Belgien lover at levere 30 F-16-kampfly til Ukraine

28. MAJ 2024 • 11:06UDLAND

Belgien og Ukraine indgår sikkerhedsaftale, som betyder økonomisk og anden støtte over næste 10 år.

Belgien vil levere 30 F-16-kampfly til Ukraine frem til 2028.

De første fly vil blive sendt afsted i år, kunne den belgiske udenrigsminister, Hadja Lahbib, meddele tirsdag morgen

Det er en del af en sikkerhedsaftale, som få timer senere er indgået i Bruxelles mellem premierminister Alexander De Croo og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Dokumentet omfatter mindst 977 millioner euro (knap 7,3 milliarder kroner, red.) i belgisk militærhjælp til Ukraine i dette år, og det gælder ligeså Belgiens løfte om at give støtte over de næste 10 år som indeholdt i aftalen, skriver Zelenskyj på mediet X, det tidligere Twitter.

Den belgiske udenrigsminister sagde lidt tidligere på dagen, at hun håbede på, at de første F-16-fly kan leveres til Ukraine "ved slutningen af året".

Belgiens regering har tidligere meldt ud, at den ville levere F-16-fly til Ukraine. Men det er først nu, at regeringen sætter tal på hvor mange.

Belgien er sammen med Danmark, Norge og Holland de Nato-lande, der har lovet at levere de fortsat meget kampdygtige fly til Ukraine.

Premierminister Alexander De Croo har tidligere sagt, at omkostningerne til at sende belgiske F-16-fly til Ukraine kan blive betalt med russiske værdier, der er indefrosset i Vesten.

En meget stor del af de russiske penge i Vesten er indefrosset i Belgien. De er blevet låst som en del af de vestlige sanktioner mod Rusland.

Danmark vil overdrage de første af 19 F-16-fly til Ukraine denne sommer.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU