Zelenskyj melder om 31.000 dræbte ukrainske soldater

25. FEB 2024 • 18:01UDLAND

For første gang fortæller Ukraines præsident, hvor mange ukrainske soldater der er dræbt i krigen mod Rusland.

Krigen mod Rusland har kostet 31.000 ukrainske soldater livet.

Det fortæller Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på et pressemøde i Kyiv søndag eftermiddag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed sætter præsidenten for første gang tal på, hvor mange ukrainske soldater der har mistet livet under den to år lange krig.

- 31.000 soldater er døde i krigen. Ikke 300.000 eller 150.000 eller hvad end Putin og hans lyvende inderkreds hævder.

- Men hvert af disse tab er et stort tab for os, siger Zelenskyj ifølge AFP.

Foreløbig er tabstallet ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Hidtil har der floreret forskellige bud på, hvor mange der er dræbt i krigen. Det gælder både på den ukrainske og russiske side af krigen.

Hvad angår Ukraines tab, vurderede en rapport fra en civil ukrainsk efterforskningsgruppe i november 2023, at mere end 30.000 ukrainske soldater var blevet dræbt i krigen.

Få måneder forinden vurderede amerikanske embedsmænd dog over for New York Times, at tæt på 70.000 ukrainske soldater havde mistet livet.

Journalister fra det russiske oppositionsmedie MediaZona og det britiske medie BBC's afdeling i Rusland fastslog i januar på baggrund af åbne kilder, at mindst 42.284 russiske soldater er blevet dræbt i krigen.

Rusland har ikke offentliggjort officielle oplysninger om, hvor mange af landets soldater der er blevet dræbt i Ukraine.

Det har under krigen været i Ruslands såvel som Ukraines interesse at mørklægge tabstallene, da denne type oplysning kan afsløre, hvor militært stærke eller sårbare de to lande er.

Udmeldingen om Ukraines tabstal kommer, dagen efter at landet markerede toårsdagen for Ruslands invasion.

Zelenskyj siger desuden på pressemødet i Kyiv, at udfaldet af krigen og de endelige tabstal afgøres af Ukraines allierede i Vesten.

- Hvorvidt Ukraine taber, hvorvidt det bliver meget svært for os, og hvorvidt der vil være et stort antal dræbte og sårede, afhænger af jer, vores partnere, den vestlige verden, siger Zelenskyj ifølge AFP.

Ukraine har siden krigens begyndelse modtaget omfattende militær støtte fra primært Europa og Nordamerika. Alligevel har ukrainerne den seneste tid manglet ammunition, og landet har især øjnene rettet mod USA.

Her afventer man Kongressens godkendelse af en donation til Ukraine på 60 milliarder dollar. Det svarer til knap 413 milliarder kroner.

Hjælpepakken er godkendt af Senatet, men republikanere i Repræsentanternes Hus blokerer for den endelige godkendelse.

- Der er håb for Kongressen, og jeg er sikker på, at det (udfaldet, red.) bliver positivt, ellers forstår jeg ikke den verden, som vi lever i, siger Zelenskyj.

Ifølge opgørelser fra FN har krigen kostet mindst 10.000 civile livet i Ukraine. Det vurderes desuden, at næsten 20.000 civile er blevet såret.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU