Kronprinsen fik klapsalve på slotspladsen før sin første nytårskur
Gæsterne til nytårskur på Amalienborg skal have bagt selleri og kronkalv med danske trøfler til middag.
Kronprins Christian er onsdag aften ankommet til nytårskur på Amalienborg i København.Det er kronprinsens første nytårskur og -taffel.
Ved ankomsten vendte han sig ud mod slotspladsen og vinkede til de fremmødte, som klappede.
Også dronning Margrethe, prinsesse Benedikte, prins Joachim og prinsesse Marie er ankommet til nytårskuren, som kong Frederik og dronning Mary for første gang er værter for.
Kong Frederik og dronning Mary er ankommet som de sidste til taflet, som kongeparret for første gang er vært for.
Klokken 20 er nytårskuren gået i gang, og kongehuset har på sin hjemmeside delt aftenens menu.
Gæsterne, som blandt andet tæller regeringen, indleder måltidet med hønseconsommé, som er en suppe. Derefter skal de have bagt selleri med spinatpuré og citrongelé.
Hovedretten er kronkalv tilberedt som Wellington, hvor kødet er indbagt i butterdej. Til kronkalven får gæsterne blandt andet danske trøfler og portvinssauce samt vin fra Chateau de Cayx i Frankrig, som dronning Margrethe og prins Henrik købte i 1974.
Aftenens dessert er champagnemousse med vaniljefromage og syltede bær.
Nytårskuren afholdes i Christian VII's Palæ på Amalienborg. Foruden festmåltidet er der også festlig musik, som spilles af livgardens musikkorps.
Der spilles blandt andet en honnørmarch for både kong Frederik og dronning Mary. Nytårsklassikeren H.C. Lumbyes "Champagnegalop" er også på programmet.
Traditionen med kongelige nytårskure går flere hundrede år tilbage i tiden. I 1600-tallet var alle velkomne på kongeslottet nytårsaften, hvor man kunne overvære kongefamilien spise.
Da enevælden ophørte i 1849, begyndte traditionen med at indbyde regeringens ministre.
I dag inviteres regeringen og Folketingets formand. Også andre repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet er med til nytårskur på årets første dag.
Senere følger en stribe andre nytårskure. Her er det blandt andet diplomater, officerer i Forsvaret og højesteretsdommere, der er med.
/ritzau/