Hamas vil selv udpege fanger til løsladelse i våbenhvileaftale

13. JUN 2024 • 07:48UDLAND

Hamas vil selv udpege fanger til løsladelse og have løftet israelsk blokade af Gazastriben i våbenhvileaftale.

Den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas kræver, at den selv får lov til at udvælge 100 palæstinensiske fanger, som skal løslades fra israelske fængsler i forbindelse med en eventuel aftale om våbenhvile i Gazastriben.

Det siger en unavngiven, men højtstående leder i bevægelsen torsdag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kilden hævder over for nyhedsbureauet, at ændringerne "ikke er af betydningsfuld karakter" i forhold til det oprindelige forslag til en aftale mellem Israel og Hamas.

Hamas kræver desuden, at Israel stopper blokaden af grænseovergangene til det palæstinensiske område, så mennesker og gods frit kan krydse grænsen.

Hamas kræver også, at Israel trækker samtlige af sine styrker fra Gazastriben.

Det internationale samfund forsøger at få Israel og Hamas til at indgå i en aftale om våbenhvile i Gazastriben, hvor der ifølge de hamaskontrollerede sundhedsmyndigheder er blevet dræbt flere end 37.000 mennesker.

Et forslag til en aftale blev 31. maj præsenteret af USA's præsident, Joe Biden.

Forslaget blev senere anbefalet af FN's Sikkerhedsråd, men planen er endnu ikke blevet godkendt af Israel og Hamas.

Hamas udtalte i første omgang, at man var positivt indstillet over for planen.

Kort efter lød det dog fra den israelske regering, at Hamas' godtagelse kom med en række ændringer, blandt andet til præmisserne for løsladelse af de gidsler som sidder i Hamas' varetægt i Gazastriben.

- De (Hamas, red.) har ændret samtlige centrale og mest betydningsfulde parametre, sagde en unavngiven embedsmand fra den israelske regering onsdag til Reuters.

Planen, som Joe Biden fremlagde den, skal i sidste ende sætte en stopper for krigshandlingerne i Gaza, føre til frigivelse af alle gidsler, som er i Hamas' varetægt, og resultere i en genopbygning af Gaza uden Hamas ved magten.

Til gengæld for frigivelse af gidsler skal der løslades palæstinensiske fanger fra israelske fængsler.

Resolutionen fra FN's Sikkerhedsråd opfordrer "begge parter til fuldt ud at implementere våbenhvilens vilkår uden forsinkelse og betingelser".

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU