Forskere undersøger hvordan ulven påvirker byttedyr bag hegn

25. FEB 2024 • 18:52INDLAND/KRIMINAL

Krondyr og vildsvin i Lille Vildmose udstyres med gps-halsbånd, der skal kortlægge adfærd over for ulve.

Hvordan påvirkes adfærden hos krondyr og vildsvin, når de befinder sig i et indhegnet område, hvor der også er ulve?

Det er spørgsmålet, som forskere fra Aarhus Universitet håber at blive klogere på over de kommende par år.

Ti vildsvin og ti krondyr i det fredede nordjyske naturområde Lille Vildmose er blevet udstyret med gps-halsbånd, og der er opsat vildtkameraer.

Det skal forskerne bruge til at kortlægge, hvordan dyrene i det indhegnede område - Tofte Skov - reagerer på ulvens tilstedeværelse.

- Det særlige ved den her undersøgelse er, at det er et lukket system. Det er et hegnet område, siger professor Peter Sunde fra Aarhus Universitet, der står for ulveovervågningen herhjemme.

En enlig hanulv har huseret i området siden maj 2021. Men nye optagelser fra de opsatte vildtkameraer har vist, at hanulven har fået selskab af yderligere en ulv.

Forskerne antager, at der er tale om en hunulv, der er vandret til området og nu befinder sig sammen med hanulven inden for hegnet i Tofte Skov.

Gps-data og vildtkameraer vil give forskerne viden om dyrenes adfærd og reaktionsmønstre på forskellige tider af døgnet.

- Når vi er færdige, kan vi sammenligne med en tilsvarende undersøgelse, der blev udført for et par år tilbage i samme område, men inden der kom ulv.

- Så vi kan sammenligne adfærden hos byttedyrene før og efter, der kom ulv i samme område, siger Peter Sunde.

Det gælder eksempelvis i forhold til at måle, om - og i givet fald i hvilken grad - dyrene bliver stresset som følge af ulvens tilstedeværelse.

- Vores data vil vise, om byttedyrene ændrer adfærd og i givet fald hvordan. Vi kan bruge det til at give os en forståelse af, hvordan byttedyr tilpasser sig et toprovdyr, siger Peter Sunde.

Lille Vildmose er et af landets største sammenhængende naturområder. Ud over vildsvin og krondyr er der elge, rådyr, bisoner, kongeørn og havørn.

Selv om Tofte Skov, hvor ulven huserer, er indhegnet, er det et stort område med gode flugtmuligheder, understreger Peter Sunde.

- Hvis et byttedyr angribes af ulv, kan det løbe mange, mange kilometer, inden det eventuelt når et hegn.

- Så man skal nærmest betragte det som en 40 kvadratkilometer stor ø, siger han.

Undersøgelsen af dyrenes adfærd sker i samarbejde med områdets største lodsejer, Aage V. Jensen Naturfond.

Ifølge den seneste opgørelse fra ulveforskerne vurderes der at være cirka 30 voksne ulve og mellem 14 og 20 hvalpe født i 2023.

Forskerne skønner, at der er mindst fem etablerede ulvepar.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU