Klima- og miljøforskere er i høj kurs i danske medier
Ny opgørelse over 50 mest citerede ekspertkilder i medier understreger interesse for klima- og miljøforskning.
I år er flere eksperter i klima og miljø kommet på listen over de mest citerede ekspertkilder i danske medier i 2024.Hvide, midaldrende mænd er fortsat bedst repræsenteret på listen over de 50 mest citerede ekspertkilder.
Det fremgår af en ny undersøgelse fra DM Akademikerbladet. Undersøgelsen er udført af Infomedia og baserer sig på indhold fra artikler, radio og tv i Danmark.
Ifølge Pernille Siegumfeldt, som er journalist hos DM Akademikerbladet og ansvarlig for den årlige liste over Danmarks 50 mest citerede eksperter, siger listen noget om, hvilke dagsordener der er særligt oppe i tiden.
- For fem år siden, da vi startede med at lave rapporten, var det jo corona-tider. Der var det virologer og epidemiforskere, der fyldte mest, siger hun.
- I år ser vi for første gang rigtig mange eksperter, der beskæftiger sig med grøn omstilling, klima og miljø, tilføjer hun.
Det er blandt andet grøn trepart, døende danske havbunde og naturkatastrofer, som forskerne har kommenteret i år.
45 af de 50 eksperter er mænd, og der er ingen kvinder i top 20 over de mest brugte. Ingen af de 50 mest brugte ekspertkilder har minoritetsbaggrund
- Der har ikke været en forbedring i forhold til at få flere kvinder og personer med minoritetsbaggrund på listen - tværtimod, siger Pernille Siegumfeldt.
Den mest citerede ekspertkilde var i 2024 i danske medier lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, der forsker i forsvars- og sikkerhedspolitik.
Han blev i løbet af året citeret 1220 gange i danske medier.
I år er første gang, at undersøgelsen, der er blevet gennemført de seneste fem år, indeholder en opgørelse over, hvilke emner kilderne talte om.
De mest omtalte emner var dansk politik, grøn omstilling og klima, Ukraine og sundhedsområdet. Derudover blev kongehuset det ottende mest omtalte stofområde.
Ifølge listen er gennemsnitsalderen for de 50 ekspertkilder 59 år. Den yngste forsker er 40 år gammel.
- Det tager også mange år at blive ekspert i noget. Man skal have mange kilometer i benene. På den måde synes jeg ikke, at det er så mærkeligt, at der er en overvægt af ældre professorer på den liste, siger Pernille Siegumfeldt.
/ritzau/