Aldrig sket før: 79 øboer klar til at besøge dronningen i dag

Aldrig sket før: 79 øboer klar til at besøge dronningen i dag
Kongeskibet Dannebrog ud for Christiansø her onsdag formiddag. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 7. JUN 2023 • 12:30
NYHED | ABONNENT
7. JUN 2023 • 12:30

Det er aldrig sket før, at majestæten inviterer et helt samfund om bord, som det i dag er tilfældet for alle 93 beboere på Christiansø.

– Der er en rigtig god stemning på øen i dag. Man kan mærke, at der også har indfundet sig en vis spænding i forhold til, hvad der skal foregå her i eftermiddag.

Det tror da pokker, for det, administrator på Christiansø Søren Thiim Andersen taler om, er, at kongeskibet denne onsdag er på en intet mindre end en historisk mission, idet Dronning Margrethe har besluttet, at det skal lægge til ved Christiansø, hvorefter samtlige øens beboere er inviteret til med chalup at blive sejlet ud til en kop kaffe og en sludder med regenten.

– Jeg har lige været en tur rundt på øen her til formiddag og snakket med de lokale, og alle er simpelthen så spændte og glade. Så det skal nok blive en rigtig godt dag, det er noget, alle glæder sig til, fortsætter administratoren.

Det må være overraskende for sådan et helt samfund at modtage en invitation af den karakter?

– Ja, dét er det. Det er helt særligt. Jeg har talt med kaptajnen på kongeskibet, som fortæller, at det er første gang, man prøver et arrangement af den her karakter, hvor man inviterer et helt civilsamfund om bord. Det fortæller også noget om, at vi har en modig og nytænkende majestæt, siger Søren Thiim Andersen.

Fra 1932

Tilslutningen fra øboerne er da også ganske overvældende, fortæller han. Der bor i alt 93 personer på Christiansø og Frederiksø, og på trods af, at det er feriesæson, hvilket traditionelt betyder, at nogle vil være bortrejst, har så mange som 79 tilmeldt sig besøget på kongeskibet.

– Det er helt vildt, at vi på den her tid kan mønstre så mange, konstaterer administratoren.

– Det er simpelthen så flot, og jeg er meget overrasket over, at det er lykkedes at få så stor en tilslutning. Det er jeg simpelthen så glad for.

Og det må betyde, at begge kongeskibets chalupper vil bidrage til at sejle jer ud på skibet?

– Ja, der kommer gang i både Krone 1 og 2, siger Søren Thiim Andersen.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-32 på Orlogsværftet i København som afløser for det forrige kongeskib, hjuldamperen Dannebrog fra 1879. Det har Christian X givetvis været glad for, eftersom han var konge af Danmark fra 1912 til 1947.

Hvilket jo ikke gør det mindre passende, at kongeskibet nu er på besøg på netop Christiansø.