Afdansningsbal – og dusinet er fuldt

Afdansningsbal – og dusinet er fuldt
Det er om at holde tungen lige i munden. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 29. MAJ 2023 • 15:30
Af:
Torben Østergaard
NYHED | ABONNENT
29. MAJ 2023 • 15:30

For 12. gang er der afviklet folkedanserfestival på Bornholm. Sidste dans fandt sted på Brohuset.

Torben Østergaard Møller

– Velkommen til jer alle sammen, det er dejligt at se så mange både dansere og publikummer.

Jo, der blev søndag musiceret og danset, så det var en lyst, på taget af Brohuset ved Hammershus i anledning af, at Team Bornholm sammen med Bornholms Folkedansere afviklede den tilbagevendende folkedanserfestival.

I år var dusinet fuldt, idet det var den 12. af slagsen, hvor spillemænd og dansere fra Sverige og Danmark hen over pinsen under overskriften Norden optrådte flere steder på Bornholm, nemlig på Bornholms Tekniske Samling, på Svaneke Havn, Gudhjem Havn – og altså her på Brohuset ved Hammershus. I alt var der 170 tilmeldte.

Carsten Hansen fra Rønne er med og er da også med i Bornholms Folkedansere, som har i omegnen af 60 medlemmer, fortæller han.

Carsten Hansen fra Rønne har danset folkedans i 30 år. Foto: Torben Østergaard Møller

– Men ikke alle er aktive, siger han og konstaterer videre:

– Vi er for nedadgående, vi er jo gamle alle sammen. Folkedansere er ikke unge mennesker længere.

Hvor længe har du selv danset folkedans?

– I 30 år.

Og du har været med alle dagene i denne omgang?

– Ja.

Er det hyggeligt at få besøg udefra?

– Ja, for søren, det er sjovt. For eksempel er danserne fra Djursland trofaste i forhold til at komme her, og så får vi jo hilst på hinanden, det er hyggeligt med sådanne gamle venskaber – eller i hvert fald bekendtskaber. Her kommer også en del svenske foreninger og muligvis også nogle norske, og nogle af dem har også danse med, som vi ikke har set før, og dem øver vi os så på. Det har vi også gjort på tværs af landegrænser, inden vi skal danse her på Brohuset. Vi havde festaften lørdag med svenske instruktører, og så kan det godt være svært at forstå, hvad de siger, men så kan man jo bare vise tingene. Det er sidemandsoplæring, kan man kalde det, siger Carsten Hansen.

Doris fra Djursland

En af danserne, som er tilrejsende fra Djursland, er Doris Jensen, som sammen med sine fæller ankom fredag og indlogerede sig i Hasle Feriepark.

– Vi har jo blandt andet danset på Bornholms Tekniske Samling, det var et interessant sted, siger hun.

Hvordan er jeres optrædener generelt gået?

– Godt! De har da klappet af os, så det er jo skønt, haha. Vi kan hverken klage over publikum eller vejret, det har I arrangeret godt, siger hun.

Og hvor mange er I af sted?

– Vi er 17 fra Djursland. Hovedgruppen kommer fra Gjerrild, og den forening kommer jeg også selv fra, siger Doris Jensen.