dem skam i møde ved at sige, at hendes parti ikke ønsker, at penge permanent skal omfordeles fra ældre til børn og unge. Hun tilføjede dog blandt andet:

– På den anden side vil jeg heller ikke garantere, at det også må gælde for det kommende budget.

Her skal der ikke bydes ind med skråsikre udmeldinger, men når hun også i løbet af ugen sagde, at hun ikke tror, at vi på Bornholm nogensinde kommer til at have så mange forskellige skoletilbud, at alle børn kan få et, der passer, aner man da en situation, som må give politikerne grå hår i hovedet. I løbet af ugen meldte også Enhedslisten og de konservative ud, at de gerne overfører ubrugte midler fra de ældre til de unge.

Splittet DF

Politik er ikke et enstrenget forløb, kunne man konstatere ved kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften. Nye elever strømmer til Paradisbakkeskolen i Nexø, der sidste skoleår fik hele 58 nye elever, men samtidig er der plads til overs på Hans Rømer Skolen i Aakirkeby, og derfor var der lagt op til at flytte de tre modtageklasser for asylbørn fra Paradisbakkeskolen til Hans Rømer Skolen.

Men helt anderledes gik det, og asylbørnene bliver på Paradisbakkeskolen, for både Socialdemokratiet og de konservative havde ændret syn på sagen siden, hvilket ikke mindst flygtningestrømmen fra Ukraine har sørget for.

Dansk Folkeparti endte med at håndtere sin interne enighed ved at lade partimedlemmerne følge deres anskuelse, og på den baggrund stemte Linda Kofoed Persson og Torben Kofod Ager for at flytte børnene, mens René Danielsson og Sabine Lyngberg stemte imod.

Det fik udvalgsformand Morten Riis fra Enhedslisten til lettere forundret at sige:

– Jeg troede jo sådan set, at vi var færdige med at diskutere det her i børne- og skoleudvalget, og nu står vi så alligevel og sagsbehandler på det endelige møde i kommunalbestyrelsen.

Ak, hvem kaster den første sten?

Ja, det gjorde jo så formentlig en svensk galning. Nu bliver der i hvert fald efter alt at dømme igen smidt sten efter biler på den svenske E65 mellem Ystad og Malmø. Sidste år ved denne tid tog det fart, og svensk politi endte med at registrere 140 stenkast mod fortrinsvis danske biler. Trods afhøring af 400 personer og privatpersoner, som udlovede dusører til udslagsgivende oplysninger, blev gåden om, hvem der således sætter andres liv på spil, aldrig løst, og i februar lukkede polisen sagen ned.

Men siden har der fundet mindst 10 nye mulige stenkast sted, heraf de otte i april. Dog er det denne gang ikke primært danske, men svenske biler, der rammes, hvilket ikke gør det mindre farligt.

En dansk mand fra Vedbæk mistede i maj for et år siden sit venstre øje, da han blev ramt af en sten gennem ruden på sin bil, hvilket vidner om alvoren i sagen, så det kan ikke gå hurtigt nok med at finde de skyldige, og så kunne man da håbe på, at de ganske som de voldelige gæs på Christiansø blev puttet i papkasser og sendt langt væk.

I den anden ende af det menneskelige spektrum finder vi Anja Toft Mikkelsen, som tirsdag fandt 1.000 kroner i en hæveautomat i Nexø. Hun efterlyste den person, som havde glemt pengene, over Facebook, og således fandt de hjem til deres rette ejermand.

Nemlig, follow the money – i enden af denne historie fandt vi en hædersperson.

Og det er da et godt sted at slutte ugen.