New Zealand genvinder rekord for verdens største haka

30. SEP 2024 • 04:51UDLAND

Søndag var mange tusinde mennesker mødt op i Auckland for at udføre en haka og genvinde en verdensrekord.

New Zealand har søndag slået rekorden for verdens største haka, som er en traditionel dans i maorikulturen.

Maori er navnet på New Zealands oprindelige befolkning.

Forsøget på at slå rekorden fandt sted i Eden Park i byen Auckland. I en erklæring fra parken lyder det, at 6531 mennesker udførte hakadansen Ka Mate.

Dermed slår New Zealand den hidtidige franske rekord på 4028. Frankrig har haft rekorden siden 2014.

- Haka er en vigtig del af vores kultur, og det var afgørende at genvinde mannaen (prestigen, red.) ved denne verdensrekord fra franskmændene og returnere den til dens oprindelsesland - og at sikre, at den blev udført korrekt og med integritet, siger Hinewehi Mohi, som er kulturambassadør for Haka og medstifter af Raukatauri Music Therapy Trust, til det newzealandske medie 1News.

Haka var traditionelt en måde at byde andre stammer velkommen på samt en måde at forene maorikrigerne og skræmme fjenden, før de gik i kamp.

Haka bliver nu fremført ved vigtige begivenheder og er mest kendt som en del af New Zealands rugbyholds ritual før kamp.

Der er mange forskellige hakaer, men Ka Mate er den mest velkendte. Den opstod omkring 1920 og blev koreograferet af Te Rauparaha, som var høvding for stammen Ngati Toa iwi.

Begivenhedens arrangører håbede, at mindst 10.000 deltagere ville møde op til verdensrekordforsøget, hvor der også blev samlet ind til Raukatauri Music Therapy Trust.

Nick Sautner, som er chef for Eden Park, siger, at det var et "i sandhed mindeværdigt" øjeblik at se tusindvis af passionerede newzealændere - fra unge til gamle - fremføre Ka Mate på stadionet.

- Det er mere end bare et tal - det handler om at ære vores kulturelle arv på en global scene, siger Sautner.

Næsten 1 million ud af New Zealands 5,3 millioner indbyggere har maori-forfædre.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT