Harris trykkede Trumps hånd inden intens debat om abort

11. SEP 2024 • 05:44UDLAND

Kamala Harris lagde i tv-debat særlig vægt på beskyldninger om, at Donald Trump vil begrænse abort yderligere.

USA's to præsidentkandidater, demokratiske Kamala Harris og republikanske Donald Trump, gik natten til onsdag hårdt til hinanden i forhold til indvandring, abortrettigheder, inflation og udenrigspolitik i deres første debat i valgkampen.

Debatten var skemalagt til at gå i gang klokken 03.00 natten til onsdag dansk tid.

Da kameraerne tændte, marcherede Kamala Harris prompte over for at trykke hånd med den republikanske ekspræsident.

- Kamala Harris, introducerede hun sig som.

Debatten var første gang, de to mødtes.

Donald Trump vandt, da der blev slået plat eller krone om, hvem der skulle have det første ord.

Han gav æren til Harris og tog selv muligheden for at få debattens sidste ord. Harris fik til gengæld lov til at vælge podium i debatten. Hun tog det til højre for kameraerne.

Harris lagde ud med at beskylde Trump for at ville indføre skattelettelser for rige mennesker og amerikanske selskaber. 5000 milliarder dollar kan amerikanerne forvente, at det bidrager til statsgælden, lød det fra Harris.

Trump har ingen plan, lød det fra Harris, som for nuværende er vicepræsident under USA's præsident, Joe Biden.

Han efterlod efter sit embede økonomien i ruiner, sagde hun.

- Donald Trump efterlod os den værste arbejdsløshed siden Den Store Depression, sagde hun.

Ekspræsidenten svarede igen ved at sige, at Kamala Harris' økonomiske politik er den, som har medbragt USA's høje inflation og gjort amerikanerne fattigere.

- Folk kan ikke gå ud og købe morgenmadsprodukter, bacon og æg eller noget som helst. Vores folk er døende på grund af det, som de (Harris og Biden, red.) har gjort. De har ødelagt vores økonomi, svarer Trump.

Og generelt lignede det på det økonomiske område, at Trump forsøgte at binde Kamala Harris til præsident Biden. En stor del af amerikanerne opfatter økonomien som i dårlig stand.

Efter at have talt om økonomien skiftede fokus til retten til fri abort.

Kamala Harris beskylder Trump for at ville indskrænke den yderligere i USA, efter at Højesteret i 2022 fjernede den føderale ret til abort.

Trumps tre dommerudnævnelser til Højesteret var afgørende for rettens evne til at samle flertal bag en afskaffelse af retten til fri abort.

- Siger du, at det er det her, som folket gerne vil have, spørger Harris og tilføjer, at der er "kvinder, som forbløder i en bil på en parkeringsplads", fordi de ikke har adgang til fri abort.

Trump beskylder Harris for at ville indføre ret til fri abort langt fremme i svangerskabet - endda efter at fosteret ville være levedygtigt uden for livmoderen.

Han har tidligere beskyldt Harris for at ville tillade drab på nyfødte børn.

Nærmest absurd virkede debatten, da de to kandidater rundede indvandring, som er et af de emner, der optager den amerikanske befolkning mest.

Donald Trump hævder, at det er Joe Bidens og Kamala Harris' politik, der har ført til de høje indvandringstal fra Syd- og Mellemamerika.

Han gentager her sin påstand om, at indvandrerne spiser folks kæledyr i delstaten Ohio - en myte, som før er blevet aflivet.

Kamala Harris understreger, at det var Republikanerne i Kongressen, som tog livet af et stykke lovgivning, som havde styrket polititilstedeværelsen ved USA's sydlige grænse mod Mexico.

De to rundede også de store udenrigspolitiske dagsordener i Gazastriben og Ukraine.

Trump hævder, at ingen af krigene nogensinde havde fundet sted, hvis han stadig havde været præsident. Han gav dog ingen konkrete løsninger på, hvordan han vil bidrage til at løse konflikterne.

Kamala Harris understregede behovet for en våbenhvile i Gazastriben.

Kort efter debatten skrev den amerikanske sanger Taylor Swift på Instagram, at hun støtter Harris' kandidatur i valgkampen.

Amerikanerne skal stemme om, hvem der skal være landets næste præsident 5. november. Vinderen bliver taget i ed 20. januar næste år.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT