Anmelder: Send fluks Reumert-komiteen til 'Fisk' i Rønne
Anmelder på Cphculture Michael Søby mener, at Lisbet Gajhede fortjener en Reumert for sit spil i "Fisk". Arkivfoto: Martin Thaulow

TEATER | RØNE | GRATIS
30. AUG 2021 • 12:00
Torben Østergaard Møller
Journalist

Anmelder: Send fluks Reumert-komiteen til 'Fisk' i Rønne

Anmelderne har med forskelligt udbytte være inde at se "Fisk" På Rønne Theater – altså anden del af Bornholmerkrøniken, som Bornholms Teater producerer.

Første del hed "Besat" og var et drama om tiden lige efter 2. Verdenskrig, tredje del, som er planlagt til næste år, bliver komedien "Sne", mens der i år er tale om musikforestillingen "Fisk" om krisen i den bornholmske fiskeindustri i 80'erne og 90'erne, da EU-regulerede fangstrationer kombineret med en markant nedgang i fiskebestanden sendte mange kuttere til ophugning.

Jyllands-Posten giver forestillingen fire ud seks mulige stjerner og skriver blandt andet:

"Allermest behandler forestillingen en lille bid af bornholmernes historie, der også er en del af folkesjælen. Det var også tilfældet i bornholmerkrønikens første del, der med forestillingen "Besat" satte fokus på den fortsatte besættelse af Bornholm, mens resten af Danmark fejrede Befrielsen i 1945.

Samtidig med at Bornholms Teater i høj grad lykkes med den lokale forankring, som er en grundsten i egnsteaterprincippet, er forestillingen også udviklende for os andre, som gerne smutter østpå for en tur i teatret og en røget sild. For anden gang gør bornholmerkrøniken os klogere på vigtige kapitler i danmarkshistorien, som vi alle har del i.

(...) Teaterchefen og instruktøren Jens Svane Boutrup er sluppet af sted med at skabe en stemningsfuld og musikalsk velfungerende forestilling. Lisbeth Gajhedes fornemme solopræstation overskygger klart hendes medspilleres, der godt kunne have kælet lidt mere for replikkerne og karakterarbejdet. Men i det store hele får de alle "landet" forestillingen på hæderlig vis".

Dagbladet Information deler ikke stjerner ud, men anmelderen synes ikke, der er tale om en helstøbt forestilling:

"Figurerne bliver enstrengede og uden udvikling, og de drukner i replikker med klicheer om at folde vingerne ud og tage på eventyr" – men med tilføjelsen: "Visuelt er forestillingen dog yderst vellykket".

Bornholmernes dna

Kulturkupeen, som er en blog på internettet, noterer blandt andet:

"Det kan være teatrets force at tage et alvorligt emne op og vride og maskere det til – om ikke den rene underholdning – så i hvert fald noget, der kan fange og fastholde opmærksomheden på en behagelig måde.

Med musik og korte dialoger lykkes det instruktøren Jens Svane Boutrup over al måde med "Fisk" at fortælle en alvorlig, næsten socialrealistisk historie på en underholdende måde med fire kvindelige arbejdere på en fileteringsfabrik".

Cphculture giver ligesom Jyllands-Posten forestillingen fire stjerner og blandt andet følgende ord med på vejen:

"For Bornholm Teater, der har produceret forestillingen, er der tale om den største folkelige sejr i flere år, og den fortjener bornholmernes fulde opmærksomhed, fordi der bag den umiddelbart underholdende facade gemmer sig en livsvisdom, som den deler med solskinsøens beboere.

Men også folk fra resten af landet kan med fordel se denne charmerende lille forestilling, og måske blive lidt klogere på bornholmernes dna?".

Og:

"Lisbet Gajhede kroner sin karriere i rollen som Inger, forestillingens blødende hjerte. Reumert-komiteen bør fluks bestille en bus til Bornholm for at se denne formidable ensembleskuespiller opnå en fuldendt balance mellem komedie og tragedie. Det lokale publikums mange spontane bifald undervejs gjaldt ikke mindst hendes spil".

Årets Reumert uddeler hvert år priser til de bedste præstationer inden for scenekunsten.Flere nyheder