Principiel dom kan sende politiregning til tyske klubber

14. JAN 2025 • 18:00SPORT

Regning for øgede politiindsatser ved højrisikokampe i fodbold kan ende hos klubber, afgør tysk domstol.

En principiel dom fra Tysklands forfatningsdomstol kan få store økonomiske konsekvenser for landets fodboldklubber.

Tirsdag stadfæstede domstolen en afgørelse fra delstaten i Bremen, der har sagt god for, at politiet kan sende regningen videre til fodboldklubber, når en såkaldt højrisikokamp kræver en øget politiindsats.

Det skriver nyhedsbureauerne dpa og AFP.

Dermed ser en ti år lang juridisk slåskamp ud til at få en ende, om end tirsdagens afgørelse ikke bliver modtaget vel i fodboldmiljøet og fankredse.

I 2015 vedtog delstatsregeringen i Bremen at kunne sende ekstraregninger videre til arrangøren, hvis et kommercielt arrangement med over 5000 tilskuere kræver en særlig politiindsats.

Tiltaget er i høj grad rettet mod bundesligakampe, hvor myndighederne har mulighed for at kategorisere kampe som højrisikokampe, hvis to rivaliserende fangrupper mødes.

Samme år sendte det lokale politi den første regning på cirka tre millioner kroner til Werder Bremen for en øget indsats i forbindelse med en hjemmekamp mod ærkerivalen Hamburger SV.

I alt har det lokale politi sendt regninger til Werder Bremen på cirka 22,5 millioner kroner siden 2015, og med forfatningsdomstolens afgørelse kendelse står det nu klart, at bundesligaklubben må til lommerne.

Det er sammenslutningen af professionelle tyske fodboldligaer, DFL, der har ført sagen og kaldt tiltaget i Bremen for forfatningsstridigt.

DFL lagde i sin argumentation vægt på, at det er op til politiet at opretholde orden i det offentlige rum. For mens klubberne har ansvaret på stadion ved kampe, har klubbernes vagter ingen beføjelser i det offentlige rum.

Samme opfattelse har Tysklands Fodboldforbund (DFB).

Forbundet påpeger desuden, at kendelsen kan ramme små klubber længere nede i ligasystemet, fordi de slet ikke har økonomien til at påtage sig de ekstra regninger, der kan komme.

Foreløbig er det kun i delstaten Bremen, at politiet kan sende regninger videre til kommercielle eventarrangører, men fodboldklubberne og forbundet frygter, at Tysklands øvrige 15 delstater vil følge trop.

I så fald kan det komme på tale at oprette en fond, som alle klubber betaler ind til, og som politiet kan sende sine ekstra regninger til. Selv om det vil medføre en udgift til samtlige klubber, vil det også beskytte de mindre klubber, der risikerer at få regninger, de ikke egenhændigt kan løfte.

Det anslås, at der på landsplan er 50 højrisikokampe i tysk fodbold hver sæson. Der er oftest tale om højrisikokampe, når to nærtliggende klubber møder hinanden.

Det tyske nyhedsbureau dpa citerer to forskellige fansammenslutninger, der kritiserer tirsdagens afgørelse.

Fansene påpeger blandt andet, at de tyske fodboldklubber generer skatteindtægter for cirka 12 milliarder kroner hvert år - altså langt mere end politiets ekstraudgifter ved højrisikokampe.

Og hvis fodboldklubberne står for skud med ekstra regninger, bør arrangørerne af eksempelvis oktoberfesten i München eller det årlige karneval i Köln også skulle betale for politiindsatser, bemærker fodboldfansene. Det kan blive skruen uden ende.

I Danmark har det flere gange været debatteret, om superligaklubber skulle betale for politiets indsatser ved fodboldkampe.

I 2017 kaldte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) det "en glidebane", hvis eksempelvis regningen for politiindsatser til fodboldkampe eller i nattelivet skulle havne hos fodboldklubber eller restauratører.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT