4,9 millioner skal katapultere ungdommen ind på folkemødet

4,9 millioner skal katapultere ungdommen ind på folkemødet
Projektet skal styrke den demokratiske selvtillid og give de unge en stemme. Foto: Folkemøde for Fremtiden
NYHED | 21. NOV 2023 • 16:38
NYHED
21. NOV 2023 • 16:38

Et nyt projekt, som er støttet af Nordea-fonden, skal over de næste tre år give de unge en stærkere stemme på Folkemødet.

De unge skal have mere mod på og lyst til at være en aktiv del af Folkemødet. Det er fokus i et projekt, som over de næste tre år skal give de unge mulighed for at indtage Folkemødet på en helt ny måde

Det er Nordea-fonden, der støtter med fondsmidler på knap fem millioner kroner, og nu er Ungdomsskoleforeningen klar til at etablere et nyt demokratisk laboratorium, hvor unge kan eksperimentere med aktiviteter og deltagelsesformer, som de selv udvikler og finder meningsfulde – på egne præmisser og i fællesskab med andre unge.

Det står i en pressemeddelelse fra Ungdomsskoleforeningen.

De skriver, at halvdelen af alle unge kæmper med lav demokratisk selvtillid. De føler ikke, at de har noget at byde ind med i politiske diskussioner.

Skal være mere relevant

Endnu værre står det til for unge fra erhvervsskoler, hvor tre ud af fire unge har lav demokratisk selvtillid.

De unge med erhvervsfaglige uddannelser føler sig særligt udfordret i politiske diskussioner med andre og har svært ved at forstå politiske sager og spørgsmål.

Jimmi Mørup Nielsen er programleder i Ungdomsskoleforeningen, og han mener, at Folkemødet kan styrke unges demokratiske selvtillid, men det kræver, at de dukker op.

– Det er afgørende, at unge ikke trækker sig fra Folkemødet eller andre betydningsfulde demokratiske arenaer. Derfor er der behov for at gøre det mere relevant for unge at deltage på Folkemødet, udtaler han i pressemeddelelsen.

Hos Nordea-fonden ønsker de at styrke unges demokratiske deltagelse i en bred repræsentation af unge fra forskellige landsdele og med forskellige baggrunde.

– Unge skal have bedre mulighed for aktivt at tage del i den demokratiske samtale. Folkemøde for Fremtiden er et ambitiøst initiativ, der kommer til at engagere unge mennesker fra hele landet på deres egne præmisser. Det er den rigtige vej at gå, hvis vi skal give flere unge lyst til at deltage og blive en del af det store fællesskab, fortæller uddelingschef hos Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.

Projektet Folkemøde for Fremtiden skal klæde de unge på til at blive mere modige og ligeværdige deltagere på Folkemødet, og netop det er også et af Foreningen Folkemødets egne mål. Hos Ung Agenda er der begejstring for det nye projekt, som skal være med til at understøtte det arbejde, der allerede gøres for at få de unge med.

– Fremtiden tilhører unge, og derfor er det afgørende vigtigt, at netop unge er med til at sætte dagsordenen – også på Folkemødet! Derfor er vi rigtig glade for, at Ungdomsskoleforeningen nu også er med til at løfte arbejdet med at styrke unges deltagelse på Folkemødet, og vi glæder os rigtig meget til samarbejdet”, siger Signe Thydal, projektleder for Folkemødets ungeindsats Ung Agenda i Foreningen Folkemødet.

Har tilbudt at hjælpe

Idéen om den nye ungeindsats begyndte at spire hos Ungdomsskoleforeningen under Folkemødet sidste år.

I år fik Ungdomsskoleforeningen så stillet et areal til rådighed af Foreningen Folkemødet. Her kunne de lave et område udviklet og drevet af unge.

I løbet af Folkemødet 2023 var der en lang række aktiviteter, som var målrettet unge - eksempelvis demokratifitness, tøjbyttemarked og et event om tryg og samtykkebaseret festkultur.

– Projektet er vigtigt, fordi det giver de unge en platform til at bringe deres tanker, følelser og idéer i spil på Folkemødet. I en tid en tid med manglende ungetrivsel er det ekstra vigtigt at få de unges perspektiver i spil og få skabt et trygt rum til os i den politiske arena. Jeg synes, det er et fedt projekt, og jeg har allerede tilbudt at hjælpe til og bidrage, der hvor jeg kan, fortæller Sebastian Scot Engen, der var en af de unge, der var at finde på ungeområdet ved årets folkemøde.

I forbindelse med Folkemødet 2023 afprøvede Ungdomsskoleforeningen desuden et samarbejde med Dansk Industri Byggeri, Stark, Dansk Affaldsforening, Campus Bornholm og Foreningen Folkemødet om genbrug af byggematerialer som del i uddannelsen af fremtidens tømrere.

Det er projektets ambition, at flere erhvervsskoler skal bidrage til og videreudvikle byggerier og aktiviteter til ungeområdet.

Derudover skal inddragelsen af unge fra erhvervsskoler, ungdomsskoler og lignende bidrage til, at Folkemøde for Fremtiden lever videre i perioderne udenfor Folkemødet med eksempelvis undervisning, aktiviteter og projekter, der leder hen mod de kommende folkemøder.

Folkemøde for Fremtiden vil være at finde på Folkemødet med et ungeområde de næste tre år.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT