DBU-formand ser scenarie med forskellige regler for transkønnede

14. JAN 2025 • 17:31SPORT

Transkønnede fodboldspillere kan blive mødt af forskellige regler, alt efter hvor i landet de vil spille.

Selv om DBU Jylland i weekenden vendte tommelfingeren nedad til et forslag om ændret inklusion af transkønnede, nonbinære og interkønnede personer, kan anbefalingerne blive til virkelighed andre steder.

Det scenarie ser Dansk Boldspil-Unions (DBU) formand, Jesper Møller, for sig, før de fem øvrige lokalunioner tager stilling til emnet.

- Det kan jeg sagtens se. Det er derfor, vi har seks lokalunioner. Den måde, man spiller fodbold på i Nordjylland, er ikke nødvendigvis den samme som i København. Vi er jo forskellige, selv om vi er et lille land, siger han i forbindelse med DBU's nytårskur.

DBU nedsatte i 2023 en komité, der skulle afdække, hvordan fodbolden kunne blive mere inkluderende, når det gælder kønsidentitet.

Det mundede blandet andet ud i en anbefaling om, at transkønnede, nonbinære og interkønnede personer selv skal have lov til at vælge, hvilket køn de vil spille med. Forslaget gælder kun breddefodbolden og dermed ikke eliten.

I DBU Jylland blev det afvist med 74 stemmer imod og 34 for.

I de kommende måneder vil resten af lokalunionerne tage emnet op. Her skal der ikke nødvendigvis stemmes om regelændringen blandt repræsentanter for klubberne, da beslutningskompetencen ifølge Jesper Møller ligger i bestyrelsen nogle steder.

Men synet på emnet kan meget vel variere i lokalunionerne på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i København.

- Jeg tror, at vi vil se, at der er visse forskelligheder i landet i tilgangen til det her emne. Det skal der være plads til. Det er derfor, vi har forskellige lokalunioner, som har kompetencen til egne turneringer, siger Jesper Møller.

Formanden er i det hele taget påpasselig med at drage for mange konklusioner ud fra den første afstemning. Først til foråret skal det hele evalueres. Men han er godt tilfreds med det forudgående arbejde.

- Selve processen ser jeg meget positivt på. Vi får nogle gange at vide, at vi er en tung organisation, hvor der ikke er diskussioner, afstemninger, debatter og medlemsdemokrati.

- Den her sag har vist, at hvis klubberne møder op på årsmødet, er der stor mulighed for at få indflydelse.

- At klubberne ikke kunne se sig selv i det, synes jeg, vi skal respektere. Nu afventer vi, hvad der sker i de andre lokalunioner, siger Jesper Møller.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT