Mere kontrol på havnen: Her er forklaringen

Mere kontrol på havnen: Her er forklaringen
Kontrollen havde tirsdag eftermiddag base på Østkajen på Rønne Havn. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 21. MAJ 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
21. MAJ 2024 • 19:00

Tungvognscenter Øst har traditionelt set været på Bornholm to gange om året for at kontrollere tunge køretøjer. Nu tilstræber centret, der hører under Midt- og Vestsjællands Politi, at komme oftere til Bornholm.

En motorcykel og civilbil fra Midt- og Vestsjællands Politi samt en minibus fra Færdselsstyrelsen.

Tungvognscenter Øst, der hører under førnævnte politikreds, er tirsdag og onsdag i denne uge på Bornholm for at kontrollere køretøjer over 3.500 kilo. Men i langt mindre skala end normalt, viser det sig.

Denne tirsdag først på eftermiddagen er en lastbil med trailer blevet hevet ind til siden på Rønne Havn, hvor betjentene har base på Østkajen parallelt med Munch Petersens Vej. Også en mindre lastbil er blevet udtaget til kontrol, hvor en motorcykelbetjent står og taler med chaufføren.

Ændret strategi

Senest Tidende beskrev en af Tungvognscenter Østs kontroller på Bornholm, var den 13. marts i år - altså for godt to måneder siden.

Under normale omstændigheder er kontrollen på Bornholm to gange om året. Når betjentene fra Midt- og Vestsjællands Politi allerede igen nu er på Bornholm, skyldes det, at man har ændret strategien 'en lille smule', oplyser politikommissær Michael Sander.

– Det, man har været vant til på Bornholm indtil videre, er, at Tungvognscenter Øst har besøgt Bornholm to gange om året. Den ene gang til Folkemødet og den anden gang senere på året, siger han og forklarer videre om den ændrede strategi:

– Vi har ændret lidt, fordi vi har en mistanke om, at der måske er nogle køretøjer, vi ikke ser i forbindelse med de her storkontroller, som vi godt kunne tænke os at stifte bekendtskab med. Derfor har vi valgt at lave nogle mindre kontroller.

Som den, der er nu?

– Ja. Det er noget, vi er startet op med i år, og dem laver vi, når det lige passer. Der er ikke noget mønster i det som sådan; andet end at vi tilstræber at komme over nogle flere gange med færre personale, så vi er mere frigjorte og ikke så stationære, lyder det fra Michael Sander.


En motorcykelbetjent taler med sin kollega, der sidder i den civile patruljebil. Foto: William Sonne Kaalø


Fejl på en del køretøjer

Ved den seneste tungvognskontrol i marts fandt betjentene fejl på 27 ud af 57 kontrollerede køretøjer.

Blandt andet fik en bus, der kørte for Kombardo Expressen, udstedt et kørselsforbud. Henrik Haensel, der er leder af Tungvognscenter Øst, udtalte blandt andet i en pressemeddelelse om kontrollen, at politiet så mange køretøjer med nedslidte dæk, og at antallet af sager viste, at der er et behov for at holde kontroltrykket på Bornholm.

Michael Sander bekræfter, at det er tungvognscentrets opfattelse, at en del køretøjer har fejl på Bornholm.

– Vores mistanke er, at der er nogle ældre lastbiler, traktorer og lignende, som stadig færdes på Bornholm, og som vi godt kunne tænke os at stifte bekendtskab med, siger han.

Kan man sige, at Bornholm er sluppet billigt for kontroller indtil videre?

– Nej, det synes jeg ikke. Vi udfører kontroller i det omfang, vi overhovedet har mulighed for det. Men Bornholm er bare et af stederne, vi besøger. Vi har også hele Sjælland og Lolland-Falster, lyder det fra Michael Sander, der tilføjer:

– Vi ser desværre nogle køretøjer rundt omkring, som er i en dårlig forfatning, og som rent faktisk er farlige at have kørende ude på vejene. Dem vil vi gerne have fjernet.

Bornholms Politis mandskab deltager ikke i Tungvognscenter Østs kontroller på Bornholm.