Putin har fremlagt betingelser for forhandling

14. JUN 2024 • 18:16UDLAND

Rusland vil have fire regioner og garanti om et Ukraine uden for Nato.

Præsident Vladimir Putin har fredag fremlagt nogle forhåndskrav til eventuelle fredsforhandlinger med Ukraine.

Den russiske leder siger, at Moskva ville være parat til sådanne forhandlinger "i morgen", hvis ukrainske styrker trækkes tilbage fra regionerne Zaporizjzja, Kherson, Donetsk og Luhansk, og hvis Ukraine opgiver planer om at blive optaget i Nato.

- Hvis Ukraine går ind på disse betingelser, vil Rusland indstille alle kampe og indlede forhandlinger.

Den russiske præsident tilføjer:

- Hvis Ukraine og Vesten forkaster vort seneste fredsforslag, så vil den fremtidige situation på slagmarken ikke være i Kyivs favør, og betingelserne i et nyt fredsforslag vil være anderledes.

Udspillet fra Putin kommer dagen før en international fredskonference i Schweiz. Rusland er ikke inviteret med til konferencen.

Den russiske præsident siger, at en eventuel russisk tilbagetrækning fra slagmarken vil være øjeblikkelig.

- Naturligvis garanterer vi samtidig en sikker og uhindret tilbagetrækning af ukrainske enheder og formationer fra fronterne, siger han.

- Rusland kontrollerer næsten en femtedel af Ukraines territorium i krigens tredje år.

Fredskonferencen i Schweiz afholdes i weekenden i byen Luzern. Omkring 90 lande og organisationer har bekræftet, at de deltager

Rusland blev ifølge Schweiz aldrig inviteret til mødet. På forhånd havde Rusland angiveligt signaleret, at det ikke ønskede at deltage.

Imens har Rusland, der i februar 2022 invaderet Ukraine, kaldt mødet en vestlig propagandabegivenhed.

Men diplomater og den schweiziske regering tror, at mødet potentielt kan bane vej for eventuelle forhandlinger med Rusland.

Omkring 40 verdensledere - altså stats- og regeringsledere - ventes at deltage, men både Brasilien og Kina har sagt, at de ikke vil deltage, medmindre både Rusland og Ukraine er til stede.

Flere af verdenslederne ventes at rejse direkte fra G7-mødet i Italien, som starter torsdag, til konferencen. Det gælder blandt andre Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU