Chef for Nato-skib er klar til at reagere i Østersøen
En Nato-indsats i Østersøen skal deeskalere situationen, men skibene er klar til handling, siger kommandør.
- Alle bør vide, at alle ulovlige handlinger i Østersøen vil blive observeret, og at det ikke vil være uden konsekvenser.Sådan lyder det fra en belgisk kommandør Erik Kockx, der står i spidsen for et af de Nato-skibe, der snart skal patruljere i området.
Kommandøren vil ikke komme ind på, hvilke konsekvenser det specifikt kan få, men understreger, at Natos intention aldrig er at eskalere situationen, men at deeskalere.
Han håber, at Natos forstærkede tilstedeværelse til søs vil få "folk med dårlige idéer på andre tanker" og kalder den skade, der allerede er blevet gjort på infrastruktur i havet, for "ret seriøs".
- Vi er ret bekymrede over de ting, der er sket i Østersøen på det seneste, siger han i et interview med Ritzau.
Derfor er en af de vigtigste årsager til Natos øgede tilstedeværelse i Østersøen ifølge kommandøren netop at undgå yderligere sabotage.
Skibet er en del af Natos indsats i Østersøen under navnet Baltic Sentry, som også Danmark deltager i med både skibe og fly.
Ifølge en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen er formålet med Nato-operationen "at skærpe overvågningen af - og om nødvendigt beskytte - områder med undersøisk kritisk infrastruktur i Østersøen".
Adspurgt om, hvordan man mere konkret vil beskytte infrastrukturen, understreger kommandøren, at skibene i indsatsen er flådeskibe.
- Vi har forskellige midler om bord på vores skibe, som vi kan reagere med.
Spørgsmål: Så som at åbne ild?
- At åbne ild i selvforsvar kan altid være en reaktion. Vi er her for at deeskalere, men vi er klar til at handle, når det skulle være nødvendigt.
Han understreger, at det ikke er Natos "første opgave" at reagere på, hvad der sker til søs, men tværtimod politiets ansvar.
- Ikke desto mindre, så er der måder at reagere på. Det kommer an på, den bemyndigelse vi får til at reagere.
Fredag kommenterede Ruslands viceudenrigsminister Alexander Grushko på den øgede Nato-tilstedeværelse i Østersøen.
Over for det russiske medie Tass understregede han, at Rusland ikke vil acceptere, at Nato "forvandler Østersøen til dets egen sø".
Et udsagn Erik Kockx afviser.
- Det er absolut ikke Natos mål. Der er navigationsfrihed for alle omkringliggende stater, men vi bliver nødt til at beskytte Natos, vores partnerlande og folkets interesser, siger han.
Indsatsen Baltic Sentry-indsatsen begyndte i midten af januar og forventes at være i gang i yderligere én måned med mulighed for forlængelse.
Det oplyser en presseansvarlig for Nato.
/ritzau/