Politiet om hvidvask på skoler: En stigende risiko

Politiet om hvidvask på skoler: En stigende risiko
I takt med stigningen i it-kriminalitet, stiger risikoen også for at blive benyttet til at hvidvaske penge, lyder det fra politiet. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 6. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. DEC 2022 • 05:30

Det er først og fremmest for at forebygge, når Bornholms Politi advarer unge om at blive brugt af til at hvidvaske penge. Men stigende it-kriminalitet øger risikoen, lyder det fra politikommissær.


I sidste uge modtog forældre til børn på bornholmske via Aula en opfordring fra Bornholms Politi til at tage en snak med deres skolebørn om, hvordan man undgår at blive brugt som muldyr af kriminelle.

– På Bornholm har vi gennem en længere periode oplevet en markant stigning i antallet af sager, hvor unge bruges som muldyr af kriminelle. Vi håber, at I vil tage en snak med jeres børn, så vi sammen kan sætte fokus på emnet og gøre de unge bekendte med reglerne for hvidvask, og at de aldrig må stille deres konto til rådighed for andre, står der blandt andet i det informationsbrev, der blev sendt ud til samtlige skoler i kommunen.

Og det har man først og fremmest gjort for at forebygge, at problemet bliver udbredt på Bornholm, fortæller politikommissær ved Bornholms Politi, Poul Bjerregaard.

– Det er absolut for at forebygge, så vores unge her på Bornholm ikke får det problem. Vi har oplevet fænomenet her, men der er bestemt andre kredse, der har oplevet en større stigning end os. Men vi vil jo også gerne være på forkant, siger Poul Bjerregaard, der oplyser, at mange andre kommuner har sendt lignende brev ud.

It-kriminalitet

I brevet beskriver politiet blandt andet, at et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, for på den måde at hjælpe med at hvidvaske penge. Det kan i nogle tilfælde udløse en betaling, og det kan virke fristende for mange unge.

Men i mange tilfælde bliver man også en del af det uden reelt at vide, hvad det er, man blander sig ind i, forklarer politikommissæren.

– Det kan eksempelvis være i forbindelse med noget handel på nettet, hvor der lige pludselig bliver overført mange penge til ens konto, og man så bliver bedt om at føre dem tilbage.

– Det kan også være nogen i ens perifere omgangskreds, der spørg, om man ikke lige kan være behjælpelig med at hæve nogle få hundrede kroner fra en hæveautomat, og så bliver der ved en fejl lige pludselig 10.000 til ens konto, hvorefter man bliver bedt om at føre dem tilbage til en anden konto. I de her situationer kan man have været med til hvidvaskning af penge, som er blevet fremskaffet ulovligt.

Pengene, der skal hvidvaskes, kan komme fra noget så regulært som narkohandel, men det er i stigende grad også penge, der er skaffet gennem it-kriminalitet, fortæller Poul Bjerregaard.

– I takt med stigningen af økonomisk it-kriminalitet de seneste år, er der også en øget risiko for, at man kan blive udsat for det her, fordi de kriminelle har brug for nogen til at sløre de her transaktioner.

Alle kan blive udsat for det

Det kan derfor være svært at give et præcist karakteristikum af de kriminelle, som man skal være på udkig efter, men fra politiet er opfordringen klar.

– Man skal helt generelt være opmærksom på, hvad der går ind på ens konto, og hvis der er noget, som ser underligt ud, eller man ikke selv var vidende om, så skal man overveje, hvad man gør derfra. Og så vil vi jo meget gerne have, at man kontakter os, siger Poul Bjerregaard, der slår fast, at selvom opfordringen kun er sendt til skolerne, så gælder den naturligvis for alle.

– Vi har rakt ud til de ældste elever på skolerne, fordi det er den alder, hvor unge begynder at få deres egen økonomi, konto og måske får Mobilepay. Men det er jo noget, som alle kan blive udsat for, uanset hvilken alder man har.

 

FAKTA

Hvornår er man et muldyr og medvirker til hvidvask?

• Når man hæver kontanter i en hæveautomat, som svindleren har overført til en fx via mobilen fra et stjålet betalingskort.

• Når man stiller sin konto til rådighed for pengeoverførsler og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører vedkommende.

• Når man låner sit NemID/MitID ud, så andre kan foretage pengeoverførsler fra ens konto.

• Når man fx opretter en salgsannonce på Facebook for anden, tager imod betalingen og videresender pengene til en tredje part.

Kilde: Bornholms Politi