Røde Kors: Der er brug for læger og medicinsk udstyr i Libanon

30. SEP 2024 • 04:30UDLAND

Sundhedstilstanden i Libanon bekymrer, og hospitalerne er overfyldte, siger katastrofechef i Røde Kors.

Der mangler læger, sygeplejersker og medicinsk udstyr i Libanon, efter at Israel har intensiveret sine angreb de seneste uger.

Det fortæller Bjarke Skaaning, der er katastrofechef i Røde Kors.

- Vi oplever stigende bekymring for sundhedstilstanden, fordi hospitalerne simpelthen er overfyldte. Der er behov for, at der kommer yderligere medicinsk udstyr ind, og der mangler hjælp på hospitaler og sundhedscentre, siger han.

Det bliver en opgave, som Røde Kors sammen med en række andre organisationer påtager sig den kommende tid.

- Hvis man ikke får styr på sundhedssystemet, risikerer man, at folk simpelthen dør, så det bliver en helt central opgave, siger katastrofechefen.

De israelske angreb har de seneste 12 dage til og med fredag kostet 1030 mennesker livet, har det libanesiske sundhedsministerium tidligere oplyst.

I samme periode er omkring 6300 mennesker blevet såret ifølge ministeriet.

- Der er ingen tvivl om, at den situation som hundredtusindvis af familier i både Libanon og Israel har frygtet de seneste måneder, er blevet til virkelighed, siger Bjarke Skaaning.

- Folk er utrygge, de er i tvivl om, hvor man kan søge i sikkerhed, og de er i tvivl om, hvad morgendagen bringer.

Flere er også flygtet fra deres hjem. Lørdag skrev FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, på det sociale medie X, at over en kvart million mennesker var på flugt.

Af dem er over 50.000 flygtet til Syrien.

- Op mod halvdelen af dem, der er taget til Syrien, er syriske flygtninge, der har opholdt sig i Libanon. Nu rejser de tilbage, fordi de tror, at situationen er bedre end i Libanon, og det er jo et meget tydeligt eksempel på, at man skal træffe et valg om, hvor man tror, at der er sikkert, siger Bjarke Skaaning.

Dansk Røde Kors har været til stede i Libanon siden 2013.

De seneste dage har organisationen arbejdet på at understøtte indsatser i den sydlige del af Libanon for de mennesker, der ikke er flygtet.

- Vores hovedfokus har været at sikre, at lige præcis de familier, der bliver tilbage, har adgang til helt basale fornødenheder, og at de får den sundhedshjælp, de skal have, siger Bjarke Skaaning.

I øjeblikket er der ikke mangel på vand, mad, madrasser og tæpper, oplyser han.

- Men det er også klart, at hvis vi bliver ved med at se folk, der flygter hver eneste dag, så bliver der på et eller andet tidspunkt behov for en massiv humanitær indsats, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT