Hundredvis er anholdt for valgsnyd op til EU-afstemning i Moldova

20. OKT 2024 • 13:20UDLAND

Borgerne i Moldova går søndag til præsidentvalg og skal desuden stemme om landets mulige fremtid i EU.

Politiet i Moldova har op til søndagens valg i landet anholdt flere hundrede personer, der mistænkes for at være involveret i et svindelsystem, hvor vælgere er blevet betalt for at afgive deres stemme.

På den baggrund opfordrer landets premierminister, Dorin Recean, vælgerne til at være opmærksomme på eventuelle svindlere i forbindelse med valget.

- Vores land står ved en skillevej.

- En gruppe tyve forsøger at bedrage folk ved at love dem penge og give dem falske oplysninger, siger Dorin Recean.

Det er uklart, hvordan valgsvindlen skal være foregået, og hvordan vælgerne har modtaget betaling for deres stemmer.

Men politiet mener, at russiske kræfter står bag, og at op til hver fjerde vælger, der afgiver en stemme, kan være bestukket med russiske penge.

Moldova går søndag både til præsidentvalg og folkeafstemning.

Folkeafstemningen handler om Moldovas mulige fremtid i EU.

Således skal borgerne svare på, hvorvidt landets forfatning skal ændres, så medlemskab af EU gøres til en strategisk prioritet for landet.

Moldovas nuværende præsident, Maia Sandu, stiller op til genvalg og er favorit til at vinde præsidentvalget.

Ifølge en meningsmåling fra tænketanken WatchDog står hun til at få 35,8 procent af stemmerne.

Men da det kræver mere end 50 procent af stemmerne at blive erklæret som vinder ved søndagens valg, er der lagt op til en anden valgrunde.

Ti andre kandidater stiller op ved præsidentvalget.

Ifølge meningsmålingen fra WatchDog er præsidentens nærmeste modstander Alexandr Stoianoglo, som står til at få ni procent af stemmerne.

Under Maia Sandus lederskab har Moldova søgt om at blive medlem af EU. Det skete, kort efter at Rusland invaderede Ukraine i 2022.

Sandu har flere gange advaret om, at Rusland vil forsøge at påvirke søndagens valg i Moldova, hvilket det russiske styre har afvist.

- Vi blander os ikke i andres interne forhold, sagde talsmand for Kreml Dmitrij Peskov tidligere på ugen på et pressemøde.

Siden krigen i Ukraine begyndte, har mange moldovere frygtet, at deres land kan blive det næste mål for en russisk invasion.

Moldova er en tidligere sovjetrepublik. Landet har 2,6 millioner indbyggere og ligger klemt inde mellem Ukraine og Rumænien.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT