Flere biler beslaglagt for vanvidskørsel

Flere biler beslaglagt for vanvidskørsel
Det er i det seneste år beslaglagt mere end 20 biler på Bornholm på grund af vanvidskørsel, der blandt andet er kørsel med en hastighed på over 200 kilometer i timen. Arkivfoto
NOTITS | 31. MAR 2023 • 07:58
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
31. MAR 2023 • 07:58

Reglerne har eksisteret i to år, og der er beslaglagt flere biler på Bornholm i år to end i år et.


For to år siden fik politiet mulighed for at beslaglægge og bortauktionere køretøjer, som blev brugt til vanvidskørsel. Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der her på Bornholm er beslaglagt flere biler i det seneste år end i det første år, efter reglerne trådte i kraft. Det fortæller Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Kørsel med over 100 kilometer i timen på en villavej, gaderæs midt i byen og kørsel i stærkt påvirket tilstand er eksempler på såkaldt vanvidskørsel, hvor politiet skal beslaglægge vanvidsbilisters køretøjer på stedet. Når køretøjet efterfølgende er endeligt konfiskeret, har politiet mulighed for at bortauktionere det.

I perioden 1. april 2021 til 20. marts 2023 er der på landsplan beslaglagt 1.902 biler med henblik på konfiskation. Her på Bornholm er det 22. Året før var det 16. Med 22 beslaglagte køretøjer er Bornholm den politikreds, hvor der er beslaglagt klart færrest biler. København har det næstlaveste tal med 126. 

Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) viser tallene, at reglerne i den grad har haft deres berettigelse.

– Vanvidskørsel er foragt for vores fællesskab og menneskers liv. Det er i mine øjne dybt forkasteligt, og det skal vi slå hårdt ned på. De mange beslaglæggelser tyder på, at stramningerne på området har været utroligt effektive. Jeg håber, at reglerne på sigt også vil have en afskrækkende effekt, så folk tænker sig om en ekstra gang, før de træder speederen i bund, sætter sig påvirkede ind i bilen eller på anden måde udsætter andre for fare med deres hensynsløse kørsel, siger han i pressemeddelelsen.

 


Om vanvidskørsel

Ifølge færdsels- og straffeloven betegnes følgende som vanvidskørsel:

• Kørsel med en hastighed på mindst 200 kilometer i timen

• Kørsel med en hastighed på mindst 100 kilometer i timen og mere end det dobbelte af den tilladte fartgrænse i området.

• Spirituskørsel med en promille på over 2,00

• Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder

• Udviser særlig hensynsløs kørsel

• Forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed

• Uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens krop eller helbred under særligt skærpende omstændigheder