Bornholmerbåd er nu historisk monument

Bornholmerbåd er nu historisk monument
Marie Nielsen har været under restaurering siden 2000, og den har også i år været på værft. Der er lagt mange penge og energi i arbejdet. Foto: Foreningen Marie Nielsen
HISTORIE | SVANEKE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 12:00
Holger Larsen
Journalist
HISTORIE | SVANEKE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 12:00

Marie Nielsen, bygget i Svaneke i 1937 som fiskekutter, er kommet med i en eksklusiv gruppe af fartøjer.


Bornholmerbåden Marie Nielsen er af Skibsbevaringsfonden blevet udpeget til "Historisk Monument".

Det er en attraktiv udmærkelse, som kun tildeles få gange årligt til fartøjer, der i al væsentlighed fremtræder uforandrede eller så nær deres oprindelige stand som muligt. Skibets historie skal desuden være veldokumenteret, og så skal det være godt vedligeholdt. Af Skibsbevaringsfondens hjemmeside fremgår det, at der nu er 28 skibe i kategorien.

Overrækkelsen af bronzeplaketten som bevis på skibets nye status fandt sted i i Træskibshavnen i Aarhus tidligere i september. Det er nemlig her, at Marie Nielsen har hørt hjemme siden 1977. Skibet ejes af Foreningen Marie Nielsen.

Det var også i 1977, at skibet fik navnet Marie Nielsen, idet den er opkaldt efter lærer Marie Nielsen (1875-1951), der var kommunist og kvindesagsforkæmper, og som tog del i modstandsarbejdet under Anden Verdenskrig.

Den hed Vega

Bornholmerbåden (som typen kaldes) blev bygget på Hans Peter Hansens Bådebyggeri i Svaneke i 1937 til fisker Albert M. Petersen, Aarsdale, som med "Vega" drev lakse-og sildefiskeri i Østersøen, oplyser Skibsbevaringsfonden.

Fra cirka 1950 var kutteren hjemmehørende i Nexø under navnet " Mågen" og senere i Melsted under navnet "Prosit".

Kutteren forlod Bornholm omkring 1970 og har i de seneste mange år befundet sig i Aarhus. Her bruges den til fisketure og som lystbåd, den deltager i træskibstræf, Limfjorden Rundt og andet, og så har den flere gange taget turen til Bornholm, fortæller Niels Vibjerg Petersen fra Foreningen Marie Nielsen.

Skibsbevaringsfonden roser i en pressemeddelelse Foreningen Marie Nielsen – og andre lignende foreninger – for adskillige års utrætteligt arbejde med at tilbageføre de historiske skibe til deres oprindelige stand.


Historisk Monument er en udmærkelse for de bedst bevarede sejlende danske skibe. Det er de skibe, der er erklæret bevaringsværdige i kategori A. Bronzeplaketten på billedet er beviset for den tildelte hæder. Foto: Foreningen Marie Nielsen


Mange års restaurering

Fonden oplyser, at kutteren Marie Nielsen har været under restaurering siden 2000 og i dag fremstår som på oprindelsestidspunktet. Arbejdet har også omfattet restaurering af Hundested-motoren, som er den oprindelige motor. Denne er af en model, der kun blev fremstillet i få eksemplarer og er så vidt vides den eneste eksisterende af typen.

Skibsbevaringsfonden er en selvejende institution, hvis fremmeste opgave er at bidrage til restaurering og bevaring af kulturhistorisk værdifulde, danske fartøjer. Fonden varetager udpegningen af alle landets bevaringsværdige og historisk betydende fartøjer, og den bevilger rente- og afdragsfrie lån til restaurering.

Skibsbevaringsfonden støttes økonomisk af Kulturministeriet.