Sunak lover Rwanda-fly 24. juli - hvis han bliver genvalgt

12. JUN 2024 • 22:22UDLAND

Politisk redaktør spørger Rishi Sunak, hvorfor han har sat første Rwanda-flys afgang efter valgdato.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, fastholder, at flyene til Rwanda med asylansøgere kommer til at afgå i juli som planlagt - hvis han altså bliver genvalgt.

Det siger han i et interview med Sky News onsdag aften under et valgformat på den britiske tv-kanal.

- Vi er allerede begyndt at tilbageholde folk, flyvestationerne står standby, flyene er blevet booket, datoen ligger fast. Det er 24. juli, siger han om den første flyafgang i den meget omtalte Rwanda-plan.

- Det vigtige her er, at det skal være et afskrækkende middel. Jeg mener, at hvis folk kommer her på ulovlig vis, så skal de ikke have mulighed for at blive. Vi skal have et sikkert sted at flytte dem hen til, og sådan stopper vi bådene (med migranter, red.).

Beth Rigby, som er politisk redaktør hos Sky News, spørger, hvorfor han har valgt, at flyene først skal afgå efter valgdatoen 4. juli, hvis han har "så stor tiltro" til, at flyene rent faktisk kommer afsted.

Spørgsmålet mødes af klapsalver fra publikum.

- Fordi et valg er et vigtigt øjeblik for et land, og min prioritet, da jeg fik jobbet, var at genskabe økonomisk stabilitet, siger Sunak, som udskrev valget på en dag, hvor den britiske regering samtidig kom med positive inflationstal.

Sunak og Det Konservative Parti er over 20 procentpoint bag Labour i de nationale meningsmålinger i Storbritannien.

Premierministeren kom yderligere i modvind, da han for nylig forlod D-dags-ceremonier i Normandiet før tid og i stedet deltog i et interview med britisk tv.

Rwanda-planen skal gøre det muligt at sende asylansøgere, som i den britiske regerings øjne ankommer ulovligt til Storbritannien, til Rwanda. Her skal de opholde sig, mens deres asylansøgning behandles.

Oppositionsleder Keir Starmer fra Labour har i længere tid lovet, at hans parti vil gøre en ende på planen, hvis det vinder magten 4. juli.

Starmer blev interviewet af Rigby, før Sunak skulle på scenen.

Det første Rwanda-fly var allerede sat til at afgå i juni 2022, men blev aflyst i sidste øjeblik på grund af juridiske udfordringer.

S-regeringen i Danmark kom i 2019 med en plan om at oprette et modtagecenter i Rwanda. Planen har i store træk stået på standby under den nuværende SVM-regering.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig