Nu er Pelle Erobreren og Morten Korch allemandseje

27. JAN 2025 • 06:00INDLAND/KRIMINAL

En række markante kunstnere gik bort i 1954. Det betyder, at deres værker er blevet fri af ophavsret i år.

Værker af kunstnere som Frida Kahlo og Henri Matisse bliver til fælles kulturarv.

De gik bort i 1954, og derfor udløb ophavsretten på deres kunstværker, da året skiftede til 2025.

Det oplyser EU's Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO) i sit nyhedsbrev.

For Danmark og de fleste andre lande i EU gælder det, at ophavsretten til et værk udløber, når personen bag har været død i 70 år.

Når ophavsretten udløber, betyder det, at værket bliver til "en fælles kulturel ressource, der er frit tilgængeligt til brug og tilpasning", skriver EUIPO.

Det betyder, at romanværkerne "Pelle Erobreren" og "Ditte Menneskebarn" af Martin Andersen Nexø, der gik bort i 1954, ikke længere er beskyttet af ophavsretten.

Det samme er tilfældet med Morten Korchs mange romaner som "De røde heste" og "Mosekongen", der senere også opnåede stor succes, da de blev filmatiseret med blandt andre Poul Reichhardt og Ib Schønberg på rollelisten.

Morten Korch gik ligesom Martin Andersen Nexø bort i 1954.

- Kunstnere, undervisere og virksomheder kan frit gøre brug af værkerne som inspirationskilde og indarbejde værkerne i nye projekter uden risiko for krænkelse af ophavsretten, skriver EUIPO.

I 2023 resulterede det i den blodige horrorfilm med titlen "Winnie-the-Pooh: Blood and Honey". Den er baseret på den britiske forfatter A.A. Milnes verdensberømte børnebogskarakter "Peter Plys".

Forskellig lovgivning internationalt betyder, at der kan være flere års forskel på, hvornår ophavsretten udløber på et værk i EU og i eksempelvis USA.

Et eksempel herpå er George Orwells roman "1984". Den blev fri af ophavsretten i EU og Storbritannien i 2021, men bliver det først i USA i 2044.

I mellemtiden kunne amerikanerne i år opleve, at ophavsretten udløb for blandt andet den kendte fiktionskarakter Skipper Skræk og det musikalske værk "Boléro" af komponisten Maurice Ravel, skriver EUIPO.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT